cover image
Egyéb

Erősödő marokkói kapcsolatok

2020. december 7. 10:44

Magyarország marokkói nagykövete, a korábbi vízilabdázó, Tromler Miklós kezdeményezésére több eseményen is népszerűsítették sportágunkat az észak-afrikai országban.

A (magyar) vízilabda népszerűsítése érdekében Magyarország rabati nagykövetsége Casablancában tartott tematikus eseményt, december 4-én. Külképviseletünk a TIBU Maroc Alapítvány által újonnan indított vízilabdaoktatást és az alapszintű edzőképzést támogatja.

„Az alapítvány nehéz helyzetben lévő gyermekeket támogat, akiket a sporton keresztül próbálnak visszailleszteni a társadalomba. Ezen kívül edzői képzéssel és vállalkozás-keltető programokkal is jelentkeznek" - mondta Tromler Miklós, Magyarország marokkói nagykövete. - A 10 éve működő alapítvány már rendkívüli sikereket ért el Marokkóban, mi is támogatjuk őket egy ideje, 2019 óta hivatalos együttműködési megállapodásuk van a magyarországi Szülők Háza Alapítvánnyal is. Most felkértek, hogy támogassam őket az induló vízilabda edzőképző programjukban, ezt az együttműködést indítottuk el a 4-i eseménnyel. Természetesen ez a mi otthoni edzőképzésünkhöz mérten egy másik szintet képvisel, de a fiatalok támogatása, a magyar vízilabda népszerűsítése és az országimázs miatt is nagy jelentőséggel bír ez a kapcsolat."   

A pénteki eseményen Tromler Miklós átadta az alapítvány vezetőjének és a jelenlévő növendékeknek Szedlmayer Ildikó Water Polo című, angol nyelvű oktatókönyvét, valamint az eseményre készített egyedi vízilabdás nadrágokat. A Magyar Vízilabda Szövetségnek köszönhetően fényképsorozatban mutatták be sportágunk sikereit és történelmét.

DSC_4882_k.jpg A nagykövet tájékoztatta a résztvevőket a magyar vízilabda meghatározó eredményeiről, ismertette annak történelmét, mesélt ikonikus alakjairól és a maradandó eseményeiről, valamint motivációs beszédében hangsúlyozta a sport által közvetített értékeket és annak hozadékát az egész társadalom és a nemzet számára. Külön megemlékezett háromszoros olimpiai bajnokunk, Benedek Tibor karrierjéről és életéről, végezetül megköszönte a Magyar Vízilabda Szövetség, Szedlmayer Ildikó és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának támogatását.

A mostani projekt második rendezvényét majd december 15-én tartják, a marokkói sportminisztérium és a Marokkói Vízilabda Szövetség részvételével: a rabati Club des Cheminots de Rabat klubja kap oktatókönyveket, nadrágokat és sapkákat, és a fotókiállítást is meg lehet nézni ismét. 

Vízilabda hírek
marokkó
tromler miklós