cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Él a továbbjutási esély, Zalánki Gergő csatlakozik

2023. március 12. 15:54

A japánok elleni sikert követő pihenőnap első fele valóban a pihenésé volt, majd indult a felkészülés az utolsó két meccsre: hétfőn az amerikaiak, kedden a házigazda horvátok vannak soron. Ellenük dől majd el, megyünk-e a Világkupa Szuperdöntőre. Ehhez akár Zalánki Gergő is hozzájárulhat néhány bombával, elvégre vasárnap csatlakozott a csapathoz.

Vasárnap délelőtt gőzkiengedés szerepelt a programban – egészen pontosan a szállodai wellness gőzkamrájában és szaunájában volt kötelező jelenése a csapat tagjainak. Tizenegytől, holott elvben a részleg délben nyitott volna, ám Kovács Róbert másodedzőnek sikerült meggyőznie a hotel személyzetét, hogy a kedvünkért egy órával korábban forrósítsák be a helyiségeket.

„Muszáj egy kicsit lazulnia mindenkinek, mert elég feszített a tempó, az nem fért volna bele, hogy megint edzésre menjünk délelőtt, vagy nekiálljunk rögtön videózni” – mondta Varga Zsolt kapitány. Igaz, a kiengedés csupán a nap első felére korlátozódott, elvégre hétfőn és kedden dől el, meglesz-e a Szuperdöntő – azaz délutántól már az amerikaiakra kellett koncentrálni.

Velük (is) van némi elszámolnivalónk, elvégre a tavalyi vb-n fájó vereséget szenvedtünk ellenük – ha büntetőkkel is – a keresztbejátszás során. Nem lesz könnyű meccs, a horvátokat is szorongatták becsülettel a nyitónapon (14-16), a franciák ellen pedig úgy sikerült győzniük, hogy az első félidőben 0-2-vel vészeltek át egy négyperces kiállítást, majd a zárórészben egy 5-0-ás rohammal fordítottak mínusz kettőről. Mondjuk a VAR által kiszúrt, és az így leleplezett ütés miatt végleg kiszórt kulcsember, Alex Bowen nekünk biztosan nem fog hiányozni, nekik annál inkább (elvégre eltiltották), de ez legyen az ő bajuk.

A lényeg, hogy nyerni kell, és akkor jöhet egy újabb ki-ki meccs a házigazdákkal. Ezt már megszoktuk, amikor errefelé járunk: tavaly a spliti Eb utolsó napján játszottunk velük, akkor az aranyért ment a harc, most pedig Zágrábban a második továbbjutó hely lehet a tét.

A horvátok sebnyalogatása egyébként érdekesnek tűnt: ők elmentek délelőtt edzeni úgy, hogy a kapitányuk, Ivica Tucak nem tartott a csapattal. A maestro ehelyett a szálloda halljában szórakoztatta az ismerősöket, továbbá kedélyesen cinkelte az olasz menedzsment tagjait, hogy hát mennyire kiváló volt a játékvezetés az utolsó negyedben, amikor az itáliaiak csontszoros emberfogására mindössze két fórt fújtak. Tekintettel arra, hogy a házigazdák 12-7-ről bukták el a zárórészt 1-7-tel, ez azért a savanyú a szőlő minősített esetének hatott...

Mindegy, mi inkább saját magunkkal foglalkozzunk – a vasárnap történéseihez tartozik még, hogy csatlakozott a társakhoz Zalánki Gergő. A Recco légiósa kisebb izomsérüléssel tért haza a keretedzésekre, ezért gondolta úgy Varga Zsolt, hogy legfeljebb a torna második felében számít rá. Miután balkezesünk rendbejött, nem volt akadálya annak, hogy beszálljon az utolsó, igen keménynek ígérkező összecsapásra.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott