cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Tokió 2020: „Mindegynek nem mondanám, de ennél jobbak leszünk!”

2021. augusztus 1. 9:28

Igazolta Kína, hogy jó csapat, a magyar női válogatott a 11-9-es veresége miatt nem tudta megnyerni a csoportot, a második helyen zárt. Helyszíni nyilatkozatok Tokióból.

Jelentős számban képviselte magát a magyar sajtó a Tatsumi Water Polo Center magyar-kínai mérkőzésén, a kollégák abban bíztak, hogy elsüthetik a címet: „Csoportelső a női vízilabda-válogatott".

Nem süthették el, mert a jó erőben lévő Kína villámrajtot vett, dominált az első félidőben (3-0, 8-2), s bár a végén majdnem csodát tettek a lányok (amihez az esélyt is megkapták még a medence széléről is), maradt a 9-11. De nem tragédia.

Tudósításunk itt olvasható, jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai!

Garda Krisztina ért ki először a játékosok közül a vegyes zónába, elcsíptük, természetesen csalódott volt:

„Nyilván nem lehet semmilyen meccset így kezdeni. Ami utána történt? Tök jó, hogy visszajöttünk, de semmit sem ért. Az első két negyeden kell javítani, mert most már az a szakasz jön az olimpián, ahol ez nem fog beleférni. Nem tudom még az okokat, hogy mi miért történt, de a lövéseink nem működtek. Nem találtunk gólokat, és a védekezésünkben is volt azért hiba. Akárki jön a folytatásban, biztos, hogy nehéz lesz, hiszen egy olimpiai negyeddöntőről beszélünk, mindenki nyerni akar, nekünk is ez a célunk."

Magyari Alda könnyes szemmel nyilatkozott, őt egyébként is úgy ismerjük, aki nem titkolja az érzelmeit, most sem kellett csalódnunk.

„A tegnapelőtti mérkőzésen is magunknak nehezítettük meg a helyzetet, ma meg... Mi igenis úgy álltunk hozzá a meccshez, hogy meg akarjuk nyerni. Nem tudom, hogy elöl mi történt, sok kapufát lőttünk, pedig nagyon jó formában vannak a lányok. Világosan elmondtuk, hogy semmivel sem vagyunk jobb vagy rosszabb csapat a csoportmeccsektől, semmit nem számít, hogy megvertük Amerikát. Nyilván a mai sem feltétlenül, de csalódott vagyok. Magam miatt is, jobban kellett volna bíznom a blokkokban, többször is olyan gólt kaptam, amit nem szoktam. Örülök annak, hogy vissza tudtunk jönni nagy hátrányból, de ebben a meccsben több volt. A pozitívumokat kell továbbvinnünk, mert most nem omolhat össze senki. Ha ez megtörténne, még rosszabb irányba haladnánk tovább. Aki akarja, mint például én is, kisírhatja ma magát, de nem ragadhat bele ebben a mai meccsbe. Ha meg akarjuk mutatni, hogy mi ide éremért jöttünk, akkor úgy is fogunk játszani legközelebb."

Most kell higgadtnak maradni? - ezt már Gurisatti Grétától kérdeztük, aki nem tört össze, mosolyogva nyilatkozott a vegyes zónában.

„Igen. Nem történt semmi, nem tudom, hogy a lányok milyen arckifejezéssel jöttek ide. Ez a meccs meglehetett volna, még annak ellenére is, hogy nem kezdtünk álomszerűen, finoman fogalmazva. De mi azért jöttünk, hogy a következő három meccsen nyerjünk. Ha ez így lesz, akkor senkit sem fog érdekelni, mi volt Kína vagy azelőtt Amerika ellen a csoportban. Ez a szép a sportban: az adott napon van, ami van, másnap meg már új feladatok várnak ránk. Biztos vagyok benne, hogy kellőképpen fel fogunk készülni."

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Kicsit az okokat boncolgatva:

„Kína nem játszott két napja, pihentebben érkeztek ide, és hát fizikálisan nagyon erős lányokról beszéltünk. Azt is pontosan tudjuk, hogy nekünk továbbra is azok a csapatok kedveznek, akikkel többször találkoztunk az utóbbi években. Kínával legutóbb két-három éve egy gálameccsen futottunk össze, az azért teljesen más. Jó hír viszont, hogy a másik ágról érkező csapatokat ismerjük, szóval önbizalommal telve mehetünk bele a negyeddöntőbe."

Szücs Gabriella rutinosan nyilatkozott, szavaiból azt vettük ki, ő sem fog sokat rágódni a vereségen, hiszen kár is lenne.

„Elöl nem lőttük be a helyzeteket az elején, ez aztán a védekezésünkre is kihatott. Nem álltunk össze, viszont a második félidőre már igen. Csak hát nem mindegy, hogy 7-2-ről kell visszajönni, vagy csak párgólos hátrányból. Ennek ellenére nagyot küzdöttünk, volt is esélyünk, hogy pontot szerezzünk, de nem sikerült."

