cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Tokió 2020: „Minden fontos meccset csapatként nyertünk meg. Ezt is!”

2021. augusztus 3. 14:02

Nagyszerű győzelmet aratott a női válogatott a tokiói negyeddöntőben Hollandia felett. Helyszíni tudósításunk a főszereplők nyilatkozataival.

Nem kell ezeket a lányokat félteni! Sokadszorra jutott ez az eszünkbe a tokiói Tatsumi-uszoda lelátóján a meccs derekán. Az elmúlt időszakban ugyanis a legfontosabb mérkőzéseken rendre kiváló játékot mutat a magyar válogatott. Így volt ez a budapesti Eb-negyeddöntőben (majd a bronzmeccsen, épp a hollandok ellen), a trieszti olimpiai selejtezőn, a világliga-negyeddöntőben és elődöntőben is.

Rácáfolnak a kétkedőkre sorra a csajok, így érthető, ha a Hollandia elleni negyeddöntő után mosolygó, jó kedvű lányokkal tudtunk egy kicsit csevegni - momentán életük egyik legfontosabb összecsapása után.

A háromgólos Gurisatti Gréta például egy korábbi nyilatkozatára utalt vissza:

„Ugye megmondtam, hogy a Kína-meccs senkit nem fog érdekelni... Persze, ez a mosoly azért más, mint ami akkor volt. Viszont most is azt mondom, amit akkor. Mindig a legfontosabb meccsre koncentrálunk, ez a mai volt az. Ezt kellett megnyerni, ahogyan a következő kettőt is meg kell. Nagyon büszke vagyok, látszódott minden momentumban, hogy ezt a sikert mi itt most nagyon akarjuk. Ugyanakkor van bennem kis hiányérzet: valamiért még mindig nem kapjuk meg azt a bíráskodást, ami talán korrekt lenne. Talán mintha nekünk egy kicsit többet kell dolgozni eghy kiállításért, egy büntetőét, holott így is nagyon komolyan megküzdünk ezért. Természetesen egy győztes meccs után ez másodlagos, de azért meccs közben mégis bosszantó, nekünk is járt volna legalább két ötméteres például. Viszont túl tudtunk ezen lépni, nem akadtunk fent semmin."

Ez volt a karriered eddigi csúcsmeccse? - kérdeztük Grétát.

„Abszolút. Olimpiai negyeddöntőt nyerni? Minden sportoló ezért kezd el edzeni. Viszont nem szeretnék amellett elmenni, hogy mi nem ezért jöttünk ide. Nagyon jó a négyben lenni, de mi érmet szeretnénk, tűzön, vízen át ezért fogunk mindent megtenni. Ma az öltözőből már úgy jöttünk ki, hogy senki szemében nem volt meg a kétely. A spanyol meccset ugyanilyen elánnal fogjuk végigjátszani."

Szücs Gabriella fantasztikusan védekezett, így feltettük neki a kérdést, vajon ki nyerte meg ezt a meccset? A gólszerzők? A kapus? Vagy a blokkok?

„Valóban mindennek egyben kellett lennie ma, hiszen tudtuk, ha nincsenek blokkok, akkor Alda nem tud ilyen jól védeni, elöl nincsenek gólok, ha nem védekezünk jól. Minden komoly meccset csapatként tudtunk megnyerni, ez a mi játékunk. Nagyon jó érzés, hogy ezt a mait így tudtuk behúzni. Igen, emberelőnyben most jól ment, ennek az volt a kulcsa, hogy türelmesek voltunk, nem sajnáltunk még egy passzt beletenni a támadásba. Ugyanezeket játszottuk eddig is, csak kevésbé türelmesen. Nem éreztem fordulópontot vagy annak esélyét a meccsen, nagyon nagy tartása van ennek a csapatnak."
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Leimeter Dóra is meglőtte a maga góljait, történetesen 4-et!

„Nincs is ennél jobb érzés, győztes meccs után mindig jó nyilatkozni. Mindenki beleadott mindent, pontosan tudtuk, hogy ez kell majd, mert félgőzzel nem fogunk nyerni. Innen is boldog születésnapot kívánunk videósunknak, Buza Balázsnak (Bazsi épp az interjú közben gratulált Dórinak - a szerk.). De nincs hátradőlés, érmet akarunk nyerni, nem szeretnénk negyedikek lenni, mert azok voltunk már eleget. Ma még ennek örülünk, kell is, mert ez egy nagyon jó csapatteljesítmény volt, de megyünk tovább. Mindegy, hány gólt lövök, ha a csapat nyer, most éppen a hollandok rám nem figyeltek eléggé, de mindig lesz majd valaki, akire nem fognak, vagy aki üresen marad, és majd ő belövi. A spanyolok? Nagyon sok elődöntőt játszottunk már velük, nem mindegyik volt kedvező a számunkra. A világligában magabiztosan nyertünk ellenük, de nem lesz könnyű ez a meccs. Viszont most olyan lelkiállapotban vagyunk, amit a következő meccsbe is bele tudunk vinni."
 
