cover image
Egyéb

Kósz Zoltán: Sok a dolgom, ettől érzem jól magam

2013. november 26. 10:31

Az olimpiai bajnok kapus november 26-án töltötte be 46. születésnapját.

Sydney aranyérmese azon vízilabdázók közé tartozik, akik aktív pályafutásuk után is megmaradtak szeretett sportáguk mellett. Aktív részese és alakítója a pólónak, pár éve Petőváry Zsolttal megalapította saját utánpótlás-egyesületét, Szentendrén és Leányfalun működik a Kópé UVSE.

Az éljátékhoz is köze van, hiszen a Szolnoki Dózsa-Közgép kapusedzőjeként is tevékenykedik, Decker Attila és Lévai Márton minél magasabb szintű játékának előkészítése a feladata, és a KSI kapusainak felkészítését is segíti.

Csita kétszeres magyar bajnok, tízszeres (!) magyar bajnoki ezüstérmes, de a Mladost Zagrebbel is volt egy második helye - a horvát bajnokságban. Karrierje nagy részében a Vasast erősítette, de három évet a Ferencvárosban is lehúzott, a két bajnoki arany egyikét itt szerezte. Pályafutása végén Pécsen védett. 1995-ben és 2002-ben KEK-győztes (mindkétszer a Vasassal), az év végén az év legjobb vízilabdázója lett. Kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes az olimpai győzelem mellett.

"Nem unatkozom, ez tény, sok a dolgom, de talán pont ezért érzem jól magam. Időm javarészében a Zsolt barátommal nyolc éve alapított Kópé UVSE ügyeit intézem, és az ottani edzésekkel foglalkozom. Ez szép munka, de sokszor elég munkás, dolgos. Három éve vagyok a Szolnok kapusedzője, ahol elsősorban a felnőttcsapatban szereplőkkel, így Decker Attilával és Lévai Marcival foglalkozom, de igyekszem minél többet az utánpótlás-csapatok kapusaival is törődni. A harmadik feladatom a KSI-hez köthető. Horváth Jani barátom kért meg, hogy amennyire időm engedi, foglalkozzam a kapusaival".

És, hogy mennyire sikeres a Kópé UVSE? Meg kellett kérdeznünk.

"Szerencsére sok olyan fiatal van, aki nálunk kezdte, és ma már megállja a helyét nagyobb egyesületekben, az ob I.-ben is akár. Farkas Kata a BVSC-ben, Péterfy Mihály a Debrecen első csapatában, az OSC-s Fleckenstein Márk vagy a BVSC második csapatában Patócs Márton. Nagyjából 18-20 játékos, aki már magasabb szinten játszik. A mi gyerekeink nagyjából 80 százaléka megállja a helyét a nagyobb egyesületekben, ez azt jelenti, hogy minden bizonnyal jó munkát végzünk. Büszkeséggel tölt el minket, hogy az első három korosztály már MTK néven szerepel, a vízilabdában is nagy múltú klubban megtaláltuk a partnerünket" - mondta a nem mellékesen a Budapesti Vízilabda Szövetség elnökség tagjaként is dolgozó Kósz Zoltán.
Vízilabda hírek
kósz zoltán