cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

19. FINA VB: iszonyatos csata után elődöntős a csapat - jöhet Hollandia!

2022. június 28. 22:11

A Bíró Attila irányította válogatott 7-6-ra győzte le Ausztráliát a kőkemény negyeddöntőben, ezzel jutott a legjobb négy közé. Csütörtökön 21 órától a hollandok ellen a vb-döntő a tét!

„Készültünk velük, nem lesz ismeretlen terep" - fogalmazott a negyeddöntő előtt Keszthelyi-Nagy Rita, utalva arra, hogy az ausztrál válogatottal öt napig együtt készült Veszprémben a társaság. A csapatkapitány hozzátette: „Senkit sem vihet el a hangulat, tizenhárom játékosnak együtt kell nyernünk."
 
Szóval, mindenre felkészült a csapat, ezt emelte ki Bíró Attila szövetségi kapitány is, aki az említett edzőtáborban alaposan felmérte a riválist, pontosan tudta az erősségeit, és a gyengéit is. Mint említette: „Fizikálisan talán az amerikaiaknál is erősebbek, játékban viszont gyengébbek. Gyorsak, vigyázni kell a lefordulásokra. Bízom a csapatomban."
 
Azt nem mondhatjuk, hogy jól indult volna. Az első negyedben kaptunk két centerakciógólt (Ballesty, Mihailovic), és Halligan fórból is bevette Magyari Alda kapuját. Bizony, többször is lyukas volt a védekezés, a 3-2-es hátrány ebből a szempontból még hízelgő is lehetett. Persze ha azt vesszük, hogy Keszthelyi-Nagy Rita háromszor is a kapufát találta el, hogy bőkezűen bántunk a fórokkal, lehetett volna fordítva is. A gólunkat kettő-egyes lefordulás után Vályi Vanda önzetlensége után Keszthelyi-Nagy, illetve fórból Gurisatti Gréta szerezte, 2-1-nél még előbbre jártunk.
 
Palm kapus a nyolcadik védéséné járt a 11 percben, ami éppúgy jelezte a képességeit, mint a kissé megremegő magyar kezeket. Jelezte egyúttal az is a tanácstalanságot, hogy Bíró Attila kikérte az első idejét. Az etap végén Mahieu Geraldine nagyszerű centerpasszából Keszthelyi egyenlített, miután szerencsére Ausztrália sem találta meg a jó támadáshoz vezető utat. A rivális is időt kért, de a fórmegjátszása nem járt sikerrel, így 3-3-mal fordultak a felek.
 
IMG_7892.JPG A folytatásban sem beszélhettünk nagy nyugalomról, hiszen meglehetősen feszült játék zajlott a vízben, valahogy úgy tűnt, aki higgadtabb tud maradni, az járhat sikerrel. Vályi Vandának végre jól sült el a keze a szélről, ezzel vezettünk, miközben hátul hősiesen küzdött az első negyed után védekezést váltó csapat, élén a bekkekkel, vagy a bekkbe bevitt játékosainkkal, Garda Krisztinával, Máté Zsuzsával és Rybanyka Natasával. Vagy éppen a remeklő Magyari Aldával, aki ziccervédéssel őrizte meg az előnyt. Gólunkba fújt kontra hatott idegesítően az ötezres közönség számára (is), ami után fel-le úsztak a felek, cserélni sem nagyon tudtak. Parkes Rebecca hozta a fórokat, tarthatatlan volt, de ezt nem tudtuk igazán kihasználni. A negyed végén aztán Leimeter Dóra feladását Rybanska Natasa tette be, majd miután Magyari ismét védett, 5-3-as előnyben voltunk a záró menet előtt. Avagy a kapott gólok száma után elmondhattuk, remekül állt össze a védelem!
 