A kapitány előzetese szerint fejben, ésszel kell és lehet megverni Kínát. Vajon ez, vagy ennek hiánya volt a probléma?

„Lehetett volna jobban is támaszkodni erre. Ha csak a hátrányvédekezésünket nézzük: tudtuk, mit fognak játszani, mégsem voltunk ott a helyünkön. A blokkok minősége is talán azon múlt, hogy nem voltunk fejben eléggé rendben. Nem éreztem magunkat tompának, a japán meccsen igen, de ennek ellenére ma valahogy tényleg nem álltunk össze. Szerencsére a túloldalon olyan csapatok vannak, akikkel szemben pozitív élményeink vannak, kivéve az ausztrálokat, akikkel már nagyon régen játszottunk. Ezekből kell táplálkoznunk, hogy magabiztosan álljunk oda a meccshez."

Bíró Attila szövetségi kapitány szerint „nincs ezzel semmi baj, higgadtnak kell maradni":

„Nem leptek meg a kínaiak, magunkat leptük meg, hogy nem voltunk támadásban és lövésben eléggé élesek. Persze, az elején a védekezés sem volt az igazi. Az tény, hogy ami eddig működött, azaz a védekezésünk a kapusteljesítménnyel, valamint a centerjátékunk, az ma nem volt az igazi. Nem is mindig díjazták a játékvezetők, ezzel együtt a kínai bekkek sanszot nem adtak a centereinknek. Kicsit fásultnak éreztem a csapatot egyébként. Mindegynek nem mondanám ezt a vereséget, mert presztízsértéke volt a találkozónak, egy ikszre így is jók lehettünk volna. Biztos vagyok benne, hogy a negyeddöntőben ennél jobbak leszünk."

A magyar válogatott két nap múlva Hollandia ellen hazai idő szerint 11.20-tó játssza a negyeddöntőt Tokióban.
 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Női vízilabda
B-csoport, 5. forduló
 
Magyarország-Kína 9-11 (1-4, 1-3, 4-2, 3-2)
Tatsumi Water Polo Center, vezette: Salnichenko (kazah), Ohme (francia)
 
Magyarország: Magyari - Szilágyi, Vályi, Szücs 1, Keszthelyi-Nagy 1, Gyönygössy, Garda. Csere: Gurisatti 4, Parkes, Illés 2, Leimeter 1, Rybanska, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Kína: Shen - Mei, Niu 1, H. Wang, Deng 2, Chen 2, J. Zhang 2. Csere: X. Wang 1, Xiong 2, Zhai 1, Lu, D. Zhang. Szövetségi kapitány: Petar Porobic
 
További eredmények
 
A-csoport
Hollandia-Kanada 16-12 (4-4, 4-3, 3-2, 5-3)
Gólszerzők: van de Kraats 6, Megens 2, Koolhaas 2, van der Sloot 1, Stomphorts 1, Joustra 1, Sevenich 1, Keuning 1, Sleeking 1, ill. Christmas 4, McKelvey 2, McKee 1, Crevier 1, Sohi 1, Bekhazi 1, Lemay-Lavoie 1, la Roche 1
 
Ausztrália-Dél-Afrika 14-1 (1-0, 6-1, 4-0, 3-0)
Gólszerzők: Gofers 2, Halligan 2, Ridge 2, Aranchini 2, Mihailovic 2, Buckling 1, Armit 1, Webster 1, Andrews 1, ill. Vaughn 1

A végeredmény: 1. Spanyolország 6 (71-37), 2. Ausztrália 6 (46-33), 3. Hollandia 6 (75-41), 4. Kanada 2 (48-39), 5. Dél-Afrika 0 (7-97)

B-csoport
Orosz csapat-Japán 20-16 (5-5, 7-3, 6-4, 2-4)
Gólszerzők: Serzhatnova 4, Bersneva 3, Fedotova 3, Ivanova 3, Simanovich 2, Glyzina 2, Prokofyeva 1, Karimova 1, Soboleva 1, ill. Arima 5, Inaba 3, Kawaguchi 3, Ura 2, Iwanovo 2, Kudo 1
 
A végeredmény: 1. Egyesült Államok 6 (64-26), 2. Magyarország 5 (46-43), 3. Orosz csapat 5 (53-61), 4, Kína 4 (51-50), 5. Japán 0 (44-78)
 
A negyeddöntő programja - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
2021. augusztus 3., kedd
7.00: Kanada-Egyesült Államok
8.30: Spanyolország-Kína
11.20: Hollandia-Magyarország
12.50: Ausztrália-Orosz csapat

Vízilabda hírek
Női válogatott
tokió 2020
tokió 2021