cover image
Egyéb

dr. Faragó Tamást is meghatotta a leány tehetséggondozó program sikere

2020. december 3. 11:00

A sorozat újabb állomásán, a BVSC-uszodában is feltűnt sok tehetség, „Fantasztikus volt látni, hogy 150-160 kislány milyen elragadtatással, szeretettel vízilabdázik, választotta egyszersmind magának ezt a sportágat” – fogalmazott a montreali legenda. A program megálmodója, szervezője, Mihók Attila már a folytatást intézi.

Miként korábban, az első közös nap után beszámoltunk róla, új szintre lépett a leány tehetséggondozó program: elindult a 2008-2009-es és a 2010-2011-es versenyrendszer, amelynek megálmodója, Mihók Attila szerint emellett legalább ennyire fontos a korosztály képzési anyagának létrehozása, annak köztudatba való beépítése.

Nos, a hétvégén már a következő, 3-4. fordulót rendezték meg, amely után dr. Faragó Tamás, a női utánpótlás tehetséggondozó szakmai vezetője ekképpen nyilatkozott: „Fantasztikus volt látni, hogy 150-160 kislány milyen elragadtatással, szeretettel vízilabdázik, választotta egyszersmind magának ezt a sportágat.”

Montreali legendánk, a Nemzet Sportolója ezúttal is tevékenyen részt vett a viadalon, meccseket vezetett, az edzőkkel egyeztetett, szakmai tanácsokat osztott meg a résztvevőkkel. A programot ő is a szívébe zárta, elindítását az eddigi tapasztalatai után előremutató, fejlődést elősegítő eseménynek aposztrofálja: „Korábban afféle régi reflexként azt mondtuk a szülőknek, hogy ilyen korban még inkább vigyék úszni a kislányukat, judózanak, vívjanak, próbáljanak ki, amit csak tudnak, ám olyan verseny alakult ki a sportágak között, hogy rá kellett eszmélnünk, lejjebb kell vinnünk a korosztályokat. Mihók Attila kezdeményezésére, a Magyar Vízilabda Szövetség támogatásáéval elindult ez a program, amely előtt azért valljuk be, kicsit aggódtunk a létszám miatt. Kiderült, felesleges volt, hiszen magunk is meglepődtünk, milyen sokan érkeztek, milyen sokan akarnak részt venni egy bajnoki rendszerben. Ezek a lányok korábban a fiúkkal játszottak, a meccseken egy-két percet lehettek vízben, most azonban övék a lehetőség. Megható volt őket látni.”

Faragó Tamás is megemlítette, hogy a bázisnövelés mellett fontos tényező az edzők folyamatosan képzése – „A korosztályokkal foglalkozó edzőknek rendszeres szakmai továbbképzéseket szeretnénk tartani, igyekszünk őket szakmai támogatásunkról biztosítani.”

A Laky-uszodában ezúttal a 2008-2009-es korosztály következő fordulóira került sor, és bizony ezúttal is valódi fesztiválhangulat uralkodott a vízben. A program megálmodója, szervezője, Mihók Attila joggal lehetett büszke a sikeres folytatásra, egyúttal máris kijelenthető, nem csak hogy van létjogosultága a versenyrendszernek, hanem voltaképpen máris nélkülözhetetlen része a női utánpótlásnak.

„A nyíregyháziakon kívül mindenki meg tudott jelenni, ezúttal is hatalmas volt a létszám – újságolta a Dunaújváros felnőtt csapatának vezetőedzője, akinek közismerten szívügye az utánpótlásnevelés. – Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, a gyerekek motiváltak, ezért úgy döntöttünk, még karácsony előtt a korábban elmaradt fordulót is beiktatjuk, így december 20-án Dunaújvárosban újra találkozunk. Közben ne felejtsük, a 2010-2011-es korosztálynak december 12-én következik az újabb játéknap.”

A szakvezető újfent kihangsúlyozta, ebben a korban természetesen egyáltalán nem az eredmény az elsődleges (ugyanakkor a gólok számolása nagy motiváció a lányoknak is), illetve kiemeltem fontos, hogy a nevező klubok mellett a THG-edzők feladatként kapták, hogy az egyes régiókban szedjenek össze csapatokat, méghozzá olyan lányokból, akiknek a klubjai nem tudnak kompletten kiállni. Így ezen régiók csapatai révén ötven-hatvan olyan kislány kerül a rendszerbe, akiknek semmiféle esélyük nem lett volna máskülönben játszani.

„Szemmel látható a fejlődés, ezek a kislányok jobb játékosként, komplexebb vízilabdázóként, sok tapasztalatot gyűjtve zárnak le egy ilyen napot. A női póló élharcosai, a BVSC, az Eger, az FTC, a Szentes vagy éppen a Dunaújváros elképesztően képzett, jó adottságú gyerekekkel érkezik a mérkőzésekre, de a régiós csapatokban is sok-sok ügyes játékost látunk – fel is tettük a kérdést: hol voltak ezek a lányok mostanáig? A lényeg: elindult valami, ami hiszek benne, egyértelműen szolgálja a női vízilabda érdekeit.”


- a 2008-2009-es sorozat 3-4. fordulójának eredményei letölthetőek: ezen a felületen
Vízilabda hírek
THG
Mihók Attila