cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Világliga, 2. nap: a szerbek már elsők, mi még lehetünk azok

2013. június 12. 22:11

Ismét a mi csoportunk produkálta a thrillereket, míg a másik ágon inkább operettcsaták zajlottak ma is.

Rögtön a nyitóparti igazi, nyíltsisakos küzdelmet hozott – egyszersmind figyelmeztetést is: a japánok elleni meccsünk már nem fürdőszezon részét képezi. Tíz-tizenöt éve még „kétkapus edzésnek talán jó lesz” alapon mehettünk nekik, ám az amerikaiak ellen bebizonyították, egyre jobban megtanulták ezt a sportágat (is). Folyamatosan fickándoznak, lefordulnak, félelem nélkül lőnek, elvégre számukra nincs tét, nem figyel rájuk egy ország, jól érzik magukat, élvezik a játékot.

A kapusuk még azután is röhögve mesélte el a társaknak, mit és hogy kellett volna csinálni, amikor 46 másodperccel a befejezés előtt Jenson Wigo mattolta, 12-12-nél. Holott eggyel előtte emberfórban mehettek a japcsik, ám nem kértek időt, nem álltak fel, az emberük végigúszott a labdával, szépen ellőtte, ám a kapufa éléről a vonal elé pattant a labda, a rekontrából meg az amerikaiak szerezték meg a győztes gólt. Azaz pont úgy lehetett volna 13-12 a japánoknak is. Jellemző, amit a kapitányuk mondott a végén: „konzervatívabban is megjátszhattuk volna azt az emberelőnyt, de az nem a mi játékunk lett volna. Ha ott az út a kapuig, akkor el kell menni és rá kell lőni.” No, erre számítsunk csütörtökön is: nyílt sisakkal jönnek majd, fáradhatatlanul.

dumi.jpgA mi mérkőzésünkről annyit összefoglalásként, hogy az elején a montenegróiak néhány tényleg elsőrangúan helyezett bombával elmentek, ráadásul az agresszivitásuk és a mi álmosságunk remekül kiegészítette egymást az ő szempontjukból, így vezettek 6-2-re a második negyed közepén. A kapuscsere és a védekezésváltás azonban meghozta a gyümölcsét: mi is szorosabban fogtuk őket, és ellentétben velük, nem pihentünk támadásban, ez viszont – a saját erős kezdésükkel együtt – elkezdte őket kifárasztani, és a negyedik negyedre már látható volt, a gyürkőzés közepette is frissebben mozgunk (ha nem is sokkal).

A történtek fényében a 10-10 igazságosnak mondható, hogy végül el kellett dönteni a meccset, az a szabályoknak köszönhető – a büntetődobás mindkét oldalon nagyon ment, a kapusoknak nem volt sok esélyük, a párharcot végül a nyolcadik kanyarban az döntötte el, hogy Popovics labdája mellé ment a kapufáról.

Az A-csoportban a brazilok még csak tavalyi önmagukat sem idézik, akkor azért akadt néhány jobb pillanatuk a Szuperdöntőben, most viszont Kína 18-3-mal intézte el őket, ami a kibelezés kategóriája.

Este a szerbek biztos kézzel bántak el az oroszokkal, szépen, fokozatosan húztak el, majd gond nélkül őrizték a négygólos különbséget. A zárónegyedben a bírók kicsit megbolydították a partit, kialakult egy nem lövök, csak tüzelek hangulat, ami 11 gólt eredményezett nyolc perc alatt.

Megjegyzendő, az adok-kapokból hosszú távon egyvalami azért leszűrhető a riválisoknak: miután Szlobodan Szoro visszavonult a válogatottságtól, jelenleg legalábbis kérdés, hogy a két utódjelölt közül bármelyik képes lesz-e betölteni az űrt. A képet pikánssá teszi, hogy mindkettejük testvére mezőnyjátékosként tagja a keretnek, úgyhogy a Mitrovicsék kontra Pijetlovicsék játszma még tartogathat finom kis konfliktusokat a jövőben.

Ez még a jövő zenéje, az viszont fiksz, hogy a szerbek már meg is nyerték a csoportjukat – attól is függetlenül, hogy holnap braziltömés van nekik műsoron –, a második helyről az orosz–kínai parti dönt. Nálunk viszont még bárki lehet akárhányadik: a legjobb képlet az lenne, ha Montenegró legyőzné a rendes játékidőben az amerikaiakat, mi pedig hasonló módon a japánokat – ennek bőven van realitása –, és akkor csoportelsőként a negyeddöntőben végre jutna egy kis ingyenebéd nekünk is, a brazilok jóízű elfogyasztásának formájában.

Eredmények

A-csoport
Magyarország–Montenegró 10–10, büntetőkkel: 8–7. Egyesült Államok–Japán 13–12.
Az állás: 1. Egyesült Államok 5, 2. Magyarország 3, 3. Japán 3, 4. Montenegró 2.

B-csoport
Szerbia–Oroszország 14–11, Kína–Brazília 18–3.
Az állás: 1. Szerbia 6, 2. Kína 3, 3. Oroszország 3, 4. Brazília 0.

A csütörtöki program (magyar idő szerint):

10.00: Szerbia–Brazília
11.45: Montenegró–Egyesült Államok
13.30: Japán–Magyarország – ÉLŐ KÖZVETÍTÉS HONLAPUNKON!
15.15: Kína–Oroszország
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világliga
összefoglaló
magyarország
montenegró
2. nap