cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Tokió 2020: egy pont és a tény - van mire alapozni

2021. július 26. 10:44

Női válogatottunk az orosz csapat elleni 10-10-es döntetlennel kezdte meg olimpiai szereplését. Bíró Attila együttese állt közelebb a győzelemhez, de elkeseredni nem kell, látszott, miben lehet és kell még javulni. Folytatás szerdán a címvédő amerikaiak ellen.

Amikor a Bíró Attila a felelősségvállalásról beszélt végig az olimpiai felkészülés alatt, valami ilyesmire gondolhatott. Minden játékos egyenértékű tagja volt az orosz csapat elleni ütközetben a medencében, az ellenfél kiszámítani sem tudta, kire jöhet ki egy-egy figura, veszélyes volt a társaság mindkét oldalról, középről, centerből, bárhonnan. Bizonyítja ezt a góllövők statisztikája is: nyolc játékosunk szerzett gólt a meccsen. (A kapitány amúgy Rybanska Natasát nem nevezte a meccsre). 
 
Hogy ez nem ért győzelmet?
 
Valahol nyilván bosszantó, valahol viszont el lehet ettől vonatkoztatni, lévén az első tokiói mérkőzésen visszaköszönt a felelősségvállalás roppant fontos tétele. A többin lehet javítani, sőt kell is javítani, de bátran állíthatjuk: így mindez jóval egyszerűbb lesz.
 
Ergo megvannak a legfontosabb alapok.
 
S hogy mire lehet építeni?
 
DERI0047.JPG A gyorsaságra, a dinamikára, a lendületre, a lányokon érződő motivációra feltétlen. Jó ideig a szó klasszikus értelmében „levízilabdázta" az oroszokat a csapat. Minden téren jobb volt, gyönyörű akciógólokat jegyzett. Úgy vezetett 7-3-ra, hogy ellenfele tulajdonképpen azt sem tudta, hol van.
 
Más kérdés, és nyilvánvalóan ebből tanulni kell, Gaidukov mester együttese a második félidben stílust, harcmodort váltott, azt is mondhatjuk, vabankolt egyet - és ez bejött neki. Bejött, mert az emberelőnyzuhatagban elégengedő volt számára minden másodikat belőni, s ezzel végül kicentizve a meccset 7 másodperccel a vége előtt utolérte csapatunkat.
 
Fáj, persze hogy fáj a 10-10 akkor, amikor 1-0-s orosz vezetés után végig válogatottunk állt jobban, amikor szebben vízilabdázott, amikor az utolsó negyedben 9-7-ra és 10-8-ra is vezetett, amikor már „csak" 2:25 volt hátra, amikor az utolsó negyed egyoldalú fóraránya ellenére úgy tűnt megleszek a pontok. Ugyanakkor tényleg van miből erőt meríteni!
 
S hogy min kell változtatni?
 
Tekintettel arra, hogy semmiféle garancia sincs arra, hogy ilyen ütembej jönnek majd az akciógólok (Keszthelyi-Nagy Rita, Garda Krisztina, Szilágyi Dorottya, Szücs Gabriella is pazarul lőtt, és akkor a két center, Parkes Rebacca és Gyöngyössyi Anikó csavargólját még nem is említettük), a 10/4-as mutatónál egész egyszerűen muszáj lesz jóval hatékonyabban kihasználni az emberelőnyös lehetőségeket. Ezen kívül a kulcspillanatokban egyértelműen higgadtabbnak kell majd lennie, s ha ez ellenfélnek van egy olyan kiemelkedő klasszisa, mint volt az oroszoknak Prokofyeva személyében, talán rá jobban illik figyelni.
DERI9884.JPG Amúgy elsőre, bemutatkozásnak abszolút rendben volt. Készülni, menni, legfőképpen elemezni kell tovább - van mit, hiszen például a csoportunkban úgynevezett „sötét lónak" számító kíniakról is vannak már felvételek. Speciel a mi meccsünk előtt az első félidőt lehozták 6-6-ra az amerikaiak ellen. Azon amerikaiak ellen, akiket a közös edzőtáborozásoknak és a világliga-döntő okán nagyon jól ismerünk. Kemény csata lesz, ennyi bizonyos.
 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Női vízilabda
B-csoport, 2. forduló
 
Orosz csapat-Magyarország 10-10 (1-2, 3-5, 3-1, 3-2)
Tatsumi Water Polo Center, vezette: Dervieux (francia), Buch (spanyol)
 
Magyarország: Magyari - Szilágyi 2, Vályi, Szücs 1, Parkes 1, Keszthelyi-Nagy 1, Garda 1. Csere: Gurisatti, Illés 1, Leimeter 2, Gyöngyössy 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Orosz csaapat: Karnaukh - Prokofyeva 4, Vakhitova 1, Serzhantova, Simanovich 1, Ivanova 2, Glyzina 1. Csere: Bersneva, Karimova 1, Soboleva. Szövetségi kapitány: Aleksandr Gaidokov

További eredmények
 
A-csoport
11.20: Ausztrália-Hollandia
12.50: Spanyolország-Kanada

B-csoport
Egyesült Államok-Kína 12-7 (4-4, 2-2, 3-0-, 3-0)
Gólszerzők: M. Fischer 3, Fattal 2, Seidemann 1, Hauschild 1, Steffens 1, Haralabidis 1, A. Fischer 1, Gilchrist 1, Williams 1, ill. H. Wang 2, J. Zhang 2, Niu 1, Lu 1, Chen 1  

 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila