cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női válogatott: elkezdődött a közvetlen olimpiai felkészülés!

2021. május 11. 15:00

Bíró Attila és stábja 18 fős olimpiai kerettel kezdte meg a Margitszigeten a munkát, ebből jelöli majd ki a Tokióba utazó csapatát. A felkészülés első tíz napja után Kaliforniában, a világ legjobbjával, az Egyesült Államok válogatottjával, hivatalos mérkőzésekkel folytatódik, majd az athéni Világliga Szuperdöntő következik.

A Világkupa-győztes (1995, Atlanta) szokása szerint segítette Bíró Attila szövetségi kapitány munkáját, majd amíg a kolléga és a játékosok a médiamunkások interjúigényeit szolgálták ki, ő úszott vagy húsz percet a medencében. Avagy Tóth Lászlónak is tartalmas délelőttje volt kedden.
 
Maradjunk annyiban, tartozunk ezzel a bekezdéssel a 287-szeres válogatottnak, a 474 OB I-es meccset játszó, szentesi születésű 53 esztendős szakembernek. Tartoztunk, mert a hétvégén jelentkező „Kell egy csapat" rovatunk vasárnapi cikkében az eredménysor felsorolásánál az a győzelem, ez a világkupa-siker lemaradt. Miként kedvenc futballcsapata, a Barcelona marad majd le a bajnoki aranyról...- csak hogy ne érezze magát olyan jól...
 
20210511_női_vízilabda_válogatott_edzés27.JPG A viccet félretéve is azt mondhatjuk, nagyszerű hangulatban kezdte meg olimpiai felkészülését női válogatottunk a Margitszigeten. Hétfőn afféle nulladik napként a kötelező elemeket következtek, kedden már koncentráltan a munkán volt a hangsúly. És persze sok mosolyon, merthogy a hölgyek kedvén mgég látszott, hogy a munka elején járnak. A szövetségi kapitány egyelőre 18 fős kerettel dolgozik, a viadalra 13 játékost lehet majd nevezni, közülük 12-t lehet beírni egy-egy mérkőzésre. A szakember a kedd sajtónyilvános edzést követően elmondta, a kerethirdetésben nagy szerepet játszik majd az amerikai edzőtábor, illetve az Athénban sorra kerülő világliga-döntő, amelyet követően június végén hozza nyilvánosságra a tokiói névsort.
 
watch?v=qO0a0NtfvxA „Bízom benne, hogy a lányok kipihenték magukat ebben az egy hétben, de egyszerűen nem adhattam több időt nekik, hiszen az amerikai táborba már felkészülten kell elutaznunk, hiszen ott négy hivatalos mérkőzést játszunk majd az olimpiai és világbajnokkal, én pedig képet kaphatok arról, kit, mennyit és hol lehet használni" - fogalamzott Bíró Attila, aki megjegyezte, a koronavírus-járvánnyal bekövetkezett egyéves halasztás jót tett a csapatnak, ugyanis jóval tapasztaltabb lett az együttes. Hozzátette, abból, hogy más országokhoz képest Magyarországon jóval hamarabb indult be a vízilabdaélet, a válogatott jól jöhet ki, és összességében is úgy gondolja, hogy a pandémia megváltoztathatja az erőviszonyokat.
20210511_női_vízilabda_válogatott_edzés25.JPG A csapattal kapcsolatban a tréner elmondta, a gárda bizonyított az elmúlt időszakban az olimpiai kvalifikációs tornán, illetve a világliga európai selejtezőjében, jó az összetétele a fiatal és rutinos játékosoknak, és minden poszton vannak kiemelkedő vízilabdázók, így ez az együttes bármire képes lehet az olimpián. A kerettel kapcsolatban Bíró Attila kiemelte, 7-8 ember helye biztos, „megkérdőjelezhetetlen", így például Keszthelyi Rita és Parkes Rebecca utazása.
 
watch?v=Qb1xxd6_jwg Gurisatti Gréta, a Dunaújváros játékosa ujjsérülése miatt nem lehetett ott klubcsapatával az UVSE elleni bajnoki döntő végjátékában, illetve az Euroliga négyes döntőjében sem, ahol csapattársai a fináléban maradtak alul a görög Olympiakosszal szemben. A 24 éves játékos egyelőre csak úszó és erősítő edzéseket végezhet, de várhatóan két héten múlva már a labdás gyakorlatokba is bekapcsolódhat.
 
20210511_női_vízilabda_válogatott_edzés37.JPG „Eddig lehetett keseregni, most indul az olimpia felkészülés, amire öt éve várunk. Nagyon várom ezt az időszakot, igaz, nagy változások már nem nagyon lesznek, de kiváló a hangulat, mindenki nagy kedvvel érkezett" - ecsetelte Gréta, aki hozzátette, az előző olimpiához képest - Rióról lemaradt - jóval érettebb lett a játéka, és magabiztos annak tekintetében, hogy ha elkezdheti az edzéseket, akkor nem lesz veszélyben a tokiói részvétele.
 
watch?v=P7WvbZNXVXg A válogatott keddi edzésének volt négy díszvendége is, négy tehetséges, 2008-as születésű játékos, Szalkai Hanga (Ferencváros), Keszthelyi Sára (UVSE), Kókai Nikolett (BVSC) és Schrick Amira (Dunaújváros) is együtt tréningezhetett a csapattal.
 
20210511_női_vízilabda_válogatott_edzés26.JPG A női válogatott olimpiai kerete
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC) 
 
 
Ami pedig a felkészülést illeti, íme, a válogatott programja:
 
Május 10-20. - edzések, Margitsziget
Május 21-Június 5. - edzőtábor, Egyesült Államok
Június 7-13. - edzések Margitsziget
Június 13-21. - Világágliga Szuperdöntő, Athén
Június 22-július 8. - edzések Margitsziget
Július 9-11. - edzések, edzőmeccsek, Margitsziget
Július 14. - indulás a japán edzőtáborba
Július 26. - rajt az olimpián Oroszország ellen
 
 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila