cover image
Egyéb

Tiba Péter: 550!

2013. december 7. 12:00

Tiba Péter az OSC-Újbuda védője szombaton a RacioNet-Honvéd elleni bajnoki mérkőzésen az 550. mérkőzését játssza az első osztályban. Az OSC weboldala ennek apropóján készített vele interjút. Ezt közöljük most.

Már csak Ürögi Zsolt (600!) van előtted az örök ranglistán. Utoléred? Terveid között szerepel még legalább 50 meccs?
Igen, talán, de az még másfél év. Bár szerintem Zsolt (Ürögi Zsolt szakosztály igazgató) biztos ki fog rúgni előtte, nehogy megdöntsem a csúcsát. Vagy van másfél évem, hogy megfúrjam! :-)
A viccet félre téve Zsolt kiváló mintát adott arra, hogyan lehet egy egykori válogatott szintű játékosnak a munka mellett ilyen szinten űzni a vízilabdát - mindamellett, hogy közel 10 éve Ő tartja életben a szakosztályt. Szerinte egyébként legalább 700 meccs van bennem!

Visszatekintve a pályafutásodra, mi az amire legszívesebben visszagondolsz, mire vagy a legbüszkébb?
Hogy ötször nyertem zsinórban bajnoki címet és ezt két csapattal.

Első ob I.-es mérkőzésedre emlékszel? 
Az első meccsre nem emlékszem, csak az első gólra amit ob I.-ben lőttem. Ez abban az évben volt, mikor először játszottam OB I-ben. A Tungsram ellen volt, akkor a Tungi az egyik legerősebb csapat volt.

tiba.jpgHogyan lehet 38 évesen is ilyen jól bírni ezt az öldöklő iramot? Van valami titkod? Mit teszel ezért?
Heti 2-3 edzés, de inkább a 2-höz konvergál és 20 év rutin, nagyjából eltalálom mi fog történni, vagy inkább mit fog fújni a bíró.

Elnézve az eredményeidet, büszkeséggel tekinthetsz vissza a múltra. Ha újra gyerek lennél ismét a vízipóló mellett kötnél ki? Megmaradt a szerelem?
Abszolút, más sportághoz nagyon nem volt érzékem, talán a kosárlabda, a mai méreteket nézve a 193 cm-emmel lehetnék egy alacsony irányító.

Pályafutásod alatt, kivel játszottál a legszívesebben? Ki volt a példaképed, volt egyáltalán?
Két nagy csapatban játszottam, mindkettőben szívesen. A BVSC-ben részben olyanokkal játszottam, akikkel együtt nőttem fel, mint Dabrowski Norbert, Marcz Tamás, Szécsi Zoltán, Varjas Attila, és együtt lettünk felnőtt játékosok. Mindemellett kiváló idősebb játékosoktól tanultuk el a játékot , mint például Ambrus tamás, Dala Tamás, Tóth Frank, Mészáros Csaba, és hát a parton Gerendás Gyuri ült, őt nem kell szerintem bemutatni senkinek. Na, a Fradi teljesen más volt. A csapat magját egy 20-25 közötti sikerre éhes fiatal, agilis csoport alkotta (Székely Bulcsú, Kiss Csaba, Hesz Máté, Matajsz Márk, Steinmetz Ádám), kiegészítve három-négy rutinos idősebb játékossal Balogh Gábor, Kósz Zoltán, Kardos István és Vogel Zsolt. A dolog érdekessége, hogy mindez egy kezdő edzővel, aki 2-3 évvel előtte még játszott és mindig össze-vissza vert, hol az arcomról húzta le bőrt a nadrágomig, hol a hátamról. Ő Vad Lajos volt, aki ugyanannyira akarta sikert, mint mi. Ennek érdekében mindent elkövetett. Kiváló érzékkel tette a dolgát; volt könyörtelenül kemény és engedett, amikor kellett. Tudjuk a szerencse a mellé áll a aki tesz érte.

Magyar bajnok és kupagyőztes is vagy, az utolsó siker 2000-ben a bajnoki cím volt. Éhes vagy még a sikerre?
Természetesen, de kisebb sikerekkel is beérem, mondjuk egy sima győzelemmel egy normál bajnokin. Különben minek ugranék be a medencébe hét közben, ez a legnehezebb része az egésznek.

Jelenlegi csapatod – ahol már idestova 11 éve alapember vagy – az OSC-Újbuda idén új névvel, új arcokkal vágott neki a szezonnak. Voltak ígéretes mérkőzések, de egyelőre a nagy áttörés várat magára. Hogy látod, képesek lesztek idén előrébb lépni?
Valóban, a fél csapat kicserélődött. Jöttek ügyes, ígéretes fiatalok, akiknek még sokat kell fejlődni és jöttek idősebb tapasztaltabb játékosok is. Becsey Peti személyében olyan edző ül a kispadon, akinek személye garancia a sikerekre, mert a végletek embere. Profibban készül egy meccsre fejben, mint a játékosok (egyelőre) és kudarc esetén a saját kudarcának éli meg elsősorban és ez számomra óriási dolog. Ez az amit az ember igazán kaphat a sporttól, még pedig az alázat.

Becsey Péterről kevesen tudják, hogy az idei Universiade siker az övé is, hiszen Vincze Balázs szakmai stábjának fontos tagja volt. Visszatérve hozzád. 26 éve űzöd ezt a gyönyörű sportot, van mit átadnod a fiataloknak! Tervezed, hogy majd a partról is foglalkozol a vízilabdával?
Nem tervezem egyelőre, nincsenek ilyen ambícióim. Azt gondolom az edzői pálya közelebb áll a pedagógusi szakmához, mint magához a vízilabda szakmához.

Végezetül beszéljünk egy kicsit az „utánpótlásról”. Két kis gyermeked van Panna és Bendegúz. Őket is „megfertőzted” a vízilabdával, vagy ők más utat járnak?
Pannát a kézilabda jobban érdekli, Gödöllőn jár heti kétszer edzésre, Bendének tetszik a póló és van is affinitása hozzá, magát a taposó mozdulatot 10 perc alatt sikerült elsajátítania szinte tökéletesen és az alkata is jó lenne a vízilabdához, de nem erőltetjük a feleségemmel a dolgot.

Köszönjük az interjút az OSC stábjának.

Férfi ob I.-es bajnokság, 12. forduló:

A-Híd Szeged - Lactiv-Vasas-Plaket 8-6
ZF-Eger - BVSC-Zugló 19-5
KSI SE - Kaposvári VK 11-18 
December 7., szombat, 18 óra: Széchenyi Bank-FTC – Debreceni VSE
December 7., szombat, 18 óra: Valdor-Szentes – Hegyvidék-Ybl
December 7., szombat, 19 óra: PVSK-Füszért – Szolnoki Dózsa-Közgép
December 7., szombat, 20 óra: OSC-Újbuda – RacioNet-Honvéd
Vízilabda hírek
tiba péter
osc
osc-újbuda