cover image
Egyéb

Cseh Sándor: „Látjuk, hogy kinek miben kell fejlődnie tavasszal!"

2020. december 22. 17:56

Az utánpótlásért felelős szakmai vezetőt arról kérdeztük, hogyan sikerült a juniorválogatott négynapos összetartása, amelyen többször is a Märcz Tamás vezette felnőttválogatottal készültek és gyakoroltak a fiúk.

A 2001-es és 2002-es születésű játékosok több hónapos szünet után találkoztak egymással, s bár év vége van, mindannyian örömmel jöttek az összetartásra. Akadtak olyanok, akik sérülés vagy betegség miatt nem tudtak csatlakozni a kerethez, vagy nem tudtak a vízben gyakorolni, így Gábor Lőrinc, Lantos István, Molnár Erik, Szieben András és Aranyi Máté, míg Bozó Péter az első edzések egyikén sérült meg, tudtuk meg Cseh Sándortól.

A szakmai vezetőt arról kérdeztük, milyen tanulságokat hozott ez a pár nap.

„Jól tudjuk, hogy mindig a jéghegy csúcsáról lehet gesztusokat gyakorolni, és hát van egy Európa-bajnok felnőttválogatottunk. Az, hogy Tamással közösen tudtuk megszervezni ezt a pár napot, jól mutatja, milyen összefogás van a férfi szakágban" - fogalmazott Cseh Sándor. - Szeretném megköszönni ezt a lehetőséget, mert ezeknek a fiataloknak nagyon nagy dolog az, hogy a jelenlegi legjobb vízilabdázókkal készülhettek közösen. Ami a játékosokat illeti: hétről hétre látom őket a klubokban, de csapatszinten utoljára februárban találkozott ez a keret. Azt tettük a célkeresztünk középpontjába, hogy próbáljunk meg minél jobb és hasznosabb kétkapukat kihozni ebből a lehetőségből, hogy a felnőttcsapatnak is jó gyakorlás legyen ez a mostani pár nap. Felmerül a kérdés, hogy így, hogy egyrészt nem találkoztunk fél éve, másrészt lényegében az edzés előtt kellett megbeszélni, mit is kell csinálni, harmadrészt sokan hiányoztak is a keretből, szóval jó-e, hogy a legmagasabb minőséggel találkoztunk, és szereztünk egyúttal kevesebb sikerélményt. Azt gondolom, igen. Belevágtunk a közepébe, sok lépcsőfokot ugrottunk hirtelen, de így fel lehetett mérni, hogy a játékosok hol tartanak, és ki mit tud kihozni ebből a közegből. A hozzáállással elégedett voltam, de az egyéni teljesítmények között már voltak nagy különbségek. De ez előny is valahol, hiszen így most kristálytisztán látszik, hogy tavasszal melyik játékosnak mire kell ráfeküdnie.

Milyen állapotban vannak a fiúk? Nyilván mindenkit máshogy érintett a járványhelyzet, a kihagyás, de mennyire egységes a mostani keret?

Vannak olyan játékosok, akik többet, vannak, akik kevesebbet fejlődtek az elmúlt időszakban. Csapatszinten nehéz meghatározni, hogy hol állunk, hiszen betegségek és a Covid utóhatásai miatt voltak fontos hiányzói a keretnek. Éppen a center pozícióban volt a legnagyobb problémánk, több játékos sem tudott velünk készülni. Az, hogy Kókai Szilárdot behívtuk a keretbe, egy megelőlegezett bizalom a részünkről, hiszen ő egy 2003-as születésű játékos, akiről nem lehetett tudni előre, fel tudja-e venni a versenyt ezekkel a társakkal. Az első kétkapu után aztán végül ő maradt az egyetlen centerünk, így valóban a mély vízbe került, ezzel együtt nem tudtunk csapatszinten teljes értékű vízilabdát játszani ezekben a napokban. Szóval nehezebb is így reális képet alkotni a társaságról.

Általánosságban mondhatom, hogy nem szoktam pusztán azzal elégedett lenni, ha valaki bekerül az OB I-be, és aztán ott elkezd jól játszani. Egyrészt az OB I-es mezőny második fele nagyon sok fiatalból áll, és nem mindig ütik meg a csapatok az élvonal mércéjét, másrészt sok helyütt azért játszanak a fiatalok, mert nincs más, aki játsszon helyettük. Természetesen ez nem általánosítás, és akadnak olyanok, akik valóban kiemelkednek a mezőny tehetségei közül. Alapvetően azt szoktam megfogalmazni a srácoknak, hogy mi az, ami nemzetközi szinten a korosztályukban már elvárás. Gondolok itt az erőre, mint első számú követelményre: a lábtempó erősségére, a fizikai erőre, a gyorsaságra, a blokkolások magasságára. Anélkül, hogy felsorolnám a többi elvárást, már ezekben is nagyon sok játékosnak kell még sokat fejlődnie a közeljövőben. Hiszen mindennek ez az alapja.

Azért egy-két fiatal valóban meghatározó az OB I-es csapatában. De mennyire foglalkoztok a fejekkel? Mennyire próbáljátok helyes irányba terelni a nagy ígéreteket, hogy - mondjuk ki - ne szálljanak el maguktól? Ez is része a programotoknak?

