cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A női válogatott az Egyesült Államokban folytatja olimpiai felkészülését

2021. május 21. 10:47

Bíró Attila és csapata a felkészülés első tíz napja után Kaliforniában, a világ legjobbjával, az Egyesült Államok válogatottjával készül együtt, és játszik három hivatalos mérkőzést. Nem tarthatott a csapattal Gurisatti Gréta, akinek nem jött rendbe az ujjsérülése.

A közvetlen olimpiai felkészülés második szakasza kezdődik női válogatottunk számára. Az elsőben másfél hétig a Margitszigeten készült a csapat, pénteken reggel azonban repülőre ült, és az Egyesült Államokba utazott. Kaliforniában két hétig az olimpiai bajnok amerikaiakkal készül közösen, és játszik három (május 25., 26. és június 2.) hivatalos mérkőzést!
 
„Miként korábban is említettem, nagy siker számunkra, hogy az olimpia legnagyobb esélyese kvázi ezúttal is bennünket választott felkészülési partnerként" - említette Bíró Attila, utalva arra, hogy a riói játékok előtt is ugyanez volt a helyzet, illetve arra, hogy az európai riválisok mindegyike szívesen lenne a mieink helyében. A két válogatott jó kapcsolata, illetve csapatunk ereje azonban markánsan a felek közös edzőtáborozása mellett szólt.
 
„453 nap után a napokban Kanada ellen játszottak mérkőzést, 13-8-ra nyertek, rutinból lehozták a partit. Megnéztem az összecsapást, érezhető volt, még ők is messze vannak a csúcsformájuktól, ami természetes. A célunk, hogy velük együtt fejlődjünk. Amit eddig elterveztünk, azt megcsináltuk, az alapozás mellett már vízilabdáztunk, készültünk az amerikaiak elleni meccsekre is" - tette hozzá a szövetségi kapitány, aki elmondta: a csapat fele tudja, hogy mire számíthat, míg a fiatalok, akik először vesznek részt ilyen túrán, rendkívül izgatottan várják a történéseket.
 
Kivéve Gurisatti Grétát, akinek nem jött rendbe a bajnoki döntőn összeszedett ujjsérülése - a Dunaújvárosiak Eb-bronzérmese itthon készül tovább. Vele kapcsolatban Bíró Attila megemlítette: „A felkészülés előtt elmondtam, hogy csak azokat a játékosokat tudunk az amerikai túrán számításba venni, akik teljesértékű munkát tudnak végezni. Sajnos Gréta sérülése nem jött rendbe, az orvosi konzílium alapján nem tud velünk utazni, rizikós volna a szerepeltetése. A többiekkel szerencsére nincs probléma, Parkes Rebecca bordája is rendbejött, hétfő óta teljesértékű munkát végzett. Gurisatti Gréta helyzete nyilván nem lett könnyebb az olimpiai csapatbekerülést illetően, ugyanakkor nagyon bízom benne, hogy az athéni Világliga Szuperdöntőre rendben lesz az ujja, és akkor biztosan megkapja a lehetőséget a bizonyításra."
 
Ez azt jelenti, hogy 17 játékos kelt útra, köztük Faragó Kamilla, akinek az edzésmunkájával rendkívül elégedett a szakmai stáb, akit külön kiemelt a kapitány. Persze gyorsan hozzátette: „Senkire sem lehet panaszom, nagy a bizonyítási vágy mindenkiben, azon vannak a játékosok, hogy majd alaposan megnehezítsék az olimpiai csapat kihirdetésére."
 
A női válogatott olimpiai kerete
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)  

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila