cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Tokió 2020: „A fő cél, a védekezésben javulás teljesült!”

2021. augusztus 2. 6:03

Märcz Tamás férfiválogatottja 5-5-ös döntetlent játszott Olaszországgal, így a harmadik helyen zárt csoportjában. A vegyes zónában vegyes érzelmek uralkodtak, így értelemszerűen a nyilatkozatok is változatosak voltak ezúttal. Helyszíni gondolatok a főszereplőktől.

Ha van háromesélyes mérkőzés, az a magyar-olasz, bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között is játszik a két csapat. Például egy olimpián, a csoportelsőségért vagy a csoportbéli minél előkelőbb helyezésért.

Minden benne volt a hétfői matinémeccsben (10 órakor kezdtek a srácok), a vége 5-5, tudósításunk itt olvasható.

Varga Dénes, csapatunk kapitánya higgadtan értékelt a vegyes zónában:

„Nagyon fizikális meccs volt, aki nem aludt sokat, annak pedig fárasztó is így délelőtt. Az elsődleges cél az volt, hogy fegyelmezetten védekezzünk, mert ebben korábban volt hiányérzetünk. Ezt teljesítettük. Értelemszerűen győzni mentünk be a vízbe, nem számolgattunk, hiszen aki számolgat, azzal majd a sport is elszámol. Győzni jöttünk, nem jött össze, de ha a végén belövik az utolsót, még ki is kapunk. Az, hogy mennyire hatékonyan a lövéseink, azért függ az ellenfél védekezésétől is, szándékunkban állt gólt, gólokat lőni, de az olasz sem rossz csapat. A folytatásban mindenkit tárt karokkal várunk, hiszen csak ezzel a hozzáállással lehet olimpiát nyerni."

Manhercz Krisztián szerint is mindenben készen áll csapatunk a negyeddöntőre.

„Biztató, hogy öt gólt kaptunk az olaszoktól, a védekezésünk rendben volt, Viktor nagyon jól védett, megvoltak a blokkok is. Elöl voltunk pontatlanok, de hát az olasz védekezés sem rossz. Egymásnak feszültünk, mindkét csapat meg akarta nyerni a meccset, ami egy kiváló felkészítőmérkőzés volt mindkét válogatottnak a negyeddöntőre. Minden megvan a csapatban ahhoz, hogy megnyerjük a következő mérkőzést."
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


watch?v=s9ukFxOs9fs Angyal Dánielt arról kérdeztük, mennyire volt békés ez a döntetlen.

„Semmiképp. Szerettünk volna nyerni, megtettünk ezért mindent, de az elsődleges célunk az volt, hogy a védekezésünkön tudjunk javítani. Azt gondolom, hogy ez sikerült is. Kicsit szokatlan volt az időpont, a korán kelés, nem szoktuk meg, hogy ilyenkor játszunk meccseket, ez biztos meglátszott a ritmusban. Ezzel együtt nem hiszem, hogy bárki is tartalékolt volna. Megnézzük, kit kapunk, felkészülünk belőlük. Látszik, hogy minimálisak a különbségek a csapatok között, szóval nem velük, az ellenfelekkel, hanem magunkkal kell foglalkozni, és kihozni a maximumot."

Nagy Viktor kicsit bosszús volt viszont.

„Kemény meccs volt, nem mondom, hogy nem fáradtam el, de nincs bennem olyan nagy fáradtság, amit ne lehetne kipihenni. Bosszantó az eredmény, bosszantó az egész, főleg a vége. Szerintem nagyon jól játszottunk, a fő elhatározásunk az volt, hogy a védelmünk fejlődjön, mert csak úgy lehet meccseket nyerni, ha ebben stabilak vagyunk. Ebben nagyot léptünk előre, ezt nagyon tudom értékelni. Ami ma bennünk volt, azt kiadtuk. Várjuk a következő ellenfelet, amiről nem mi döntünk, ezt tudtuk előre. Az utánunk játszó csapatok határoznak arról, ki akar velünk játszani, mi bárkinek állunk elébe. Ha így védekezünk és a támadásokat összerakjuk a fóroknál, akkor jöhet bárki, meg tudjuk verni őket."

Jansik Szilárd alapvetően elégedett volt azzal, amit ez a mérkőzés hozott.

