cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Férfiválogatott keret – Märcz Tamás 27 játékost hívott meg!

2020. december 7. 17:32

A szövetségi kapitány december 17-21. között, öt napon keresztük készülhet együtt csapatával, amely megkezdheti célirányos felkészülését a január eleji világliga-küzdelemsorozatra. Először a nagykeretben Baksa Benedek, Sánta Dániel, Konarik Ákos és Vigvári Vendel.

Miként a Märcz Tamással hozzávetőleg egy hónappal ezelőtt készített anyagunkban már felvezettük, decemberben újra közös edzéseket tarthat férfiválogatottunk. Mielőtt azonban szövetségi kapitányunk rátért volna a részletekre, egy számára is fájdalmas hírrel, az olimpiai bronz-, világbajnoki- és Európa-bajnoki ezüstérmes Kuncz László elvesztésével kapcsolatban mondott néhány mondatot: „Borzasztóan lesújtott Laci elvesztése. Tudtam, hogy betegséggel küzdött az elmúlt időszakban, de váratlanul ért a szomorú hír. Volt szerencsém ellene még játszani, és mondhatom, borzasztó kemény ellenfél volt, aki vízben és parton tiszteletet parancsolt, de pont ilyen volt edzőként is. Figyelemmel és szeretettel nevelte fiatal játékosait. Nagyon szeretett edzősködni, és nagyon szerették őt mind a játékosai, mind az edzőkollégái. Jókedv és tisztesség jellemezte mindig. Hiánya pótolhatatlan lesz az uszoda világából.”

A válogatottal kapcsolatban mielőtt ismertette a meghívottak névsorát, a fontos tudnivalókat fogalmazta meg: „A tervezett, korábban kommunikált időpontban, december 17-21. között, azaz öt napon keresztül a Komjádi-uszodában keretedzést tartunk. Lesznek olyan meghívottak, akik még nem voltak egyáltalán a keret tagjai, illetve olyanok is, akik korábban is a bőkerethez tartoztak. Az első négy napon nem csak magunk között készülünk, hanem edzőmeccseket, közös gyakorlásokat is tartunk a juniorválogatottal. Lesznek olyan játékosok, akik csak az első két napon lesznek a keretben, de lesznek olyanok, akik a teljes öt napon át. Az FTC játékosai a Bajnokok Ligája sorozatában 17-én még játsszák a Duna Arénában az utolsó mérkőzésüket, ezért a bajnokcsapat meghívottjai 19-én délután csatlakoznak csak hozzánk, így az utolsó három napon lesznek ott. Kardos Gergő, aki Franciaországban játszik, 20-án csatlakozik majd a kinti bajnoki elfoglaltságai miatt. Az első két napon kihasználom a lehetőséget, hogy a fontos játékosok hiányában kicsit nyitottabb keretet hirdessek, avagy olyan játékosok is kapnak meghívót, akik hosszú távon lehetnek igazán meghatározó tagjai a válogatottnak. Sajtónyilvános edzésünk is lesz, de minden program szigorú, meghatározott egészségügyi szabályok mellett, korlátozott feltételek között valósul majd meg.”

HUN-ESP-16.jpgA válogatott a januári, felejthetetlen Európa-bajnokság óta egy franciák elleni világliga-mérkőzést leszámítva több találkozót nem vívott, nyáron néhány keretedzése volt, Märcz Tamásnak értelemszerűen nincs könnyű dolga, ezért is igyekszik a lehetőségekhez képest megragadni az alkalmat a találkozásra: „Örülök, hogy karácsony előtt kicsit együtt lehet a bőkeret, és megkezdhetjük a célirányos felkészülést a január eleji világliga-összecsapásokra, illetve hosszú távon a tokiói olimpiára.”
watch?v=rDxSWMv9Ikc&feature=youtu.be

Sokszor kellett az utóbbi időben újratervezni, viszont ami most fixnek tűnik: 2021. január 8-10. közötti rendezik a világliga-meccssorozatot, a 2019-2020-as, mondhatjuk a 2020-2021-es sorozattal összevont esemény negyedik, ötödik és hatodik fordulóját. A tervek szerint egy helyszínen lenne az összes találkozó, de hogy hol, arról egyelőre nincs hivatalos döntés. Az esemény előtt, január 3-tól négy-öt napon keresztül bő kerettel készül a szakmai stáb, majd ebből a keretből választja ki a kapitány a tornán résztvevő 15 fős csapatot.

Ami pedig a most kihirdetett keretet illeti, Märcz Tamás elmondta: „Régóta nem volt a keret tagja Lévai Márton, aki idén nagyobb szerephez jutott egy erős klubcsapatban, az OSC-ben, és stabil jó formában véd huzamosabb ideje. Először lesz a meghívottak között Baksa Benedek és Sánta Dániel, valamint meghívót kapott az egyszer már egy bő keretben velünk lévő Burián Gergő. Ők egyre markánsabban teljesítenek klubcsapatukban az Egerben, a Szegedben, illetve az OSC-ben, így talán nem is meglepő, hogy szeretném próbára tenni őket a legmagasabb szinten is. A juniorválogatott tagjai között vannak olyan játékosok, akik az elmúlt időszakban nagyon jó benyomást keltettek, de nem akarom őket teljesen kivenni a korosztályos válogatott csapat edzéseiről, hiszen fontos év előtt állnak ők is. Több, számomra is érdekes játékost láthatok majd a két válogatott edzőmérkőzésein, ami komoly tesztlehetőség lesz, viszont egy-egy napra egészen biztos a felnőttek edzésén is szeretném majd látni Konarik Ákost és Vigvári Vendelt, akik szintén érett játékot nyújtottak új klubjukban, a Szolnokban, illetve a Ferencvárosban. Hogy melyik edzéseket töltik majd a nagykeretben, arról menet közben egyeztetünk Cseh Sándorral, a juniorok edzőjével.”

022.jpgAz alább olvasható névsorból kitűnik, hogy a januári Eb-aranyérmesek közül 11-en most is ott vannak a keretben, azaz a győztes csapatból ketten hiányoznak, ezzel kapcsolatban Märcz Tamás elmondta: „Varga Dénes és Zalánki Gergő hiányzik a keretből. Mindkettőjükkel beszéltem, illetve egyeztettem Madaras Norbert szakosztály-elnökkel is. A két játékosnak jól halad a gyógyulása, tétmérkőzésen is játszanak már, viszont a BL-mérkőzések után lehet, nekik hasznosabb lesz egy olyan hosszabb időszak, ami a rehabilitációjukat segíti, hogy mind a Ferencváros, mind a válogatott számára a legjobb állapotban tudjanak rendelkezésre állni. Remélhetőleg a januári, vagy legkésőbb a februári összetartáson már ők is a legjobb fizikai állapotukban lehetnek ott.”

Férfiválogatott keret
December 17-18.:
Kapusok: Bisztritsányi Dávid (UVSE), Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Baksa Benedek (Eger), Bátori Bence (Vasas), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Gyárfás Tamás (BVSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Szolnok), Pásztor Mátyás (BVSC), Sánta Dániel (Szeged), Várnai Kristóf (OSC)
 
December 19-21.:
Kapusok: Kardos Gergely (Doua, francia), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Vasas), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Vámos Márton (FTC)
 
Extra meghívottak:
Konarik Ákos (Szolnok), Vigvári Vendel (FTC)
 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás