cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Voltak kiváló pillanatok, de ezúttal jobb volt az olimpiai bajnok

2023. április 19. 18:45

Az athéni Világkupa-selejteztő első összecsapásán a Bíró Attila által irányított válogatott nagy küzdelemben 10-8-as vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól. Folytatás csütörtökön magyar idő szerint 15 órától Hollandia ellen.

A téma házhoz jön, szokták volt mondani. Nos, nem volt ez másként szerdán este Athénban sem, ahol a Világkupa-selejtező első napján kiabálásoktól hangos uszodába lépett be melegíteni a magyar és az amerikai válogatott. A görög-kínai parti ért nem sokkal előtte vége, az ázsiaiak görög szakvezetője magából kikelve üvöltözött a francia játékvezetővel, Blanchard kisasszonnyal - felettébb nehezen viselte, hogy csapata 7-3-as vezetésről 13-11-re kikapott. A mérkőzés másik játékvezetője, Várkonyi Gabriella teljesítményét nem kritizálta a szakember, a franciára azonban rendesen kivolt. Védelmére a nemzetközi szövetség vízilabda technikai bizottságának elnöke, dr. Molnár Tamás érkezett, próbálta nyugalomra inteni a kínai kapitányt - több-kevesebb sikerrel. Amikor aztán végre kezdett elcsitulni a vihar, némi meglepetésre a görögök női szakvezetője érkezett a zsűriasztal elé, és kezdett rövid, de annál hangosabb performanszba. A „gyilkosok!" kifejezést kiabálta előszeretettel, utalva a kínai játékosok keménységére - kész szerencse, hogy katonai uszodáról lévén a kinti fegyveres őrök semmit sem hallottak az egészből... Mindenesetre Maggie Steffens, az amerikaiak ikonjának a szemei is kikerekedtek a történések láttán/hallatán. Az új szabályok, az edzők számára idegtépő sokgólos meccsek bizony nem mindenkiből hozzák ki a legjobbat, más kérdés Rotterdamban is egyöntetű volt a vélemény, szoknia kell még mindenkinek az újdonságokat.
 
Szoknia kell a válogatott az efféle légkört Tiba Pannának - nem mintha túlzott feszültséget láttunk volna rajta. Még nincs 16 esztendős, de éretten, látszólag különösebb drukk nélkül teszi kint a dolgát, érzésre feszültségmentesen állt a bemutatáshoz, életében először, tehetségét ismerve vélhetően messze-messze nem utoljára. Megadatott neki, hogy a szakág nagyhatalma, az Egyesült Államok ellen játssza első mérkőzését.
 
„Jó lenne megint megmutatni nekik, milyen az, amikor jól játszik a magyar válogatott" - mondta Magyari Alda, utalva a Világliga Szuperdöntőre, ahol Bíró Attila válogatottja emlékezetes csatában felülkerekedett ellenfelén. A kapitány terve most sem volt természetesen más, ugyanakkor nem titkoltan a fiatalok bevetése hosszabb távú célt szolgál elsősorban. Az ennél nagyobb feladatok előtt még lehet úgymond kísérletezni, miközben természetesen a jó játék és a jó eredmény elérése is fontos szempont.
 
DIM_4778.jpg A 16-os athéni keretből erre a meccsre Faragó Kamillát, Dömsödi Dalmát és Szegedi Pannit pihentette a kapitány, a többiekre hárul a nem kis feladat. A felek egy hotelben laknak, harmadik napja látják minden nem egymást - igazán közel most kerültek a másikhoz... Merthogy természetesen az összecsapás elejétől megragadták egymást.
Az első negyedben egyértelműen a ráúszás utáni első akció, Parkes Rebecca megjátszása, a 2022-es esztendő év magyar játékosa címet kiérdemlő center pazar befejezése volt a legattraktívabb, a jól ismert Musselman azonban két fórgólt szerzett. Tette ezt úgy, hogy Magyari Alda védett két nagyot. Gurisatti Gréta is aktív volt, két kapufája mellett emberelőnyben kíméletlennek bizonyult, de átellenben Ranay sem tétlenkedett, így zárta az első etapot 3-2-vel a rivális. Az egyetlen belőtt fórunk mellett három kapufát lőttünk, és Longan kapus is védett négyszer.
A második negyedben a védekezés még keményebbé tételével, blokkokkal sikerült két gólon tartani az olimpiai- és világbajnokot (Bonaguidi duplázott), a gond az volt, hogy elöl bizonytalan volt a játék, nehezen találtuk a réseket. Amik nem is nagyon voltak az ellenfél falán, valljuk be. A felettébb aktív, a meccset szinte végigjátszó Gurisatti belőtte a Vályi Vanda megúszásából szerzett büntetőt, ezen kívül sajnos mást nem jegyezhettünk fel, Longannak nem kellett védenie.
 
Nagyszünet után tovább nőtt a különbség: Vályi Vanda lövését emberelőnyben védte az amerikai kapus, Steffens viszont a túloldalt nem volt kíméletes. Ekkor jött el Tiba Panna ideje, aki mintha mi sem történt volna, lőtt egy rá jellemző akciógólt, lökést adva a csapatnak. Az első lefordulás közben még "leütötték" a kezét Vályi Vandának, fél perc múlta azonban ismét „lelépett" védőjéről, és nem hibázott. Küzdött, harcolt a csapat, hátul Magyari adott alapot, jól rántotta össze a falat, Bíró Attila pedig Rybanska Natasa kibrusztolt fórjánál időt kért. A megjátszás sikerült: előbb ugyan a sokadik kapufát írhattuk fel, ám Leimeter Dóra balosa villant - 6-3-ról egyenlítettünk!
 
DIM_5274.jpg Újabb kivédekezett amerikai támadás után Mahieu Geraldine forgatta be emberét, de a fór kimaradt, de miután a védekezés továbbra is pattogós volt, határozott, sokáig maradt a döntetlen. Egészen Ausmus pattintott lövéséig, ezzel vezetett a záró szakasz előtt 7-6-ra az amerikai válogatott.
 
Tekintettel arra, hogy Prentice centerakciógólja nyitott ezt, kétgólos hátrányból kellett kapaszkodni, ami aztán három lett, lévén amíg mi kihagytuk a nehezen megszerzett létszámfölötti helyzetet, addig Raney a jobbszélről kilőtte a hosszú felsőt. Nem tört meg fiatal csapatunk, de azért érezhetően hatott rá, hogy ismét három volt közte, ugyanakkor hátul igyekezett újra keményebben odaállni. Gurisatti középről szépített, de sajnos Ausmus keze „sült" ma, így őrizte nagy nehezen összekapart előnyét az Egyesült Államok. A mecset így 10-8-re nyerte, hiszen a végén Leimeter Dóra szépített. 
 
Folytatás csütörtökön magyar idő szerint 15 órától Hollandia ellen, amely Olaszországot győzte le 16-10-re.
 
Bíró Attila szövetségi kapitány
DIM_5532.jpg „Egészen jó pillanatokkal sajnos nem lehet meccset nyerni, ezekből sokkal több kellett volna. Felőröltek minket a végére, elfáradtunk - mondhatnám azt, hogy hellyel-közzel jól tartottuk magunkat, de az nem lenne igaz, mert sokkal több kellett volna a pontszerzéshez. Több kikényszerített hibát követtünk el, ami persze az amerikaiak erőssége, hogy fizikailag megtörnek, így ezek a hibák óhatatlanul benne vannak a játékban. Hogy visszajöttünk 6-3-ról 6-6-re az pozitívum, mutatja, hogy a magyar női válogatottnak mindig volt és van tartása, de a győzelemhez még ennél is több kell. Jó pár embertől többet vártam, és akadt egy-két gyermeteg megmozdulás, amelyet a következő meccsekre el kell felejtenünk. Bízom benne, hogy sokkal több van bennünk még, elöl is, hátul is, mert az emberfóros játékunk ma nem volt biztató, vagy mondhatom úgy is, egyáltalán nem tetszett."
 
Tiba Panna, aki élete első válogatott meccsét játszotta
„Mind védekezésben, mind támadásban voltak jó pillanataink, viszont hátul sokszor nagyon közel engedtük az ellenfelet, így másfél-három méterről lőhettek, ez nem fér bele, oda kell érni a blokkokkal. Elöl pedig be kell fejeznünk a helyzeteinket, sokkal hatékonyabban. Nem izgultam a meccs előtt, mert tudtam, hogy számíthatok a többiekre. Ez egy komoly lépcsőfok nekem, de nem szabad megállni, menni kell tovább. A gólomnál én voltam a helyzet, nem is gondoltam, hogy nem lövöm el, utána viszont már az járt a fejemben, hogy persze, én lőttem be, de a csapatnak köszönhetem, hogy oda kerülhettem."

Világkupa, nők:

Április 19-21: Divízió 1, selejtező, 2. forduló, Athén
I-csoport:
Hollandia, Egyesült Államok, Magyarország, Olaszország
II-csoport: Spanyolország, Görögország, Ausztrália, Kína
 
Április 19., szerda
Spanyolország - Ausztrália 9-8
Hollandia - Olaszország 16-10
Görögország - Kína 13-11
 
Egyesült Államok - Magyarország 10-8 (3-2, 2-1, 2-3, 3-2)
Gólszerzők: Mussalman 2, Bonaguidi 2, Raney 2, Ausmus 2, Steffens, Prentice, ill. Gurisatti 3, Leimeter 2, Parkes, Tiba, Vályi
 
Az állás
I-csoport: 1. Hollandia 12, 2. Egyesült Államok 10, 3. Magyarország 6, 4. Olaszország 6
II-csoport: 1. Spanyolország 8, 2. Görögország 6, 3. Ausztrália 0, 4. Kína 0
 
A további program (magyar idő szerint)
Április 20., csütörtök
13:00: Spanyolország - Kína
15:00: Hollandia - Magyarország
17:00: Görögország - Ausztrália
19:00: Egyesült Államok - Olaszország
 
Április 21., péntek
13:00: Ausztrália - Kína
15:00: Hollandia - Egyesült Államok
17:00: Görögország - Spanyolország
19:00: Magyarország - Olaszország
 
A folytatás
Május 1-7.: a 2-es divízió selejtezői (Berlin)

Június 23-25.: Szuperdöntő (Long Beach, Egyesült Államok)
 
Az eddigi történések
 
Április 11-13.: selejtező, 1. forduló, Rotterdam
A-csoport: Görögország, Hollandia, Magyarország, Ausztrália
B-csoport: Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Kína
 
Eredmények
Április 11., kedd
Spanyolország - Egyesült Államok 12-12 - ötméteresekkel 5-3
Olaszország- Kína 14-13
Ausztrália - Hollandia 7-11
Görögország - Magyarország 12-14

Április 12., szerda
Spanyolország - Olaszország 9-13
Egyesült Államok - Kína 12-5
Hollandia - Görögország 14-10
Magyarország - Ausztrália 17-11

Április 13., csütörtök
Görögország - Ausztrália 10-7
Spanyolország - Kína 15-7
Hollandia - Magyarország 12-11
Egyesült Államok - Olaszország 14-13
 
Női válogatott
Keret az athéni selejtezőre
 
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunnaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Rybanska Natasa (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (Padova, olasz)

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila