cover image
Szövetség

Kásás Zoltán: Jöjjenek többen a vízbe!

2013. december 16. 10:38

A szövetség által meghirdetett edzőképzés első féléve a múlt héten befejeződött. Most következnek a vizsgák. Egy rövid helyzetjelentésre kértük a pénteki kettős rangadót megtekintő Kásás Zoltánt.

„Nagyon komolyan vesszük a munkát – mondja az edzőképzés vezetője. - Ilyen még nem volt, hogy a TF-ről kivegyenek egy képzést. Nekünk az volt a célunk Kemény Dénessel, hogy az uszodában történjen szinte minden, a tanárok oda jönnek ki, így vízbe tudunk menni. Így közelebb vihetjük a diákokat, a leendő edzőket a gyakorlathoz – persze, sokan már most edzősködnek. A terv az volt, hogy sokkal több legyen a gyakorlat, mint benn a TF-en. Katics László is a konditeremben tart előadásokat. Nagyon lassan haladunk ezzel együtt, szándékosan, mert az alapokat sokkal jobban kellene megtanítani. Ez a titka annak, hogy majd több jó játékosunk legyen a jövőben. Ez volt Dénessel az elképzelésünk, ugyanis technikailag az elmúlt években utánpótlás szinten nem voltunk annyira jók. Négy félévről van szó, megvan a tanárok menetrendje. Nagyon-nagyon lassan haladunk, a tantervet és a programot jómagam megpróbáltam egymásra építeni. Remélem, hogy segíteni fog a képzés mindenkinek.

Mennyire fogékonyak a hallgatók?
Úgy láttam, és van pár visszajelzés is ez ügyben, hogy pozitív az összkép. Én is bementem a vízbe, és egy-két dolgot próbáltam megmutatni, amik nagyon fontosak lennének ahhoz, hogy valóban jól tanítsák meg a leglényegesebb alapmozdulatokat. Jobban örülnék, ha több hallgató jönne be a vízbe, hogy érezzék, mi az, amit igazából gyakorolni kellene. A tanárok nagyon jól, élvezetesen adnak elő. A legutolsó alkalommal Horkai György tartott előadást, később külföldi edző is tart majd. Szeretnénk egy gazdagabb, gyakorlatra épülő képzést nyújtani a hallgatóknak.

Mennyire lesznek kemények a számonkérések. Többek már most félnek például Dubecz tanár úrtól…
Dubecz tanár úrtól mindenki fél, ő nem beszél mellé. Megvan a könyve, meg kell tanulni, ennyi az egész. Azt mondta, nála a 60 százalék a kettes, ebbe nem tudok beleszólni. A négy tantárgyat, az élettant, a pszichológiát, a pedagógiát és az edzéselméletet nagyon jó tanárok adják elő, olyanok, akik benne vannak a sportban, nem csak elméleti szinten. Mindenkinek próbálunk valami pluszt nyújtani, azoknak is, akik olimpiai bajnokként, vagy már TF-en végzett edzőként vannak jelen.
Szövetségi hírek
mvlsz edzőképzés
edzőképzés
kásás zoltán