IMG_7888.JPG Ballesty büntetőszerzésével, Halligan góljával indult a végső nekirugaszkodás, átellenben azonban Rybanska kíméletlen volt emberelőnyben. Fizikális volt a csata, de csapatunk bírta mindezt - sőt! Andrews ugyan kettős fórból szépített, sőt időkéréses emberelőnyt követően az egyenlítésért támadott Ausztrália - a lányok azonban jól álltak a lábaikon, magasan volta a vízben, igazi kézerdő tornyosut a kapu előtt. Keszthelyi-Nagy Rita harmadik gólja ugrasztotta talpra a Hajós uszodát. Halligan 19 másodperccel a vége szépített, a hátralévő időt azonban, ahogy kell, kihúzta a csapat. Így ami nem sikerült itthon 2017-ben, most összejött: elődöntőt játszhat a világbajnokságon!

Paul Oberman:
„Nagyon jól játszottunk, jól védekeztünk, de sajnos nem lőttünk elég gólt. Gratulálok a magyaroknak, jobbak voltak nálunk. A hangulat fantasztikus volt, ami nagy élményt jelentett a lányoknak, akik otthon többnyire csak 50 ember előtt játszanak. Nagyon büszke vagyok rájuk, jó munkát végeztünk. Folytatnunk kell a megkezdett munkát.”

  Ami a másik három negyeddöntőt illeti: Olaszországnak nem okozott gondot a franciák legyőzése, és szoros félidő után az Egyesült Államok csapata is magabiztosan verte Spanyolországot, avagy az olimpiai ezüstérmes az 5. helyért küzdhet. Így tehet a rengeteget hibázó Görögország is, amelyet Hollandia győzött le voltaképpen simán. Mindez azért is érdekes számunkra, mert csütörtökön 21 órától a hollandok ellen a vb-döntőért játszik majd csapatunk!
 
 
19. FINA Világbajnokság - VÍZILABDA
 
NŐK, NEGYEDDÖNTŐ (BUDAPEST)
 
AUSZTRÁLIA-MAGYARORSZÁG 6-7 (3-2, 0-1, 0-2, 3-2)
Hajós-uszoda, vezette: Goldenberg (amerikai), Colombo (olasz)
 
Ausztrália: Palm - Halligan 3, Andrews 1, Ridge, Aranchini, Mihailovic 1, Ballesty 1. Csere: Casey, Fasala, Leeson, Kearns, Longman. Szövetségi kapitány: Paul Oberman
 
Magyarország: Magyari - Szilágyi, Vályi 1, Gurisatti 1, Máté, Parkes, Keszthelyi-Nagy 3. Csere: Mahieu, Leimeter, Rybanska 2, Faragó, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Olaszország-Franciaország 17-7 (3-2, 4-1, 6-1, 4-3)
 
Egyesült Államok-Spanyolország 13-8 (3-3, 3-2, 5-3, 2-0)
 
Görögország-Hollandia 7-12 (1-3, 2-3, 3-3, 1-3)
 
A 13-16. HELYÉRT (SZEGED)
A 15. helyért 
Kolumbia-Thaiföld 6-10 (2-2, 2-1, 2-2, 0-5)
A 13. helyért 
Dél-Afrika-Brazília 8-7 (2-2, 3-3, 0-1, 3-1)
 
A 9-12. HELYÉRT (SZEGED)
Argentína-Új-Zéland 7-13 (3-3, 2-4, 1-4, 1-2)
Kanada-Kazahsztán 19-11 (3-2, 6-3, 5-3, 5-3)
 
További program
ELŐDÖNTŐ (BUDAPEST)
Június 30.
Olaszország-Egyesült Államok          16.00
Magyarország-Hollandia      21.00
 
AZ 5-8. HELYÉRT (BUDAPEST)
Június 30.
Franciaország-Spanyolország           14.30
Ausztrália-Görögország        19.30
 
A 9-12. HELYÉRT (SZEGED)
Június 30.
A 11. helyért  
Argentína-Kazahsztán           17.00
A 9. helyért    
Új-Zéland-Kanada     18.30
 
HELYOSZTÓK (BUDAPEST)
Július 2.
A 7. helyért     13.00
Az 5. helyért   14.30
A 3. HELYÉRT  17.00
DÖNTŐ           20.00

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila