cover image
Egyéb
Utánpótlás

Bemutatkozásnak tökéletes, de az Eb-ig még van tennivaló

2021. június 22. 20:30

A fiú U15-ös válogatott tornagyőztesként tért haza a montenegrói Budváról, ahol hagyományosan erős nemzetközi viadalon tette először próbára a tudást. Dávid Zoltán szövetségi edző ezt követően kihirdette 15 fős csapatát, amely az Európa-bajnokságra utazhat.

Ugrás az ismeretlenbe - valahogy így utazott el a montenegrói nemzetközi tornára, első megméretésére a fiú U15-ös válogatott, amely gőzerővel készül a július 4-11. között esedékes portugáliai Európa-bajnokságra. A Dávid Zoltán szövetségi edző irányította csapat bemutatkozása parádésra sikeredett: sorrendben Németországot (23-7), Olaszországot (13-6), Szerbiát (16-6) és Horvátországot (11-8) győzte le, majd már biztos tornagyőztesként kapott csak ki az utolsó meccsén a házigazda Montenegrótól (7-10).
 
Cseh Sándor utánpótlásért felelős szakmai vezető elismerően beszélt a társaságról, ugyanakkor természetesen óva intett mindenkit a túlzott elbizakodottságtól: „A járvány miatt aránylag kevés lehetősége volt ennek a csapatnak korábban készülnie, ezért is volt hangsúlyos ez a torna, amit megelőzött az edzőtábor is. A gyerekek jól dolgoztak, de fontos tudniuk, hogy a következő két hétben még rengeteget kell fejlődniük. Az elemzések három fronton zajlanak: az edzői stáb támaszkodik arra, amit kint látott, ezen kívül a felvett meccsekből összevágott anyag készül, illetve Győr Miklós az élő stream segítségével adatbázist készít az ellenfelekről. Nem szeretném ez utóbbit sem túlmisztifikálni, mert az a fontos, hogy miként játszik a mi csapatunk, ám nem árt tisztában lenni az ellenfelekkel sem. Már csak azért sem, mert egyértelmen látszik, van bennük fejlődési potenciál, sőt biztos, hogy fejlődni is fognak - ergo nekünk nem a szinten tartás a lényeg, hanem a további javulás. A torna után szusszantak egy keveset a gyerekek, majd kétnapos budapesti edzés után csütörtökön és pénteken Kecskemétre megyünk, ahol a 2005-ösökkel, nagyobbakkal tréningezünk közösen. Ezt újabb pihenő követi, majd ráfordulunk a célegyenesre: hétfőtől a formába hozáson, a taktikán lesz a hangsúly, illetve a reggeli Európa-bajnoki meccsek miatt korai edzéseket is beiktatunk."
 
A csapatot irányító Dávid Zoltán nem tagadja, a torna sokat segített neki abban, hogy kihirdesse az Európa-bajnoki 15-ös csapatát. A szakember mindenkivel elégedett volt kint Montenegróban: „A felkészülési tornán mindenki ismeretlen volt a másiknak, és bizony, nem rossz, hogy mi jöttünk ki győztesen a mérkőzésekből. Még akkor sem, ha értelemszerűen ebből azért nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. A mérkőzések sorozata a szelekciót is magába foglalta, forgattam a keretet, igyekeztem mindenkinek ugyanannyi lehetőséget adni a bizonyításra. Ez nagyjából sikerült is, miközben természetesen látszott, kik a meghatározó, meccseket már most eldönteni képes játékosaink. Mindez azonban nem befolyásolta a forgatást, kíváncsi voltam minden szituációra. A győzelem a csapatnak és mi tagadás, nekem is jó visszajelzés, mégiscsak vezetőedzőként ez volt nekem az első ilyen tornám ezzel a nagyon fiatal csapattal. Abszolút pozitív volt minden, a fegyelem, a figyelem, az akarat, és a mutatott játék is rendben volt. Nevezhetjük bíztatónak a történteket, hiszen az orosz, a spanyol és a görög együttesen kívül az összes tradicionálisan erős nemzet részt vett a tornán."
 
Ami pedig a kerethirdetést illeti, Dávid Zoltán elmondta: „Különösen kapusfronton volt nehéz dönteni, mert nagyon egyformák és nagyon jók voltak a teljesítmények. Mezőnyjátékos esetében egy fokkal egyértelműbb volt a helyzet, de kellett ehhez ez a torna is, amelyre munkából mentünk, s amelyre nem készültünk. Most edzünk, dolgozunk tovább, sok elvégzendő feladat vár még ránk."
 
Fiú 15-ös Európa-bajnokság, Loule (Portugália), 2021.07.04-11.
A magyar válogatott kerete
Kapusok:
Horváth Solt (BVSC)
Kiss Gergely (KSI)
Mezőnyjátékosok:
Balogh Botond (BVSC)
Bötkös Patrik (KSI)
Budai István (UVSE)
Doroszlai Zalán (BVSC)
Haverkampf Bence (Spandau)
Lugosi Csongor (Eger)
Mérő Alex (KSI)
Nagy Zalán (KSI)
Regős Vince (FTC)
Simon Sebestyén Gergely (FTC)
Tátrai Tamás (BVSC)
Tóth András (Pécs)
Tóth Martin Zétény (Vasas)
Edzők: Dávid Zoltán, Regős Áron, Bisztritsányi Dávid
Szakmai vezető: Cseh Sándor
 

Vízilabda hírek
Utánpótlás
u15