cover image
Egyéb

MOB Érdemérem elismerés Ördög Évának és dr. Pavlik Gábornak

2022. május 28. 14:13

Két jelölés, két elismerés: a MOB közgyűlésén két nagyszerű sportember tevékenységét ismerték el.

A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén az MVLSZ előterjesztése alapján MOB Érdemérem elismerésben részesült Dr. Pavlik Gábor, a férfiválogatott korábbi csapatorvosa, míg Ördög Évát Posztumusz MOB Érdeméremmel tüntette ki a szervezet elnöksége. A díjat fia, korábbi szövetségi kapitányunk, Merész András, valamint a magyar női vízilabda megteremtőjének unokája, Sáros Eszter vette át.

watch?v=eqC-x3zdgtg Dr. Pavlik Gábor sportorvos, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének professor emeritusa. Korábban a KSI és a Ferencváros sportorvosaként tevékenykedett, és ahogyan a MOB méltatószövege is kiemeli, évtizedeken keresztül felügyelte a női és a férfi vízilabda-válogatott egészségét. Negyvenegy világeseményre, köztük hat olimpiára kísérte el a válogatottakat; ott volt a sydney-i, az athéni és a pekingi győzelemnél is. Az MTA doktora, a Magyar Sportorvos Társaság vezetőségének tagja, korábban elnöke. Közel fél évszázada oktat a Testnevelési Egyetemen, az orvostudományi tanszék egykori vezetője, ma professor emeritusa. Ahogyan videóinterjúnkban is jelezte, a Semmelweis Egyetemen is oktat, és ott lesz a 19. FINA Világbajnokság orvosi csapatában is.

mer_pav_3.jpg Ördög Éva úszó, majd edző, a magyar női vízilabdázás meghonosítója. Vezetésével alakult meg az első hazai női vízilabdacsapat a 80-as évek elején, a Vasasban. Fia, Merész András, női válogatottunk későbbi szövetségi kapitánya volt a segítője. 1984-ben, az első hivatalos nemzetközi mérkőzésen Tóth Gyulával dirigálta a női válogatottat az NSZK ellen. A következő évi Európa-bajnokságon Konrád Jánossal az ezüstéremig vezették a csapatot. 1991-ben hunyt el, 81 éves lenne.

mer_pav_2.jpg Merész András videóinterjúnkban elmondta, mindig is volt egy hiányérzete, de ezzel az elismerés végleg betölti ezt az űrt.
 
A díjakat Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Deutsch Tamás, a MOB elnökségének tagja, valamint Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke adta át.
 
A Dr. Pavlik Gáborral készített interjút itt lehet megnézni.
 
A Merész Andrással és Sáros Eszterrel készült beszélgetést pedig itt lehet megtekinteni.
Vízilabda hírek