cover image
Egyéb
Utánpótlás

Női utánpótlás: főszerepben a válogatott edzések, főszerepben a tehetségek

2021. március 8. 15:10

Az U20-as, az U18-as, az U17-es és az U15-ös válogatottak voltak a hétvégén a fókuszban, miként Biros Péter szakmai igazgató elmondta, a női szakág közös együttműködése jó irányba tolja a szekeret. Mást ne mondjunk, felnőttválogatott kiválóságok is segítették a munkát!

Nem véletlenül maradtunk a mögöttünk hagyott hétvégén női-leány bajnokik nélkül: péntektől vasárnapig ugyanis az utánpótlás-válogatottaké voltak a terep. Több helyszínen, összehangoltak zajlottak az edzések, edzőmérkőzések - Biros Péter szakmai igazgató örömmel fogalmazott: „Sokat vártunk arra, hogy végre minden korosztályban megkezdődhessen a munka, bízunk benne, hogy mostantól rendre összejöhetnek a különböző csapatok. Minden korosztály edzésével kapcsolatban elmondhatom, hogy elégedett voltam a látottakkal, a lányok érezhetően nagyon motiváltak voltak, ami igaz az edzőkollégákra is. Talán még az ismerkedési fázisról, felmérőkről beszélhetünk, de az idő rövidsége miatt a taktikák is szóba kerültek. Külön meg kell említenem a felnőttválogatottak segítségét, akik afféle egyéni képzés keretén belül foglalkoztak az U17-es és U18-as válogatott kerettagjaival - köszönöm nekik a segítséget, amit, ha az idejük engedi, a jövőben is szívesen látnánk. Emellett a juniorokkal kétkapuzó kluboknak, a Szegednek, a BVSC-nek és az FTC-nek is köszönet jár. A lényeg, hogy a női szakág együtt, közösen lépdeljen előre, hiszen a cél közös."
 
watch?v=qzvl21abh0c A juniorválogatott (U20) szakmai munkáját a Varga Tamás, Lukács Dénes kettős irányítja - előbbi, kétszeres olimpiai bajnokunk a decemberi rövid összetartás, majd az Olimpiai Kupaindulás, ott elért jó eredmények után örült, hogy újra van lehetősége a csapattal edzeni. Mit elmondta: „Ezek a rövid összetartások a kohézió mellett abból a szempontból is feltétlen hasznosak, hogy a nyári felkészülés kezdetéig szinten tudjuk tartani azokat a minimális dolgokat, amelyeket megkövetelünk a játékosoktól. Most sem lehet rájuk panaszom, hiszen a Szeged, a BVSC és az FTC elleni edzőmeccseken jól teljesítettek, és az egymás közötti játék során is visszaköszöntek a gyakorolt elemek. Az ötödik edzésen az addig tanultakat ismételtük át, a zónavédekezést, az az elleni támadás alapmozgásait, a fórokat és hátrányokat skáláztuk végig."
 
e94e217f-7299-4f6c-9df5-1d450ae25924.JPG Az U17-es és U18-as válogatott mellett a Benczur Márton, Kisteleki Dóra, Béres Gergely trió dolgozik - az UVSE-vezetőedzőjének nyilatkozatát Gangl Edina, Antal Dóra és Biros Péter nyilatkozata mellett a beszámoló végén található videóban nézhetik meg.
 
A világbajnok kiválóság, a III. kerületi TVE színeiben sokszor még mostanság is varázsló Kisteleki Dóra korábban a Tehetséggondozó programban okította a fiatalokat, fél éve kérte fel Benczur Márton, hogy segítsen a nagyobbaknál. Örömmel mondott igent - ennek pedig a up-válogatott játékosok örülnek a leginkább. Merthogy a „Buresz" becenévre hallgató játékos nem csak elmondja, meg is mutatja a vízben a különböző fortélyokat.
 
