cover image
Egyéb

Férfi BL: döntőt játszhat az FTC a Recco ellen!

2021. június 4. 21:40

Varga Zsolt együttese az elődöntőben fantasztikus csatában az olasz Brescia ellen 14-12-re nyert, így bejuott a szombati döntőbe. Ott 20:30-tól a másik olasz együttes, a spanyol Barcelonetát 12-10-re legyőző Pro Recco ellen próbálhatja megvédeni címét.

Két nagy kérdés foglalkoztatta a szakembereket az FTC-Brescia elődöntő előtt: ki lesz az ellenfele a négygólos Mandics vezérletével a mérkőzés második felében domináló, így a Barcelonetát 12-10-re legyőző Pro Recco ellenfele a fináléban, illetve a címvédő FTC képes lesz-e harmadjára felülmúlni olasz riválisát? Merthogy a Brescia a főtábla budapesti összecsapásain decemberben 10-7-re, márciusban pedig 9-6-ra legyőzte Varga Zsolt együttesét.
 
Nos, a Fradi mindent megtett, hogy ezúttal ne történhessen ilyesmi: fantasztikus rajtot vett. A védekezése hibátlanul működött, az első negyedben mindössze két kapura lövésig jutott Alessandro Bovo csapata, azokat pedig Vogel Soma védte. Elöl Jansik Szilárd kétszer villant, Sedlmayer Tamás és Varga Dénes is eredményes volt, 4-0 állt a belgrádi eredményjelzőn.
 
Az olasz bajnokságot megnyerő Brescia erejét mutatja, hogy elképesztő gyorsasággal képes volt támadását rendbe tenni - a második negyedben hat gólt is szerzett! Betalált Vlachopoulos kétszer, Renzuto, Gitto, Alesiani és Jokovics is - más kérdés, a Fradi sem állt meg, hiszen Ioannis Fountoulis, Vámos Márton egy-egy, és Varga Dénes kétszer szintén gólt jegyzett. Eredményben úgy mutatkozott meg, hogy 4-0 után 4-2, 5-2, 5-3, 5-4, 6-4, 6-5, 7-5, 8-5 és 8-6 állt a táblán.
 
Fordulás után is öldöklő ütközet zajlott a medencében - és ebből a harmadik etapban is a Bresica jött ki jobban. Jokovics és Renzuto góljával egyenlített az olasz alakulat, de Zalánki Gergő és Vámos révén újra kettővel ellépett a Fradi. A negyed hajrája azonban a riválisnak sikerült jobban, így 11-11-re egyenlített a menet végén.
 
watch?v=MnRnVbmMqJA Mindez azt jelentette, hogy nyolc perce maradt a feleknek eldönteniük, melyikük a jobb. A vezetést nem adta át a zöld-fehér armada, hiszen Varga Dénes belőtt egy fórt, majd sok fel-le úszás után, 1:54-gyel a vége előtt Dolce egyenlített. Időkérés fórt hagyott ki a Fradi, de odát is kimaradt az emberelőny. Az FTC utolsó támadása varázslat volt, méghozzá Nicolas Constantin-Bicari varázslata, aki centerben szakadt el ellenfelétől, jött a labda, és 21-gyel a vége előtt belőtte!
 
Alessandro Bovo időt kért, Del Lungo kapus is előrejött, 7 a 6 ellen támadott a Brescia. Sikertelenül. Sőt, Vámos aztán az üres kapura lőtt, 14-12-re nyert az FTC! Mindez azt jelenti, hogy a zöld-fehérek szombaton 20:30-tól a címvédésért, az újabb BL-győzelemért szállhatnak harcba a Pro Recco ellen!

Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője: – Ez az elmúlt évek egyik legnehezebb mérkőzése volt. Jól kezdtünk, de tudtuk, hogy a remek idényt futó Brescia sosem adja fel, és nehézséget okozhat még. A mérkőzés elejétől a végéig a helyén volt a szívünk, és ez döntött a javunkra.

Alessandro Bovo, a Brescia vezetőedzője: – A mérkőzés első felében túl sok hibát vétettünk védekezésben, és könnyű gólt engedtünk a Ferencvárosnak. A folytatásban már sokkal jobban játszottunk, az eredménnyel nem lehet elégedett, de a teljesítményünkkel igen.

Varga Dénes: - Úgy gondolom, ez az egyik legértékesebb győzelmünk, amelyet valaha a magunkénak vallottunk, mivel egy rendkívül erős csapat ellen sikerült egy olyan mérkőzésen, amelyen a tét rendkívül magas volt. Miképpen általában egy olasz csapat ellen, ezúttal is hatalmas küzdelem volt, fizikai és taktikai csata. Sohasem lépnek ki szigorú kereteikből, ezért nagy feladat megtörni őket. Most más volt a dinamikánk és motivációnk, hiszen a hazai bajnoki csalódása után ez az utolsó lehetőségünk arra, hogy a távozóink, akik utolsó meccseiket játszanak ebben a csapatban, méltó búcsút intenek. Azt hiszem, ez is szerepet játszott ebben a győzelemben.

Nikola Jaksics: - Remek és nehéz mérkőzés volt. Kiváló csapat volt az ellenfelünk, amelynek 14 év után sikerült letaszítania a trónról a Reccót Olaszországban. Szerintem az eddigi legjobb csapatuk van. A legjobbat kellett nyújtanunk. Nagyon sok gól volt mindkét oldalon, javítanunk kell a védekezésünkön, de nagyon elégedett vagyok. Remélem, hogy holnap meg tudjuk lepni a Reccót, és megszerezzük a trófeát.


Férfi Bajnokok Ligája, Nyolcas döntő, Belgrád

Június 4., péntek
 
Elődöntő
FTC-Telekom Waterpolo-AN Brescia (olasz) 14-12 (4-0, 4-6, 3-5, 3-1)
Gólszerzők: Vámos 4, Varga D. 4, Jansik Sz. 2, Fountoulis 1, Zalánki 1, Sedlmayer 1, Constantin-Bicari 1, ill. Jokovics 3, Vlachopoulos 3, Dolce 2, Renzuto 2, Alesiani 1, Gitto 1
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Pro Recco (olasz)-CNA Barceloneta (spanyol) 12-10

Az 5-8. helyért
Waspo Hannover (német)-Olympiakosz Pireusz (görög) 10-8
CN Marseille (francia)-Jug Dubrovnik (horvát) 13-16
 
Június 5., szombat
A 7. helyért
Olympiakosz Pireusz- CN Marseille, 13:00
Az 5. helyért
Waspo Hannover-Jug Dubrovnik, 15:30
A 3. helyért
CNA Barceloneta-AN Brescia, 18:00
Döntő
Pro Recco-FTC-Telekom Waterpolo, 20:30
Vízilabda hírek
bl
Bajnokok Ligája
ftc