cover image
Egyéb
Közlemény

Húszgólos meccsátlag: ismét pazar volt a Volvo-víkend

2014. február 10. 13:45

Három nap, több mint kétezer néző a helyszínen, 142 gól, nagyszerű hangulat egy aprócska, valóban nem jelentős szépséghibával: Szerbia 2009-hez hasonlóan megint megelőzte a magyar válogatottat – a VIII. Volvo-kupa összképe azonban minden szempontból pozitív.

A tavaly ősszel átadott szolnoki Vízilabda Aréna méltó helyszíne volt a tornának, amely két fázisban is jelentős versengést szokott hozni: az elsőben a külföldi együttesek szállnak ringbe a meghívásért, míg a második maga az esemény, a hagyományos izgalmakkal.

Ahogy várható volt, a magyar és a szerb együttes meccsén dőlt el a trófea sorsa, és az óriási mérkőzésen – melyen a világbajnok találkozott a Világliga-győztessel – egy góllal a vendégek voltak jobbak. Talán hihetetlenül hangzik, de igaz: ez volt a magyar válogatott első veresége a Volvo-kupák nyolc éve íródó történetében.

Azt ugyanakkor Benedek Tibor szövetségi kapitány sem győzte hangsúlyozni, milyen sokat jelentett a válogatott életében ez a viadal:
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

Felbecsülhetetlen értékű az a munka, amit ezen a héten elvégeztünk, és az a tapasztalat, amellyel gazdagodtunk különösen a Volvo-kupa mérkőzésein. Teljesen más alapokról indulhatunk így a nyári felkészülési időszakban. Mindezért köszönet a Volvónak, a szolnokiaknak, a szövetségnek és a kluboknak.

Szintén a köszönetre helyezte a hangsúlyt Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.
A mai sportpiaci környezetben nem lehet eléggé megbecsülni azt a támogatót, amelyik nyolcadik éve áll egy sportág mellett. A Volvo egyike ezen keveseknek, és nem csupán a vízilabdában – a teljes magyar sportágazatban! Úgy gondolom, erre a tornára az egész ország figyel, és nagyon bízom benne, még hosszú éveken át lesz az elsőszámú téli pólóesemény világviszonylatban is. Az idei viadal sikeréért természetesen köszönet illeti a házigazda szolnoki vízilabda-klubot, a torna valamennyi mérkőzését közvetítő DigiSportot, valamint a négy résztvevő válogatottat. Mindenkire szükség volt, hogy az összkép ennyire nagyszerű legyen.”

A kupán egyébként összesen 142 gól esett, mérkőzésenként több mint 20, ami jól illusztrálja, milyen színvonalas és szórakoztató volt a Volvo-víkend. Válogatottunk az össztermésből 33 találattal vette ki a részét, így az idei évre ismét csak megemelt „gólpénz-felajánlásnak” köszönhetően a magyar utánpótlás 2.64 millió forinttal (gólonként 80 ezer forinttal) gazdagodott a Volvo – és a magyar góllövők – jóvoltából. Madaras Norbert egymaga 640 ezer forinttal „támogatta” a fiatal pólósokat: az első két mérkőzésen remekül játszó, 4-4 gólt szerző rutinos balkezes nem véletlenül választatott meg a torna legjobbjának – a legjobb kapus Gojko Pijetlovics lett, aki különösen a magyarok elleni mérkőzésen remekelt a szerbek soraiban.

Kiváló csapatok, nagyszerű mérkőzések, telt ház, nívós tévéközvetítés – ennél többet aligha kívánhat egy támogató, bár hadd tegyem hozzá, a magyar vízilabda partnereként mindehhez hozzászoktunk az elmúlt években – értékelte a hétvégét Bodrogai Gábor, a Volvo Autó Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. – Számunkra azonban legalább ennyire fontos, hogy Debrecen, Kecskemét – itt kétszer is jártunk –, Eger, Hódmezővásárhely, Miskolc és Székesfehérvár után Szolnokon is számos fiatal pólós láthatta testközelből a világ legjobbjait, ami sokat jelenthet a magyar vízilabdázás jövője szempontjából. Az, hogy válogatottunk második lett, voltaképpen szóra sem érdemes: a sportág rajongójaként úgy gondolom, igazán belefér, hogy huszonnégy Volvós meccsből egyetlenegyet elveszít a csapat.

Zivko Gocic és Bodrogai Gábor

Zivko Gocic és Bodrogai Gábor

A Volvo magyar képviseletének vezetője még egy meghatározó élményről is beszélt a hétvége kapcsán:
"Őszintén szólva nagyon megérintett, hogy a szolnoki közönség felállva tapsolta meg a tornát a magyar csapat előtt megnyerő szerb válogatottat. Ma még kivételes, hogy egy sporteseményen ennyire odaadóan ünnepeljék a legnagyobb riválist - de őszintén remélem, talán példaként szolgálhat számos más sportág szurkolói számára. Hogy így is lehet. Sőt: így kell, mindig."

Emlékeztető

VIII. Volvo-kupa, Szolnok


Február 7.
Magyarország–Németország 12-9, Szerbia–Egyesült Államok 20-11

Február 8.
Magyarország–Szerbia 9-10, Németország–Egyesült Államok 20-12

Február 9.
Magyarország–Egyesült Államok 12-5, Szerbia–Németország 17-5

A torna végeredménye
1. Szerbia 9, 2. Magyarország 6, 3. Németország 3, 4. Egyesült Államok 0

A korábbi hét tornán a magyar csapat helyezései

2007, Debrecen: 1.
2008, Kecskemét: 1.
2009, Eger: 2.
2010, Hódmezővásárhely: 1.
2011, Miskolc: 1.
2012, Székesfehérvár: 1.
2013, Kecskemét: 1.

A nyolc év során a magyar válogatott 24 mérkőzést játszott a Volvo-kupákon, 22-szer győzött 1-1 döntetlen és vereség mellett, és összesen 285 gólt ért el, azaz a jövő évi tornán bizonyosan megszületik a 300. „Volvo-gól” is.
Vízilabda hírek
Sajtóközlemények
Volvo Kupa 2014