watch?v=q-mkUlGywY8 „Nagy motiváció számomra, hogy ezekkel a csapatokkal, ezzel a szakmai stábbal dolgozhatok. Egyelőre a játékkal sem hagytam fel, a III. kerületi TVE színeiben játszom az OB I-ben, de hogy meddig, momentán nem tudom. Szeretek játszani, ám megkövetelek magamtól egy szinten, amit bevallom, a munka, a család, a kevés idő mellett egyre nehezebb tartani. Meglátjuk, mi lesz" - vallotta be Kisteleki Dóra, aki az up-edzéseken tevékenyen részt vett. Mint elárulta: „Amellett, hogy természetesen a parton próbálom kivenni a részem a munkából, két edzésen a vízben is bent voltam, és testközelből igyekeztem tanítani a fiatalokat, a sok év tapasztalatából átadni nekik valamit."
 
watch?v=HGxNR4Zj09c A kerettagok élvezték az edzéseket, nem véletlen, hogy mindegyikük plusz tudással gyarapodva ment vissza klubjához: „Nagyon tetszett a hozzáállásuk, látszott rajtuk a motiváció, érezhető volt az a tudásszomj, amivel érkeztek. A felnőttválogatott játékosai is a vízben segítették az edzést, valódi egyéni képzésnek lehettek részesei a lányok - ez roppant előremutató. A vízben ugyanis jóval hatékonyabban lehet megmutatni azt, amit majd a meccseken is látni szeretnénk tőlük."
 
IMG_1243.jpg Kiválóságunk amondó, fontos, hogy minden poszton megfelelő képzést kapjanak a fiatalok, merthogy sokat változott a női vízilabda azóta is, amióta ő már nincs a nemzetközi élmezőnyben: „A fizikális felkészítés egyre nagyobb hangsúlyt kap, utánpótlásszinten is fontos, hogy a játékosok minden poszton képesek legyenek a jó teljesítményre, ami még inkább igaz a felnőttválogatottra. A szakág fejlődése óriási, a trenddel lépést kell tartani, így nagyon fontosak ezek az egyéni képzések. Mint ahogy az is roppant fontos, hogy a játékosok év közben, a klubjaikban is ilyen motiváltan dolgozzanak. Ezen edzések után egyértelműen optimista vagyok, hiszem, hogy sikeres lesz a munkánk."
 
Az U17-es válogatottnak augusztusban, Sibenikben lesz Európa-bajnokság, miként Dóri említette: „Öröm, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-válogatottakra, hiszen ezek az évközi edzések nagyon sokat segítenek a csapat megtalálásában - annyit mindenesestre már most mondhatok, olyan sok ügyes játékost láttunk, hogy bizony nehéz dolgunk lesz majd a nyáron a keret, majd a 15-ös csapat kijelölésekor."
 
b188183a-0d4d-4bd1-b9b1-98b1e6fdeb43.JPG Szintén kontinensviadal vár az U15-ös válogatottra, június 20-tól minden bizonnyal Szentesen ugrik vízbe nem titkoltan a győzelem reményében majd a csapat - Kisteleki Dóra itt is jelentősen érintett lehet, hiszen Zoé leánya a korosztály egyik legreményteljesebb játékosa. A korosztálynak, a 2006-os és 2007-es születésű játékosokat a Sike József, Zantleitner Krisztina, Csicsáky Vince, Zirighné Sós Ildikó négyes tartja az edzéseket - a hétvégén 2 csoportban 2x2 órás tréningeken tesztelt a meghívott 45 játékost a szakmai stáb. Miként Sike József elmondta: „A játékosok ugyanazt a programot csinálták végig, mi pedig árgus szemekkel figyeltük őket, hiszen nincs sok időnk. Áprilisban lesz még egy ilyen kétnapos összetartásunk, ahol szintén 45 tehetséggel dolgozunk, utána azonban szűkítenünk kell, és májusban 18 mezőnyjátékost és 3 kapust hívunk a keretbe. Egy nagyon erős korosztályról beszélünk, amely jól menedzselve szép jövőt biztosíthat a női vízilabdának."
 
 
Vízilabda hírek
Utánpótlás
biros péter
up