„Jó érzéseim vannak, hiába engedtünk ki a végén. Nagyon jó volt a védelem, és ez az alapja a játéknak, erre pedig lehet építeni. Öt gólt kaptunk az olaszoktól, akik általában tíz felett lőnek, igaz, az utóbbi meccseink nekünk is sokgólosok voltak hátul. Azt sajnálom, hogy az utolsó negyedben kihagytuk az előnyeinket, helyzeteinket, kiengedtük a győzelmet, így a csoportelsőséget is a kezünkből. Megyünk tovább, építkezünk abból, hogy ennyire jó volt a védelem. Ismerjük a következő ellenfelünket, bárki is lesz az, nagyon jó kis mérkőzés lesz. Felkészülünk precíz módon a szerdai meccsre."
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Märcz Tamás szövetségi kapitány alapvetően pozitív véleménye volt a meccsről:

„Aki látta a meccset, az azt is látta, hogy senki nem akart vereséget szenvedni, mindenki a maximumot akarta kihozni a meccsből, ami a győzelem lett volna. Szerintem mi jóval közelebb álltunk hozzá, még akkor is, ha a végén nekik volt helyzetük. Mindenesetre nagyon tetszett a védekezésünk, a tűz, ahogy játszott a csapat, ahogy egymásért küzdöttek a játékosok, ahogy felépítették a támadásokat. Az emberelőnyök kihasználásában viszont nem látom az előrelépést, nem ülnek annyira, ahogyan azt elképzeltem."

Kérdés, mi ennek az oka és nem mellékesen milyen állapotban vannak a srácok. Készen állnak-e a negyeddöntőre.

„Úgy látom, hogy pszichésen és összerakottságban készen állunk, bárki is jön velünk szembe. Főleg a védelem áll nagyon jól a lábán, de abban biztosak lehetünk, hogy a spanyol vagy a horvát csapat is komoly célokkal érkezik a negyeddöntőre, az ő játékuk is felfelé ível. Bízom abban, hogy ami ma hiányzott, az két nap múlva már meglesz a játékunkban" - így a kapitány.

 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Férfi vízilabda
Augusztus 2., hétfő
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ 
A-csoport

Magyarország-Olaszország 5-5 (2-1, 2-1, 1-1, 0-2)
Tatsumi Water Polo Center, vezette: Buch (spanyol), Voevodin (orosz)
 
Magyarország: Nagy V. - Manhercz, Vámos, Jansik Sz. 1, Erdélyi, Varga D. 3, Mezei. Csere: Angyal 1, Zalánki, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
Olaszország: Del Lungo - di Fulvio 1, N. Presciutti, Velotto, Renzuto, Aicardi 1, Dolce. Csere: Lungo, Figlioli 2, Echenique 1, Figari, Bodegas. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
 
További eredmények
A-csoport
Görögország-Amerikai Egyesült Államok 14-5 (4-1, 2-2, 5-2, 3-0)
Gólszerzők: Genidounias 5, Fountoulis 4, Argyropoulos 2, Skoumpakis 1, Kolomvos 1, Vlachopoulos 1, ill. Obert 2, Bowen 1, Stevenson 1, Irving 1

Japán-Dél-Afrika 24-9 (5-4, 7-4, 6-1, 6-0)
Gólszerzők: Adachi 4, Arai 4, Shimizu 3, Inaba 3, Okawa 3, Araki 3, Shiga 2, Takata 2, ill. Neill 4, Badenhorst 2, Card 1, Stone 1, Stewart 1

A végeredmény: 1.Görögország 9 (68-34), 2. Olaszország 8 (60-32), 3. Magyarország 7 (64-35), 4. Egyesült Államok 4 (59-53), 5. Japán 2 (65-66), 6. Dél-Afrika 0 (20-116)
 
B-csoport
Szerbia-Montenegró 13-6 (6-1, 2-1, 3-2, 2-2)
Gólszerzők: Filipovics 3, Dedovics 2, Pijetlovics 2, Mandics 1, Lazics 1, Alekszics 1, Jaksics 1, Prlainovics 1, Sz. Mitrovics 1, ill. Ivovics 3, Matkovics 2, Ukropina 1

Spanyolország-Horvátország 8-4 (2-1, 1-0, 4-2, 1-1)
Gólszerzők: Granados 2, Munarriz q, Sanahuja 1, Famera 1, Tahull 1, Mallarach 1, Bustos 1, ill. Bukic 2, Macan 1, Fatovic 1

Ausztrália-Kazahsztán 15-7 (4-1, 3-0, 5-2, 3-4)
Gólszerzők: Howden 5, B. Edwards 3, Campbell 2, Younger 2, R. Edwards 1, Ford 1, Putt 1, ill. Shakenov 2, Ukumanov 2, Shmider 1, Ruday 1, Shedov 1
 
A végeredmény: 1. Spanyolország 10 (61-31), 2. Horvátország 6 (62-46), 3. Szerbia 6 (70-46), 4. Montenegró 4 (54-56), 5. Ausztrália 4 (49-60), 6. Kazahsztán 0 (35-92)
 
A negyeddöntő párosítása   
2021. augusztus 4., szerda - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
7.00: Egyesült Államok-Spanyolország
8.30: Görögország-Montenegró
11.20: Olaszország-Szerbia
12.50: Magyarország-Horvátország

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokió 2020
tokió 2021
Férfi válogatott