cover image
Egyéb

Szoros (és idegesítő) vereség az olaszoktól

2023. március 10. 19:40

Két negyed kiegyensúlyozott játéka után a harmadikban produkált egy kisebb beomlást a válogatott a zágrábi Világkupa-selejtező második meccsén, így hiába nem kapott gólt a zárórészben, mínusz háromról csak 8-9-ig tudott visszakapaszkodni.


Fotók: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotók: Kovács Anikó/MVLSZ

Azért az olaszok csak előszedték a legjobb csapatukat a mérkőzésre, „előkerült" a hátsó sorból Francesco di Fulvio és a Fradiban játszó Luca Damonte is, azaz gyakorlatilag a vb-ezüstérmes gárdájukkal vonultak fel ellenünk, amelyik a negyeddöntőben nem sok esélyt hagyott a Margitszigeten. Náunk ezzel szemben a csapatkapitány Jansik Szilárd a parton maradt egészségügyi okokból...
 
Az olaszok első két akcióját gond nélkül levédekeztük, nálunk az elsőből Vigvári Vendel brusztolta magát ígéretes helyzetbe, de elakadt a centerezése Marco del Lungóban, a második akcióban két akcióból elengedett lövés után (egy visszapattant, egyet a kapus védett) sikerült előnybe kerülnünk, és Manhercz Krisztián hátulról beverte a labdát. Aztán Vámos blokkolt szépen előbb a külső körön, aztán hátrányban, aztán viszont - egy indulásunkra befújt kontra után - Gonzalo Echenique átlövése besodródott Lévai Márton kezéről, így négy perc után az olaszok is táblára kerültek.
 
Vámos trafált mellé, majd Lévai védett nagyot, de a szöglet után Damonte előnyből betette a léc alá a labdát, míg nálunk Fekete utolsó-másodperces lövése fórban könnyű zsákmánynak bizonyult. Hanem aztán egy látszólag halódó támadásunk végén az élete első meccsét játszó Vismeg Zsombor rápörkölte a labdát szélről, és az becsúszott del Lungo keze alatt; első megmozdulásnak épp megfelelt a szolnoki ifjútól. Sajnos, a következő fórunkból sem lett semmi (hátul kaptuk, nem állt össze, mire felértünk), úgyhogy 2-2-vel csengett le a nyitórész.
 
KA1_6467.JPG Annál parádésabban indult a második: Lévai védett hátrányban, Vigvári pedig veretes nagy gólt pörkölt a hat az ötös lefordulás végén - aztán, bár Cabanas asszonyság megint kiszórta a bekkünket labda nélkül, Burián blokkolt óriásit. Lévai újabb védéséből megint megindultunk, és sikerült ötméteresig vinni, Vigvári pedig gond nélkül bepattintotta (4-2). Vismeg harcolt ki egy okos előnyt, sajnos, del Lungo most védett, viszont sikerült leblokkolni di Fulvio máskor halálos hatméteres szabaddobását. Egy fura mezőnykontrából aztán ők jöttek el, és Lorenzo Bruni mattolt. Majd Nagy Ádám lőtt el a kelleténél lazábban egy fórt, később Molnár Erik ígéretes centerezése jött ki a kapufáról; ezért kár volt, mert egy kiállítás után négy a három ellen Bruni könnyedén egyenlített, 1:07-tel a szünet előtt. Kimaradt a harmadik fórunk egymás után - ezúttal Pohl próbált meg ráigazítani a bejátszásra a falban, világos, hogy levadászták, így ugyanúgy álltunk, mint az első nyolc perc után.
 
A folytatásban az volt a kérdés, visszatalálunk-e a több mint ígéretes első három perchez, vagy beleragadunk a következő ötbe, amikor nem lőttünk gólt. Az első olasz támadás mindenesetre nem túl szívderítő módon egy centergóllal zárult, Bruni már harmadszor talált be, miután Lévai kimozdult, de Pohl nem fojtotta meg a csatárt. Emitt Vigvári pattintott mellé előnyből, még jó, hogy megtette ugyanezt Echenique is, ebből pedig sikerült úgy fordulni, hogy a végén Burián Gergő pazar gólt simítson a hosszú felsőbe. A soros hátrányban egy ideig biztatóan mozogtunk, de az Edoardo di Sommának repülő passzt nem tudtuk lereagálni, és ő mattolt kapásból - hanem Vámos is elsütötte az ágyút szabaddobásból, azaz tartottuk a lépést (6-6). Egy szépen levédekezett támadás után kontrát fújtak újfent, és a visszarendeződés nem ment annyira eszményien, Andrea Fondelli fejezte be ezt az akciót. Del Lungo stoppolta le Manhercz lövését, aztán egy szép centerszerelés után Burián lopta magát lövőhelyzetbe a szélen, elnézős pattintása gólt érdemelt volna, de a labda kijött a léc alsó lapjáról... A holland bíró közben kétszer is elvette a labdát a taljánoktól, majd két perccel a negyedvég előtt fórból jöhettünk, időkérés után, sajnos Vámos kezéből az ügydöntő pillanatban kicsusszant az új labda, így a kényszerlövéssel odalett a lehetőség - átellenben Bruni ötöst szállított, és di Fulvio nem kegyelmezett, azaz iksz helyett immár először vezettek ők kettővel. Majd lett három is, miután Német ellen jött kontra, di Fulvio pedig addig harcolt, míg végül kapott egy szabaddobást, amit elég szépen beejtett, mi meg megint elvesztünk kicsit elöl (6-9). Mondjuk úgy, az újabb két kihagyott hátrány és az öt kapott gól mindent elmondott erről a játékrészről.
 
KA1_6913.JPG A negyedik sem indult túl biztatóan - balkezes nélkül mentünk rá az első fórra, Fekete a nem túl jó megjátszást nyomás alatt a kapusba törölte, aztán Németet szorították ki és blokkolták végül. Egy blokk nálunk is jött, hátrányban, átellenben pedig hat kihagyott fór után valahára zsákolásig sikerült húzni a megjátszást, Burián passzát Angyal tette be fél méterről, ám még mindig messzinek tűnt akár a döntetlen is (7-9, 4:30-cal a duda előtt). Időkérés után félig-meddig meccslabdának tűnt az olaszok emberelőnye, Nagy Ádám azonban belenyúlt a lövésbe. Egy perccel később, a szerencsefaktort is kihasználva Burián csökkentette egyre a különbséget - a fórban leblokkolt labda épp elé hullott, ő pedig szépen átverte a védőjét és a kapust is két lóba után. 2:35 volt az órán, amikor Lévai védett hátrányban, és 2:19, amikor időkérés után mehettünk neki egy újabb hat az ötnek - ám Vigvári passzát pár másodperc után lehalászták, igaz, a következőnél meg ő szedte le a centerbejátszást, kaptunk megint egy előnyt hátul, ám nem sikerült igazi helyzetig tolni, és Vámos labdáját kiszedte del Lungo. Sajnos, a következő fórnál Vigvárit levadászták labdástul, mielőtt felállhattunk volna - aztán egy kényszerlövésük után maradt még egy támadásnyi időnk, de Pohl nem akarta bevállalni, és a szélről már nem jött vissza a labda időben - kár, mert nullán tartottuk az olaszokat az utolsó részben, avagy jóval több volt ebben a meccsben összességében.
 
A torna valamennyi mérkőzését a World Aquatics (FINA) youtube oldalán lehet követni, élő, ingyenes streamen. 
És van élő eredménykövető is.

A szabályok megegyeznek a 2002-től 2022-ig megrendezett Világligában alkalmazott metódussal: a győzelem 3 pontot ér, döntetlennél büntető-párbaj jön, ahol a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap.
KA1_6469.JPG  
Férfi Világkupa, selejtező
A-csoport, Zágráb
Magyarország - Olaszország 8-9 (2-2, 2-2, 2-5, 2-0)
Gólszerzők: Burián 2, Vigvári Vendel 2, Angyal, Manhercz, Vámos, Vismeg Zs., ill. Bruni 3, di Fulvio 2, Damonte, Fondella, Echenique, di Soma
 
További eredmények
Franciaország-Egyesült Államok 9-12
 
Az Egyesült Államok rendezőként tagja a Szuperdöntőnek, rajtuk kívül a két legmagasabban rangsorolt együttes kvalifikál.
 
B-csoport, Podgorica
Spanyolorszg-Georgia 20-10
Szerbia-Görögország 14-16
 
A másik csoport Podgoricában játszik, ott Montenegró, Szerbia, Spanyolország, Görögország, Ausztrália és Grúzia küzd a három továbbjutó helyért.
 
A magyar válogatott kerete
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda)
Szakonyi Dániel (FTC-Telekom Waterpolo)
Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok:
Angyal Dániel (Genesys OSC Újbuda)
Aranyi Máté (Genesys OSC Újbuda)
Burián Gergely (Genesys OSC Újbuda)
Fekete Gergő (FTC Telekom Waterpolo)
Jansik Szilárd (FTC Telekom Waterpolo)
Manhercz Krisztián (Genesys OSC Újbuda)
Molnár Erik (FTC Telekom Waterpolo)
Nagy Ádám (FTC Telekom Waterpolo)
Német Toni (FTC Telekom Waterpolo)
Pohl Zoltán (FTC Telekom Waterpolo)
Vámos Márton (Olympiacos Piraeus)
Vigvári Vendel (FTC Telekom Waterpolo)
Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)

Tartalékok (szükség esetén játszhatnak)
Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda)
Zalánki Gergő (Pro Recco)
 
A magyar válogatott további mérkőzései:
Március 11. 20:30: Japán-Magyarország
Március 13. 18:30: Egyesült Államok- Magyarország
Március 14. 18:30: Magyarország-Horvátország
 

Vízilabda hírek
világkupa