cover image
Egyéb
Utánpótlás

Női utánpótlás - rendszeres edzésekkel előre!

2021. január 27. 16:16

Biros Péter szakmai igazgató maga is várja, a három remélt 2021-es világversenyen mire mennek majd csapataink, de addig is a rendszeres havi munkára fekteti a hangsúlyt. A juniorok Varga Tamás vezérletével az Olimpiai Kupán bizonyították, van bennük potenciál.

Az elmúlt héten a női szakágban értelemszerűen a trieszti olimpiai selejtezőn volt a hangsúly, idehaza ennek árnykában rendezték meg az Olimpiai Kupát. A sorozatban az OB I-es csapatok játszottak, a Bíró Attila keretében lévő játékosokat kivéve a többiek medencébe ugrottak, így igen rangos tornáról beszélhettünk. A győztes az FTC lett, amely a hajrában, az Arany-csoportban hatalmas küzdelemben 8-7-re győzte le a BVSC-t.
 
A mezőny üde színfoltja volt az MVLSZ-elnökségének döntése alapján indulási jogot kapó juniorválogatott, amely az Eger és a Szeged legyőzésének köszönhetően ott lehetett az Arany-csoportban, s amely a Fradival és a BVSC-vel is igencsak szoros, kiélezett partit vívott, előbbitől 12-9-re kapott ki, utóbbitól 10-10-es döntetlen után csupán ötméteresekkel kapott ki.
 
„A várakozáson felüli játékminőséget láttam a lányoktól! - szólt a dicséret Varga Tamás szövetségi edzőtől. - Ami visított, avagy nagyon átjött minden egyes mérkőzésünkön, az az összeszokottság hiánya - gyorsan hozzáteszem, ez teljesen természetesen volt. Teljesen természetes, hiszen hosszú idő után lehetett együtt a csapat, ráadásul minden meccsünkön más-más összeállításban voltunk kénytelenek játszani, és akkor a hiányzókat még nem is említettem. Egyszóval egyáltalán nem az eredményen volt a hangsúly, még azok után sem, hogy az Egert és a Szegedet is jó játékkal sikerül legyőznünk."
 
Az érmekről döntő Arany-csoportban is helytállt a társaság, pedig az FTC és a BVSC is erős, a trieszti válogatottjait nem számítva komplett kerettel játszott. Miként Varga Tamás megjegyezte: „A lányok nagyon akartak bizonyítani, igencsak összekapták magukat, azt éreztem, hogy egymásért is vízilabdáztak - ennek nagyon örültem, mert szép reményekre jogosít majd fel bennünket. A BVSC ellen egyértelműen győzelmi esélyünk volt, az első negyed végétől végig vezettünk, mindig ellenfelünknek kellett egyenlíteni.  A végén a kezünkben volt a mérkőzés, de egy buta hibát azonnal kihasznált a BVSC, ami bizonyította, ilyen erős ellenféllel szemben ez nem fér bele. A Fradival is partiban voltunk, arra a meccsre talán már kicsit el is fáradtunk. A lényeg, hogy valóban nagyon hasznos tanulsággal szolgált a négy összecsapás, örülök, hogy lehetőséget kaptunk a játékra."
juniorka1bvscellen.jpg  
A szakmai stáb sok játékost tudott a négy mérkőzésen megfigyelni, meg is teljes a jegyzetfüzet, természetesen zajlik az elemzés. A versenynaptár sűrű mivolta miatt februárban nincs lehetőség közös edzésekre, ám márciusban újra találkozik majd a keret. „Így van, március első hetében háromnapos összetartásunk lesz, amelyre 17-18 játékost tervezünk meghívni. Hozzájuk veszem még az Egyesült Államokban lévő Utassy Katát és Petőváry Lucát, hozzávetőlegesen így áll majd össze a számításba vehető 20-as keret, amely majd az októberi világbajnokságra készülhet fel. Hogy ez a felkészülés milyen mederben, milyen közbenső állomásokkal zajlik majd, további egyeztetés kérdése" - fogalmazott Varga Tamás.
 
Biros Péter, a női utánpótlás szakmai igazgatója is rendkívül hasznosnak tartotta az indulást, amely - miként hangsúlyozta -, nagymértékben volt köszönhető a kluboknak is: „Természetesen köszönet illeti a Magyar Vízilabda Szövetséget a lehetőségért, ugyanakkor legalább ennyire hálásak lehetünk a kluboknak, akik zokszó nélkül bocsájtották rendelkezésünkre a játékosaikat. Hasznos négy mérkőzést vívhatott így a csapat, vége élesben, téthelyzetben figyelhettük meg őket."
 
Háromszoros olimpiai bajnokunk az izraeli világbajnokság meglehetősen érdekes időpontja (2021. október 9-16.) miatt viszont törheti a fejét, nagy kérdés, milyen felkészülés lenne ebben a helyzetben az ideális. Mint mondta: „Egyrészt bízunk benne, az egészségügyi helyzet olyan lesz, hogy meg lehet majd tartani a világbajnokságot, ez a kiindulópont. A csapat felkészülésének sok összetevője lesz, hiszen addigra majd várhatóan elindul a bajnokság, elindul az iskola, ami esetünkben annyit tesz, hogy szeptembertől a keretből hatan az Egyesült Államokban folytatják tanulmányaikat. Sok a kérdőjel, amelyeket majd ki kell egyenesítenünk. A társaságnak ez lesz az utolsó világversenye, egyben az első közös világeseménye, amit eddig láttam, az bevallom, tetszett. Jó a közeg, jók a játékosok, akik az OB I-ben rendszeresen játszanak, egyértelműen könnyen megértik, mit kérünk tőlük. Ha tavaly nem marad el az Európa-bajnokságuk, most csak finomítani kellene, így azonban akad munka velük, de optimista vagyok."
 
Az említett junior vb-t megelőzően a versenynaptárban két világverseny szerepel: június 27.-július 4. között az U15-ös Európa-bajnokság, augusztusban pedig az U17-es kontinensviadal következhet elvben. A kisebbeknek az iskola befejezés után nagyon rövid felkészülésük lehet. A 2004-es csapat esete nevezhető majd ideálisnak, hiszen nekik az iskola után belefér egy kis szünet, majd egy héthetes edzőtáborral készülhet az Eb-re.
 
De addig is minden korosztályban a közös tréningek kerülnek majd fókuszba, miként Biros Péter fogalmazott: „A legfontosabb, hogy 2021-ben végre rendszeresen lehessenek az edzések, mindenhol ezzel lehet előbbre lépni. Bizakodóan várom a nyarat, egyúttal a tavalyi zord év után szeretném már megtudni, hol tartanak a különböző korosztályos csapataink."

Az Olimpiai Kupa történései egy helyen: itt!
 
 
 

Vízilabda hírek
Utánpótlás
varga tamás
biros péter
up
női juniorválogatott