cover image
Egyéb

Kemény Ferenc, Fecsó bá' 90 - Isten éltesse sokáig!

2022. január 8. 8:16

Az mérhetetlenül kevés, ha azt állítjuk, játékosokat nevelt a magyar vízilabdának.
Mérhetetlenül kevés, noha megannyi A4-es papíron sorolhatnánk a neveket, akik kikerültek a kezei közül, olyan játékosokét, akik legendák lettek a sportágban.
Mindez azonban csupán egy része annak, amit lenyűgöző edzői pályája során alkotott.
Mert bizony a pólótanítás mestersége mellett olyat adott, ami egy életre elkísérte a mellette felcseperedő nemzedéket.
Tanított, nevelt, odafigyelt.
Értelemszerű, hogy nem lehetett minden tanítvány később olimpiai -, világ- vagy Európa-bajnok, nem kerülhetett mindenki neve a Hajós márványtáblájára, ugyanakkor mindenkit, valóban mindenkit olyan útravalóval indított el, ami meghatározó jelleggel bírt az életében.
„Amikor négy és fél évesen a nagyobb srácok után mentem a Duna öbölben a mély vízbe, akik aztán a megfulladás előtti pillanatban mentettek ki, apám nem sokat hezitált, másnap levitt az uszodába. Mindez nyolcvanöt és fél évvel ezelőtt történt. Ottragadtam."
Szellemileg frissen, a megszokott, imádnivaló hanglejtéssel, igazán „fecsóbácsisan" mondta ezt a telefonba.
A legfontosabb: jól van, dobogókői otthonában követi a megváltozott világ történéseit, az uszodákban mostanság ritkán láthatjuk, miként elárulta, a Szőnyi úton edzőként dolgozó unokát sem akarja jelenlétével zavarni, de nagyon drukkol neki, és mondani sem kell, büszkeséggel a szívében gondol rá, miként az ő testvéreire, vagy éppen szeretett Dénes fiára, a legendás kapitányra.
„Odafigyelek magamra, az étkezésre, a mozgásra, ha már a Teremtő ilyen csodálatos életet adott nekem" - fogalmazott bájosan.
Megállt egy pillanatra az idő a vele való fantasztikus beszélgetés során, órákig idézhetnénk örökbecsű szavait, de nem ezzel a céllal történt a hívás, nem kellett jegyzetelni, „csak" hallgatni, barátilag hallgatni, átadni magát az embernek az élménynek, hálát adva az égnek, hogy ismerheti, szeretheti.
Fecsó bá' ma 90 esztendős.
Isten éltesse!

 
(a.z.)

Vízilabda hírek
kemény ferenc 90