cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Görögország a csoportelső, válogatottunk csoportmásodikként lép tovább

2021. január 21. 14:58

A trieszti olimpiai kvalifikációs torna harmadik napján a Bíró Attila irányította női válogatottunk 8-5-re kikapott Görögországtól; folytatás pénteken a negyeddöntőben Franciaország ellen.

Tekintettel arra, hogy szerdán az holland-olasz rangadó az A-csoportban 7-7-es döntetlent hozott, nem lettünk okosabbak a szombati elődöntőt illetően. Ami biztos volt: a magyar-görög a B-csoport első helyét volt hivatott eldönteni, a döntetlen a mieink számára lett volna kedvező.
 
De természetesen szó sem volt arról, hogy csapatunk kvázi „gondolkodott", vagy nevezzük nevén, taktikázott volna - vízbe ugrott, méghozzá azzal a céllal, hogy esélyt sem ad a riválisnak. Ennek megfelelő intenzitással kezdte a mérkőzést, amely - miként várható volt - teljesen más intenzitású volt, mint az eddigi két „felvezető" parti. Az első negyedben mindkét oldalon inkább a védekezés, az emberhátrányos védekezés dominált - a fórókból itt is, ott is egyetlen gól született: Szücs Gabriella tett be egy lepattanót, átellenben E. Plevritou lövése talált utat Gangl Edina kapujába.
 
A második negyedben Görögország két ötméterest értékesítve szerzett vezetést, hiszen a mienk támadásai közül csupán egy járt sikerrel, amikor Vályi Vanda járt túl Diamantopoulou eszén. Ez nem volt könnyű, hiszen a hosszú kezű kapus igencsak elkapta a fonalat, de tegyük hozzá, sok volt az apró pontatlanság válogatottunk játékában.
 
Fordulás után semmit sem változott a játék képe, majd miután a rendkívül taktikusan pólózó, de Tsoukalát harmadik személyi hibája miatt elveszítő görögök E. Plevritou és M. Plevritou góljaival 5-2-re elléptek, a következő fórunknál Bíró Attila időt kért. Hiába, a fórmegjátszás nem sikerült, hiszen Gurisatti Gréta lövését is védte a kapus. Illés Anna villanása feledtette ezt, de miután nem sikerült közelebb férkőzni (újabb fór maradt ki), Eleftheriadou révén újra hárommal vezetett az ellenfél.
 
Az utolsó negyed elején Xenaki emberelőnyből leadott lövése után már 7-3-ra vezetett Görögország, majd két perccel később Gurisatti szépített de Xenaki centerezése is utat talált a kapuba, így körvonalazódott a második hely... Küzdött, nagyot küzdött a csapat, de jó egyéni teljesítmény nélkül ezúttal alulmaradt. Keszthelyi Rita állította be a végeredményt, a görögök 8-5-re nyertek.

„Tizenegy hónap után ez volt az első érdemi mérkőzésünk, ez tény, mint ahogy az is tény, hogy pontatlanok, a támadásaink nem sikerültek, az emberfórókat nem úgy játszottuk mg, hogy elterveztük. A görögök nem okoztak meglepetést, jól csinálték, amit tudnak. A baj az volt, hogy nálunk nem akadt jó egyéni teljesítmény. Nyilván ezt alaposan át fogjuk beszélni, mert ez nagyon kevés” – értékelt őszintén Bíró Attila, aki természetesen hangsúlyozta, szombatra óriásit kell majd javulni, akkor kell topon lenni. 
 
A mieinkre a pénteki negyeddöntőben az A-csoport harmadik helyezettje, Franciaország vár. 

A magyar csapat mérkőzését követően Hollandia 15-6-ra győzte le a franciákat, így kisebb arányban, mint a házigazda olaszok, pontegyenlőség alapján pedig a harmadik helyezett elleni eredmény hivatott dönteni a csoportelsőségről. Ez azt jelenti, hogy Olaszország nyeri a csoportot, így a magyar válogatottnak a házigazda ellen kell küzdenie szombaton, amennyiben pénteken felülmúlja a franciákat.

 
Női olimpiai selejtező, Trieszt - 2021. január 19-24.
A-csoport:
 Hollandia, Franciaország, Olaszország, Szlovákia
B-csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Izrael, Kazahsztán
 
Csoportmérkőzések
Január 19., kedd - 1. forduló
Magyarország-Izrael 27-2
Görögország-Kazahsztán 13-5
Franciaország-Olaszország 6-19
Hollandia-Szlovákia 22-2
 
Január 20., szerda - 2. forduló
Magyarország-Kazahsztán 23-6
Görögország-Izrael 20-1
Hollandia-Olaszország 7-7
Franciaország-Szlovákia 17-9
 
Január 21., csütörtök - 3. forduló
Magyarország-Görögország 5-8 (1-1, 1-2, 1-3, 2-2)
Gólszerzők: Vályi 1, Gurisatti 1, Szücs 1, Gurisatti 1, Keszthelyi 1, ill. E. Plevritou 3, Xenaki 2, M. Plevritou 1, Tsoukala 1, Eleftheriadou 1
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Franciaország-Hollandia 6-15
Olaszország-Szlovákia 26-4
Izrael-Kazahsztán 77

A végeredmény
A-csoport:
1. Olaszország 5, 2. Hollandia 5, 3. Franciaország 2, 4. Szlovákia 0

B-csoport: 1. Görögország 6, 2. Magyarország 4, 3. Kazahsztán 1, 4. Izrael 1

További program
Január 22., péntek – Negyeddöntő
Hollandia-Kazahsztán, 14:00
Franciaország-Magyarország, 16:00
Olaszország-Izrael, 18:00
Szlovákia-Görögország, 20:00

Január 23., szombat - Helyosztók
Az 5-8. helyért, 14:00 és 16:00
Elődöntő, 18:00 és 20:00
 
Január 24., vasárnap
A 7. helyért, 14:00
Az 5, helyért, 16:00
A 3. helyért, 18:00
Döntő, 20:00
 
A női válogatott olimpiai selejtezős kerete
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)
 
Tartalék
Kapus: Kasó Orsolya (FTC)
Mezőnyjátékos: Antal Dóra (UVSE)
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila