cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

19. FINA VB: fantasztikus teljesítmény, csillogó ezüst, vastaps

2022. július 2. 21:09

A Bíró Attila irányította csapat az utolsó pillanatig nyílt meccsen alaposan megszorongatta az Egyesült Államok válogatottját, a 9-7-es vereség dacára ünnepelte a lányokat a hatezres publikum. Joggal!

„Nem élvezi kell a meccset, hanem meg kell nyerni!"
 
Így, ebben a szellemben ugrott neki a világbajnoki döntőnek a női válogatott. Ezt igyekezett Bíró Attila szövetségi kapitány és stábja a lányokba sulykolni, merthogy az elődöntő után, a bivalyerős amerikai válogatott ismeretében néhányan hajlamosak lettek volna az élvezet felől megközelíteni a parit.
 
„Elkapható ez az amerikai válogatott ez a magyar jó játékkal, küzdelemmel, a hazai közönség támogatásával le tudja győzni!" - ezt Stieber Mercédesz, a nő vízilabdázás egyetlen kétszeres világbajnoka mondta, avagy mint mindenki, a 6000 néző, a tévékészülékek előtt szorító milliós tömeg bízott a csapatban. Igazi népünnepély volt amúgy szombaton este a Hajósban, prominens személyek egész sora tette tiszteletét a lelátón, Novák Katalin köztársasági elnök a szurkolók közé is beült.
 
Ami a szakmát illeti: szóba került rengeteget a felek három héttel ezelőtti egyhetes szegedi közös edzőtábora, amelyen testközelből mérhették fel játékosaink, mire képes a rivális. És természetesen a tokiói győztes csoportmeccset se feledjük, avagy esélyesebb amerikai válogatott ide vagy oda, semmi sem tűnt reménytelennek ezen az estén.
 
A finálékat többnyire uraló címvédő aztán az első három percben lövésig sem jutott a mieink ellen! Nem jutott, mert parádés lábtempóval, igazi kézerdővel zárt a fal. Jó jel volt, nagy jó, hogy sikerült feltartóztatni az ellenfelet - Gurisatti Gréta vezetőgólja után pedig „felrobbant" az uszoda. Más kérdés, utána rögvest bebizonyosodott, a pénteki edzéseken miért hangzott el oly sokszor Madeline Musselman neve - az amerikai klasszis egymaga megfordította a partit.
 
IMG_8194.JPG A második negyedben Keszthelyi-Nagy Rita, a mi vezérünk is megvillant, átellenben azonban Musselman harmadik találatát jegyezte. A játék képe nem változott, ergo a magyar válogatott sikeresen tartotta riválisát, a taktika működött. Gurisatti Gréta második gólja, majd Maggie Steffens fórgólja következett, 4-3-ra vezetett az Egyesült Államok a félidőben, ami kimondottan parádésnak volt mondható.
 
Avagy élt, nagyon is élt a remény arra a szoros meccsre, amely a terv volt, amelyben a végén meg lehet fogni az ellenfelet. Nyilvánvalóan azért kért időt a 20. percben, immáron 5-3-as amerikai vezetésénél Bíró Attila, hogy folyamatosan tapadjon csapata (előtte óriásit védett Magyari Alda emberhátrányban), ami bejött: a nagy meccset játszó Gursatti Gréta harmadik gólját szerezte. Igen ám, de még ennek a percnek a végén egy szigorúnak látszó büntetőt fújtak be, amivel egyrészt elveszítettük a harmadik személyi hibáját begyűjtő Rybanska Natasát, másrészt Musselman visszaállította a kétgólos amerikai vezetést. Sőt Neushul már a mi szempontunkból 4-7-re alakított az állást, ami egy ilyen ellenfél esetében kezdett végzetesnek tűnni.
 
IMG_8191.JPG A szurkoló kitartottak a csapat mellett, igyekeztek erőt táplálni, csak hát a vízben ott volt egy kétségkívül elképesztően erős rivális. Amely minden bizonnyal tudta, ezen a világbajnokságon egy, egyetlen csapat lepheti csak meg, ez pedig Magyarország válogatottja. Avagy a szokottnál is koncentráltabban vízilabdáztak. Nos, ezzel a csapattal volt partiban Bíró Attila alakulata.
 
Amely a záró menetben sem adta fel egy pillanatra sem, ahogy ígérte, küzdött, harcolt, szívét-lelkét a vízbe tette. Neushul harmadik találatával már néggyel járt előbbre a címvédő. Egy gyönyörű kombináció következett, Vályi Vanda varázsolta oda a labdát Máté Zsuzsanna kezére, aki pazarul fejezte be az attakot - tombolt, tényleg tombolt a publikum. Hát még akkor, amikor Szilágyi Dorottya lövése is utat talált valahogy Johnson kapujába - 4:11 volt hátra, felzárkózott mínusz kettőre a csapat! Igaz, kellett öt perc ahhoz, hogy megadják...
 
Élt, még mindig élt a remény.
 
IMG_8193.jpg Igaz, a lendületben lévő csapatunknak nem jött jól az érhetetlen gólmizéria. A hajrában Magyari Alda is felment a támadáshoz, bejött: 1.13-mal a vége előtt Keszthelyi-Nagy Rita lőtt gólt. Már csak egy, egy volt közte. Őrült hajrában volt válogatottunk, nem élvezte a meccset, hanem harcolt, küzdött, csapatként vette fel a harcolt az amerikaiakkal.
 
Akik kaptak az utolsó percben egy büntetőt, amit Musselman belőtt, a maradék 49 másodpercben pedig nem történt érdemleges. Az Egyesült Államok együttese 9-7-tel védte meg a címét. Járt nekik is a taps, de a vastaps, a szurkoló szívből jövő vastapsa a magyar csapatnak szólt. Fantasztikus teljesítmény után lehet örülni, sőt örülni kell ennek a világbajnoki ezüstéremnek!
 
Ennek a 13 hölgynek szólt ez a vastaps szombaton este: Faragó Kamilla, Gangl Edina, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Keszthelyi-Nagy Rita, Mahieu Geraldine, Máté Zsuzsanna, Leimeter Dóra, Magyari Alda, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda. Szépen csillog az az ezüst a nyakukban, na! 

19. FINA Világbajnokság - VÍZILABDA
DÖNTŐ (BUDAPEST)
 
EGYESÜLT ÁLLAMOK-MAGYARORSZÁG 9-7 (2-1, 2-2, 3-1, 2-3)
Hajós-uszoda, vezette: Margeta (szlovén), Ohme (német)
 
Egyesült Államok: Asleigh Johnson - Musselman 5, Fattal, Ava Johnson, Steffens 1, Haralabidis, Raney. Csere: Prentice, Neushul 3, Mammolito, Gilchrist, Weber. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
 
Magyarország: Magyari - Szilágyi 1, Vályi, Gurisatti 3, Máté 1, Parkes, Keszthelyi-Nagy 2. Csere: Mahieu, Leimeter, Rybanska, Faragó, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
 A 3. helyért   
Olaszország-Hollandia 5-7 (2-1, 2-1, 0-2, 1-3)
 
Az 5. helyért
Spanyolország-Ausztrália 8-5 (2-0, 1-1 3-1, 2-3)
 
A 7. helyért   
Franciaország-Görögország 7-16 (2-5, 1-3, 2-5, 2-3)

A vb egyéni díjazottjai
Legjobb góllövő: Judith Forca, Beatriz Ortiz (mindkettő spanyol) 21-21 gól
Legjobb kapus: Asleigh Johnson (amerikai)
Legértékesebb játékos: Madeline Musselman (amerikai)

 
 
 
 
 


Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila