cover image
Egyéb

Emléktáblát avattak Reccóban Benedek Tibor tiszteletére

2021. június 25. 17:12

„Benedek Tibor sajnos már egy éve nincs velünk, de az emlékét a szívünkben őrizzük. És így tesznek olasz barátaink is, akikkel közösen ma emléktáblát avatunk majd Reccóban. Benedek Tibor előtt tisztelegve.”

reccobanbt2.jpg
Így vezette fel a mai emléktábla-avatást Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Mert bizony háromszoros olimpiai bajnok legendákat nem csak itthon, szerte a világban nem feledik. Így egykori klubsikerei egyik helyszínén, Reccóban sem, ahol Benedek Tiborra emlékeztek pénteken. Recco díszpolgára 2001 és 2004, valamint 2007 és 2014 között játszott az olasz csapatban. Halálakor a Pro Recco uszodaépülete falára felírták a sportoló szívbe zárt nevét a csapat színeivel, ami azóta is ott látható.
 
_KKM1498.jpg A város kultúrtermében a magyar és olasz himnusszal kezdődött megemlékezésen részt vett legendánk két korábbi olimpiai bajnok csapattársa, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Madaras Norbert alelnök. De többek között ott volt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Carlo Gandolfo, Recco polgármestere, Maurizio Felugo, a Pro Recco volt játékosa és jelenlegi elnöke. Az olasz olimpiai bizottság (CONI) és úszószövetség regionális képviselői is mondtak beszédet, illetve Benedek Tibor özvegye, Epres Panni. A megemlékezésen részt vett Csiszár Jenő milánói főkonzul és Iglói-Nagy István, a KKM sportdiplomáciai főosztályának vezetője.

_KKM1513.jpg A megemlékezés után emléktáblát avattak fel, amely a Pro Recco uszodájával szemközti sziklafalon kapott helyet, az onnan induló lépcsősoros sétányt nevezték el az elhunyt sportolóról. A tábla felirata kiemeli, hogy Benedek Tibor három olimpiai aranyérme mellett világ- és Európa-bajnok, valamint a Pro Recco és a magyar válogatott kapitánya volt. A táblaavatáson felszólalt a helyi plébános, Revello atya. Az emléktáblát leleplezése előtt olasz és magyar zászló fedte.
_KKM1707.jpg 
_KKM1746.jpg 

Vízilabda hírek
Benedek Tibor