cover image
Egyéb
Utánpótlás

U19-es Eb: legyőztük a házigazda Montenegrót a csoportrangadón

2022. szeptember 19. 19:34

A magyar U19-es válogatott remek játékkal, Mészáros Mátyás vezérletével múlta felül Montenegrót a csoportkör főmérkőzésén, így hatalmas lépést tett a negyeddöntőbe kerülés felé.

A két csapat nemrég Kecskeméten találkozott egymással az E.ON Kupán, akkor magabiztos magyar siker született, de a riválistól többen is hiányoztak a felnőttválogatottbeli elkötelezettségük miatt.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben cseppet sem volt telt ház a hétfő esti csoportrangadón, ahol emberelőnyből szerezte meg a vezetést Montenegró. Lakatos Soma egyenlített aztán a jobbszélről, de kisvártatva ismét a hazaiak találtak be: előbb kivédekeztük a hátrányt, de maradt a támadás lehetősége a montenegróiaknál, Mrsic pedig bevette Kovács Kristóf kapuját. Nagy Ákos reagált rá elég gyorsan, majd egy kontra után Vismeg Zsombor góljánál először vezetett a magyar csapat - remek volt Mészáros Mátyás passza középre (3-2).

Felpörögtek az események, előbb 5 méteresből talált be Vismeg hibája után Mrsic, majd emberfórból jött Klár Gergely szemfüles találata. Vigvári Vince távoli lökete még kijött a kapusról, de épp centerünk elé, aki bekotorta a labdát a kapuba. Kettős emberhátrányt védekezett aztán ki a magyar válogatott, épp az első kiállításból visszaúszó játékosunk szerzett labdát, egygólos előnnyel mehettünk a pihenőre.

Szalai Péter kiállítása után viszonylag gyorsan egyenlített Montenegró (4-4), de Mészáros Mátyás bombagóllal jelentkezett, majd Kovács Kristóf volt jó helyen a kapuban. Mészáros aztán ismét távolról talált be, de már jobb oldalról, először vezetett két góllal Magyarország a második negyed 3. percében (6-4).

Sőt, mehettünk fórban a plusz háromért, ráadásul rúgásért kiállították végleg Vujicicet. Először még nem sikerült meglépni, de aztán Nyéki Balázs időkérése után Mészáros Mátyás újra villant, 7-4! Sőt, az első meccsen még pihenő Molnár Erik is távolról köszönt be, egyre magabiztosabb volt az előnyünk.

Fordulás után egy elég "mákos", egyben szép góllal (nézőpont kérdése) jött közelebb Montenegró: Vujosevic csavarta rá két védő szorításában, Kovács Kristóf még így is beleért, de a labda kikötött a kapuban. Vigvári Vince szabaddobásból reagált.

Úgy tűnt, hazai oldalon csak két játékosnak megy a góllövés, Vujosevic zárkózott fel Mrsichez, majd aztán a mieink részéről Mészáros Mátyás volt eredményes, egy emberfór révén, ezúttal már a balszélről - csak hogy meglegyen az első négygólos játékos a meccsen.

Nagy Ákos nagy erejű lövéssel 11-6-ra alakította az állást a negyed végéhez közeledbe, egyértelműen kompaktabb, sokoldalúbb és teljesebb volt a mieink játéka - ráadásul Kovács is védett fontos helyzetekben.

A negyed és a meccs legszebb gólja a szakasz végére maradt. Jöhettünk a sarokról, Molnár Erik feladta a kapu előtt emelkedő Mészárosnak, aki behúzta a dudaszó pillanatában, 12-6!
 
A zárónegyedben nem történt csoda, magabiztosan győzött a magyar válogatott (Pető Attila, Tátrai Dávid és Szalai Péter is feliratkozott a gólszerzők közé), Mészáros Mátyás pedig extrameccset játszott. A mieink a franciák ellen zárják a csoportkört.

Eredmény - U19-es Európa-bajnokság:

Montenegró-Magyarország 8-17 (3-4, 1-4, 2-4, 2-5)
Gólszerzők: Mrsic 5, Vujosevic 3, illetve Mészáros 6, Nagy Á. 2, Lakatos 2, Vismeg, Klár, Molnár E., Vigvári Vince, Pető, Szalai, Tátrai
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
A magyar válogatott kerete:

Danka Benedek (KSI), Kovács Kristóf (Szentes, Szeged) - kapusok

Vigvári Vince (OSC), Ekler Zsombor (UVSE, Honvéd), Pető Attila (KSI, Szolnok), Mészáros Mátyás (BVSC), Tátrai Dávid (BVSC), Klár Gergő (Ferencváros), Molnár Erik (Ferencváros), Nagy Norbert (Miskolc), Vismeg Zsombor (Miskolc, Szolnok), Lakatos Soma (Szeged), Nagy Ákos (KSI), Varga Vince (Ferencváros), Szalai Péter (KSI) - mezőnyjátékosok

Vezetőedző: Nyéki Balázs. Edző: Korényi Balázs. Kapusedző: Gárdonyi András. Csapatvezető: Székely Bulcsú. Utánpótlás szakmai vezető: Cseh Sándor
 
Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:

A-csoport:
 Spanyolország, Hollandia, Málta, Csehország
B-csoport: Horvátország, Olaszország, Georgia, Szlovákia
C-csoport: Görögország, Szerbia, Románia, Németország
D-csoport: Montenegró, Magyarország, Franciaország, Törökország

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Szeptember 18., 13 óra: Magyarország-Törökország 22-5
Szeptember 19., 19 óra: Montenegró-Magyarország
Szeptember 20., 10 óra 20: Magyarország-Franciaország
Vízilabda hírek
Utánpótlás