Gyöngyössy Anikó is hozzátette a magáét a sikerhez:

„Igazi csapatmunka volt a mai, fantasztikus teljesítményekkel. Nagyon odafigyeltünk a kezdésre, tudatosan készültünk erre és rengeteget elemeztünk. Nagyon jó, hogy Leimeter Dóri vállalkozott, hogy Alda nagyon jól védett, és sorolhatnám. Ez egy csapatmunka volt, szépen felépítettük magunknak."

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Illés Anna is parádézott, három gólt szerzett:

„Csapatként játszottunk, a szívünk vitt előre minket, örülök nagyon, hogy győzni tudtunk. Mindenki felszívta magát, és azért elég jól jöttek ki a lépések támadásban. Örülök, hogy védekezésben is oda tudtuk tenni magunkat."

Csapatkapitányunk, Keszthelyi-Nagy Rita nyilatkozatából már idéztünk tudósításunkban, de még hozzáteszünk egy picit:

„Azzal nyertük meg a meccset, hogy semmilyen körülménnyel nem foglalkoztunk. Egytől egyig mindenkit nagybetűvel ki lehet emelni: ha valaki blokkolt, blokkolt, ha valaki labdát szerzett, labdát szerzett, ha gólt lőtt, gólt lőtt. Nagybetűs CSAPATMUNKA volt a mai, és ha ezt még egy meccsen tudjuk hozni, akkor lesz érmünk."

Ami pedig a szövetségi kapitányt illeti. Bíró Attilának felidéztük korábbi nyilatkozatát, miszerint: ő bizony nyerő típusú játékosokat keres az olimpiára, nem epizodistákat. Most tizenkét nyerőember volt a vízben.

„Ez a mérkőzés megmutatta, hogy senki nem csinálta össze magát, mindenki felvállalta a felelősséget. Semmit nem tologattuk tovább, okosan játszottunk. Azt mondtam a meccs előtt a lányoknak, hogy a hiba mindig benne van a játékban, aki nem hibázik, az nincs a vízben. Fel kell vállalni a döntéseket, aztán ha nem sikerül a megoldás, akkor majd a következő sikerülni fog. Tizenkét ilyen egyéniséget láttam, és ez engem nem lepett meg. Megérdemelten nyertünk, a játék minden pontján jobbak voltunk a hollandoknál. Ez olyan csapatmunka volt, ami remélhetőleg további sikerekhez vihet el minket. Nagyon reméljük, hogy ez a siker lökést ad a férfiválogatottnak, valamint a női kézilabda-válogatottnak is a negyeddöntőhöz."

Úgy legyen!
 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Női vízilabda
Negyeddöntő
2021. augusztus 3., kedd

Hollandia-Magyarország 11-14 (3-4, 4-4, 2-2, 2-4)
Tatsumi Water Polo Center, vezette:
Peris (horvát), Severo (olasz)

Hollandia: Willemsz - Megens 2, Genee 1, Wolves, Stopmhorst 2, Sevenich, van de Kraats 4. Csere: van der Sloot 1, Joustra 1, Keuning, Koolhaas. Szövetségi kapitány: Arno Havenga

Magyarország: Magyari - Szilágyi 2, Vályi, Szücs, Parkes, Keszthelyi-Nagy, Garda 1. Csere: Gurisatti 3, Illés 3, Leimeter 4, Gyönygössy, Rybanska 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

További negyeddöntős eredmények

Kanada-Egyesült Államok 5-16 (1-7, 2-4, 0-0, 2-5)
Gólszerzők:
la Roche 2, Crevier 1, Wright 1, McKelvey 1, ill. Steffens 3, M. Fischer 3, Williams 3, Musselman 2, A. Fischer 2, Fattal 1, Gilchrist 1

Spanyolország-Kína 11-7 (5-2, 4-3, 2-1, 0-1)
Gólszerzők:
Forca 4, Ortiz 2, Bach 1, A. Espar 1, Gonzalez Lopez 1, Tarrago 1, Garcia Godoy 1, ill. Niu 2, X. Wang 1, Xiong 1, Lu 1, H. Wang 1, Deng 1

Ausztrália-Orosz csapat 8-9 (2-4, 2-2, 2-2, 2-1)
Gólszerzők:
Halligan 2, Armit 2, Gofers 1, Ridge 1, Arancini 1, Kearns 1, ill. Serzhantova 2, Simanovich 2, Glyzina 2, Bersenava 1, Prokofyeva 1, Ivanova 1

2021. augusztus 5., csütörtök - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
Elődöntő

8.30: Orosz csapat-Egyesült Államok
12:50: Spanyolország-Magyarország
Az 5-8. helyért
7.00: Kína-Hollandia
11.20: Ausztrália-Kanada
Vízilabda hírek
Női válogatott
tokió 2020
tokió 2021