Minden játékosnak más és más lehetőség van, mindenkinek más az érési folyamata, ezért szeretem, hogy amíg valaki nem profi, felnőtt sportoló, addig az edző vagy a szakmai stáb tagjai kontrollálják a mindennapokat, itt akár arra is gondolok, ki nyilatkozhat, miről beszélhet, mire ügyeljen. Igen, folyamatosan foglalkozunk a fiúkkal ezen a téren is, a mostani négy napban többekkel is egyénileg beszélgettem, és ezt szeretném a többiekkel is folytatni a későbbiekben. Fontos ez, mert ha valaki elindul egy úton, a sikereket könnyebben észreveszi. Amikor később már az ő vállán van nagyobb teher a klubjában vagy akár a válogatottban, azzal bizony hétről hétre meg kell küzdenie. Ha valaki ennek az útnak az elején vagy közepén elhiszi, hogy már az út végefelé jár vagy már oda is ért, nagy csalódások érhetik. Abban a tíz évben, amíg OB I-es klubnál dolgoztam, nagyon sok olyan fiatallal találkoztam, beleértve válogatott játékosokat is, akiknek mindenük megvolt arra, hogy kiemelkedő játékosok legyenek. De ők is csak akkor érték el ezt a szintet, amikor mind emberileg, mind sportemberileg, mind mentálisan megértették, hogy mit kell csinálnia egy ilyen sportolónak, és minek kell hétről hétre megfelelni.

Jövőre mire készül a 2001-es születésű játékosokból álló juniorválogatott?

Elméletileg világbajnokságra, a nyár végén, de természetesen mindenről csak feltételes módban tudunk beszélni. Ha minden jól alakul, a 2004-es és a 2006-os korosztálynak Európa-bajnokságot rendeznek 2021-ben.

Mikor találkoztok legközelebb?

A január 11-e utáni járványügyi szabályozásokat meg kell várni, és ezzel párhuzamosan folyamatosan figyelni az eseményeket. Ha a jelenleginél nem lenne rosszabb a helyzet, netán javulna, akkor szeretném, ha februártól az egész utánpótlás-rendszer újraindulna, benne a válogatott hétvégékkel. Nyilván egy kicsit átszervezve, akár egynapos összetartással, kevesebb közös étkezéssel, kevesebb utazással, ottalvás nélkül. Ha a csapatok emellett tudnak játszani a különböző bajnokságokban, a gyerekekben fennmaradhat, megerősödhet a motiváció, amire nagy szüksége van mindenkinek ebben a korban. vízilabdát.

A kapusképzésről tartottatok konferenciát nemrég, amelynek egy második része is lesz. Mikorra várható?

A második előadássorozatnak már elkészült az írásos és videós anyaga is. Szerettük volna megtartani év végén, de a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé, ugyanakkor januárban vagy egy videókonferencia, vagy ha úgy alakul, egy élő konferencia során folytatnánk a sorozatot. A center-bekk képzésről is lényegében elkészült a szakmai anyag, igaz, itt nagy nehézségekbe ütköztünk a videós anyag összeállításakor. Nem tudtunk és nem is akartunk játékosokat elkérni a videóanyag összeállításához az egészségügyi kockázatok miatt. Mindenesetre bízom abban, hogy év elején lezajlik a második konferencia, majd aztán a harmadik is, ami szeretném, ha egy kicsit a párbeszédről szólna. Összegyűlnének a klubedzők és a válogatott edzői, valamint az Utánpótlás Bizottság tagjai és elmondanák az eddigi pozitív és negatív tapasztalataikat.

Számodra mi a program a következő napokban, belefér egy kis pihenés?

Van mit tenni, de igen, karácsonykor lesz egy kis pihenés. Még akad egy-két kérdés az Utánpótlás Bizottságban, amire ebben az évben szeretnénk pontot tenni. Itt van például a Komjádi Kupa megrendezése. Szerettünk volna egy egész évben zajló Komjádi-bajnokságot, de ezt a járványhelyzet miatt le kellett fújnunk. Ugyanakkor jövő év elején mindenképpen kiírjuk a Komjádi Kupát, nagyon fontos versenysorozat ez a magyar utánpótlás és a magyar vízilabda számára is.  

A juniorválogatott meghívott kerete a decemberi összetartásra:

Gyapjas Brendon (FTC), Korom Dániel (Vasas SC), Prágay Botond (UVSE), Szalai Márk (KSI) - kapusok

Aranyi Máté (UVSE), Batizi Benedek (BVSC-Zugló), Bozó Péter (Szentesi VK), Bóbis Botond (Vasas SC), Gábor Ĺőrinc (KSI), Kevi Bendegúz (Budapesti Honvéd), Konarik Ákos (Szolnoki Dózsa), Kókai Szilárd (PVSK), Lantos István (KSI), Mészáros Mátyás (BVSC-Zugló), Molnár Erik (UVSE), Nyíri Balázs (FTC), Pető Attila (KSI), Sólyom Levente (PVSK), Szabó Bence (FTC), Szeghalmi Zsombor (Szolnoki Dózsa), Szieben András (UVSE), Sziládi Kristóf (OSC Újbuda), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (UVSE), Vismeg Zsombor (Miskolc) - mezőnyjátékosok   

Vízilabda hírek
Utánpótlás
cseh sándor