cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

„A hullámzás ma nagyon benne volt a mérkőzésben"

2023. március 10. 20:30

Mint beszámoltunk róla, két negyed kiegyensúlyozott játéka után a harmadikban produkált egy kisebb beomlást a válogatott a zágrábi Világkupa-selejtező második meccsén, így hiába nem kapott gólt a zárórészben, mínusz háromról csak 8-9-ig tudott visszakapaszkodni. Alább a mérkőzés utáni nyilatkozatok.

A mérkőzés tudósítása: ezen a felületen! 

Nyilatkozatok

Varga Zsolt szövetségi kapitány
„A hullámzás ma nagyon benne volt a mérkőzésben: jól kezdtünk, utána viszont mintha lett volna egy fáradtabb rész, a második negyed közepétől a harmadik végéig, kaptunk olyan könnyű gólokat, amilyeneket addig nem. Ez tapasztalat kérdése is - de ez kell, ilyen környezet, hogy élesben játsszunk ilyen mérkőzéseket. Az olaszok csapatként bizonyos dolgokat jobban csinálnak, régebben gyakorolnak fontos elemeket - ma azért sok mindent sikerült semlegesíteni a különböző kulcsszituációkban, de amit eddig is mondtam, azt tartom továbbra is: nekünk most komolyan kell dolgozni tovább, ez egy állomás, mert a cél az, hogy legközelebb még esélyesebbek legyünk. Az emberelőnyök kihagyása sok mindenen múlik, nem játszottuk úgy végig, ahogy szerettem volna. Ebben benne van, hogy a csapat régen nem szerepelt együtt, benne van, hogy nem lehet könnyelműen ellőni bizonyos helyzeteket, mert annak megfizetjük az árát, benne van az új labda, ami néha kicsúszik a kézből. A labdajáratást jobban kell csinálni, amikor megmozdítjuk az egészet, ez ma nem működött jól, mint ahogy az első mérkőzésen sem - ennek kapcsán úgy érzem, olyan hévvel megyünk be a vízbe, ami egyfajta türelmetlenséget szül, és ebből fakadnak a hibák is. Persze, fórt akkor is ki lehet hagyni, amikor jóval magasabb szinten játszunk, mint például az Eb-n, mert kicsit lassabb a felállás, vagy mert épp fáradtabbak az embereink. A cél természetesen az, hogy ebből minél kevesebb legyen, annál több jól szétlóbált, szépen megmozgatott, a kapufás emberekkel összhangban végigvitt fór. Ilyenből is akadt ma néhány, ezeknek örülünk, a többin pedig dolgozunk."

Alessandro Campagna, az olasz válogatott szövetségi kapitánya
„Presztízsgyőzelem volt. Az elején eléggé küszködtünk, mert a magyarok nagyon jól csinálták a betöréseket, aztán sikerült megnyugodnunk, és a jól működő zónánkkal sikerült visszajönnünk, elöl pedig gólokat lőnünk. Egy idő után jól működtek a lefordulások, elkaptuk a sebességet, lehettünk volna még eredményesebbek is. Akadtak hullámvölgyek a játék szintjében nálunk is, náluk is, de ez teljesen természetes egy ilyen kőkemény, fizikális csatában. A magyarok sohasem voltak könnyű ellenfelek, a mai meccs után is magunkba kell néznünk, és elfogadnunk, hogy az egyének szintjén van még hová fejlődnünk. Három nagyon nehéz meccs vár ránk zsinórban, holnap a horvátok jönnek, vasárnap a franciák. A hazaiak ellen még jobban kell játszanunk, mert az Európa-bajnoki győzelmük nagyot dobott az önbizalmukon, ráadásul ma pihenhettek is.”
 
Burián Gergely, aki két gólt szerzett
„Először is szeretnék gratulálni a saját csapatomnak, mert nagyon jó mérkőzést játszottunk, és egy kiváló, igen fegyelmezett olasz válogatottól kaptunk ki eggyel. A harmadik negyed második felét sajnálom, amikor nem tudtunk gólokat lőni, viszont kaptunk két-három könnyű gólt. Így mínusz háromról kezdtük az utolsó negyedet, az azonban kiemelkedő, hogy ott már nem tudtak többet lőni, mi pedig küzdöttünk, hajtottunk a végéig, volt labdánk a döntetlenhez, csak ott pontatlanok voltunk, kicsit kapkodtunk. Összességében jó meccset játszottunk, amiből tudunk építkezni - és arra építeni, hogy ahhoz képest, amilyen állapotban vagyunk, ma kihoztuk a mérkőzésből a maximumot."
 
Vismeg Zsombor, a válogatott góllal debütáló újonca
„Egyik szemem sír, a másik meg nevet - az első válogatottságom alkalmával sikerült egy nagyon-nagyon erős olasz csapattal szemben góllal bemutatkoznom, más szempontból viszont az van bennem, hogy ezt a meccset megnyerhettük volna. Elkapkodtunk egy-két dolgot, összességében ha végig jobban koncentrálunk, akkor hozzuk ezt a mérkőzést. Szóval nem vagyok olyan szomorú, számomra akkor is egy jó emlék lesz ez a nap, ha szabad ilyet mondani."
 
A torna valamennyi mérkőzését a World Aquatics (FINA) youtube oldalán lehet követni, élő, ingyenes streamen. 
És van élő eredménykövető is.

A szabályok megegyeznek a 2002-től 2022-ig megrendezett Világligában alkalmazott metódussal: a győzelem 3 pontot ér, döntetlennél büntető-párbaj jön, ahol a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap.
 
Férfi Világkupa, selejtező
A-csoport, Zágráb
Magyarország - Olaszország 8-9 (2-2, 2-2, 2-5, 2-0)
Gólszerzők: Burián 2, Vigvári Vendel 2, Angyal, Manhercz, Vámos, Vismeg Zs., ill. Bruni 3, di Fulvio 2, Damonte, Fondella, Echenique, di Soma
 
További eredmények
Franciaország-Egyesült Államok 9-12
 
Az Egyesült Államok rendezőként tagja a Szuperdöntőnek, rajtuk kívül a két legmagasabban rangsorolt együttes kvalifikál.
 
B-csoport, Podgorica
Spanyolorszg-Georgia 20-10
Szerbia-Görögország 14-16
 
A másik csoport Podgoricában játszik, ott Montenegró, Szerbia, Spanyolország, Görögország, Ausztrália és Grúzia küzd a három továbbjutó helyért.
 
A magyar válogatott kerete
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda)
Szakonyi Dániel (FTC-Telekom Waterpolo)
Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok:
Angyal Dániel (Genesys OSC Újbuda)
Aranyi Máté (Genesys OSC Újbuda)
Burián Gergely (Genesys OSC Újbuda)
Fekete Gergő (FTC Telekom Waterpolo)
Jansik Szilárd (FTC Telekom Waterpolo)
Manhercz Krisztián (Genesys OSC Újbuda)
Molnár Erik (FTC Telekom Waterpolo)
Nagy Ádám (FTC Telekom Waterpolo)
Német Toni (FTC Telekom Waterpolo)
Pohl Zoltán (FTC Telekom Waterpolo)
Vámos Márton (Olympiacos Piraeus)
Vigvári Vendel (FTC Telekom Waterpolo)
Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)

Tartalékok (szükség esetén játszhatnak)
Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda)
Zalánki Gergő (Pro Recco)
 
A magyar válogatott további mérkőzései:
Március 11. 20:30: Japán-Magyarország
Március 13. 18:30: Egyesült Államok- Magyarország
Március 14. 18:30: Magyarország-Horvátország
 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világkupa