cover image
Egyéb

Az Eger iskolajátékkal vette be Szegedet

2013. november 24. 17:10

Szenzációsan játszott a bajnok Eger Szegeden, és tekintélyt parancsoló győzelmet aratott a 10. forduló rangadóján.

A friss kupagyőztes Szeged és a bajnoki címvédő, az idei szezonban az ob I.-ben még veretlen Eger találkozott a szegedi sátor alatt a 10. forduló csúcsrangadóján. A Bajnokok Ligájában szerdán a Pro Reccótól 8-7-re kikapó Eger azért idehaza is megtapasztalta már a vereség kesernyés ízét, hiszen éppen a Szeged búcsúztatta a Magyar Kupából a Gerendás-csapatot, még a selejtezőben – a szegedi meccset 9-6-ra nyerte a házigazda.

Az egriek egyébként eggyel több meccset játszottak a bajnokságban, hiszen a kora tavaszi BL-forduló miatt előrehozták a Pécs elleni bajnokit, amit meg is nyertek Háraiék, a múlt héten. A szegediek győzelmük esetén megelőzték volna az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Szolnokot a tabellán. Ez azért is lett volna fontos nekik, mert idénybeli első nagyobb rangadójukat, épp a Dózsa ellen - a kupadöntő előtt - elveszítették, odahaza.

1. negyed:

Az Eger vezethette az első támadást, Graham kínálta meg Nagy Viktort, a remek formában védő kapus azt még hárította, de a balszélről Gór-Nagy már nem hibázott (0-1). Decker Ádám egyenlített előnyből, közeli húzása épp csak átment a gólvonalon, Bisztritsányi Dávid mögött. Bajszos lőtt gólt bajszosnak, a világbajnok és az Universiade-győztes pólós is csatlakozott a Movember-mozgalomhoz – különös látvány mindenesetre a „sok szőr a vízben”. A második előnyt már nem tudta kihasználni a Szeged, Juhász lövését kipöckölte Bisztritsányi, ellenben Bátori Bence akciógólja utat talált a hazai kapuban (1-2), nagyon egyedül maradt az egri játékos a jobb szélen.

Sőt, a 400. bajnoki meccsét játszó Varga Zsolt góljával már 3-1 volt a vendégelőny. Látszódott, hogy az egriek védekezésben óriási energiákat mozgósítottak. Hegedűs kiállítása után Salamon lőtte a negyedik egri gólt, villámrajt, a hazaiak védekezése lyukasnak tetszett.

Nem volt szerencséje a szegedieknek támadásban (Bisztritsányi-faktor, kapufa-faktor), de Decker Ádám azért közelebb hozta a csapatot két perccel a negyed vége előtt. Sőt, Szivós megúszott, de 100 százalékos ziccerben a kapu mellé lőtt.

Kevin Graham emberelőnyből lőtte az 5. egri gólt, Nagy Viktor ezúttal sem tudta védeni az erőből meglőtt labdát, nem is volt előtte blokk. A negyed végén a Seman által kiharcolt ötöst Tóth lőtte a hálóba, 3-5.

2. negyed:

Jansiké volt az első lövés a második negyedben, de Bisztritsányi a helyén volt, nem is volt igazán jó a lövőhelyzet. A Szegednek nem ment az emberelőnyös helyzetek kihasználása, a negyed közepére 0/6 volt a mérleg hazai részről. Viszont Nagy Viktor is bekapcsolódott a meccsbe, három lövést is hárított, Salamon kétszer, majd a 200. ob I.-es meccsét játszó Kovács Gábor próbálkozott.

Salamon Ferenc csapata egyik legjobbja volt (Fotó: Kovács Anikó)

Salamon Ferenc csapata egyik legjobbja volt (Fotó: Kovács Anikó)

Salamon Ferenc 5. percben eleresztett lövésénél már nem tudott mit tenni Nagy, nem rendeződött vissza a Szeged (3-6). Védekezésben továbbra is rendkívül sokat mozgott az Eger, Bátori emiatt is szerzett labdát: Lőrincz Bálint pedig ki is használta a gyors támadás végén, Szivós kiállítása mellett (3-7).

Megvillant az 5. perc végén Tóth Márton, szép ejtésgólja reményt nyújtott a hazaiaknak a folytatásra. Rögtön ezt követően kettős emberelőnyben támadhatott az Eger (Juhász és Kunac ment ki), és még mielőtt bárki felfogta volna, mi történt, Bátori Bence kegyetlenül bevágta a labdát a hálóba középről (4-8). Jött viszont az első szegedi emberelőnyös gól: Szivós kapott remek labdát Deckertől, villámgyorsan kiemelkedett a vízből, és a jobb sarok rezzent.

Bátori kiállítása után Gerendás György reklamált hevesen, sárga lap lett a jutalma, az előnyt viszont a Szeged elhibázta, pontosabban Lőrincz Bálint szerzett remekül labdát. Gór-Nagy második góljával 9-5-re vezetett az Eger, ez volt a szolnoki kupadöntő végeredménye, egy hete, a Szeged javára.

Egri parádé folyt a medencében, nem vitás: a negyed végén Lőrincz addig-addig tartogatta a labdát a jobb szélen, míg megvárta az ideális keresztpasszt: Varga Zsolt megkapta, és bevágta a 10. egri gólt.

1/9, illetve 4/6, ez volt az emberelőnyök mérlege a szünetben, de a legfontosabb különbség a sebességben volt: az egriek hatalmas lendülettel játszottak, rengeteg mozgással a védekezésben.

3. negyed

A Szeged megkapta az előnyöket a második negyed elején is, olyannyira, hogy Sántavy a 18. percben ki is pontozódott. A fór kimaradt, az egri akciógól Bundschuh részéről viszont érkezett, olyan magasra emelkedett, hogy még Decker keze sem érhetett oda (5-11). Nagy Viktort lecserélte Vincze Balázs a 11. vendéggól után, helyére Molnár Dávid állt be.

Bisztritsányi Dávid volt az Eger egyik vezére (Fotó: MTI/archív)

Bisztritsányi Dávid volt az Eger egyik vezére (Fotó: MTI/archív)

A 4. percben meg is volt az első védése, Graham próbálkozását hatástalanította. Gór-Nagy Miklós első faultját a harmadik negyed 5. percében kapta (!), nála ez meglehetősen szokatlan. A negyed közepén 7 hazai kiállítással szemben 14 egri állt, ennek ellenére vezetett 6 góllal a bajnok!

Vincze Balázs rendre kikérte idejét, amikor azt kell, de a játékosok siettették a befejezést, váratlanul gyorsan ellőtték a labdát. Semmi nem jött össze a hazaiaknak, Tóth Márton kezéből kicsúszott a labda a 7. percben, akár jelképesnek is mondhatjuk a jelenetet.

Hárai harcolt aztán ki egy 5 méterest, Biros pedig be is lőtte, 12-5-ös eredményt kialakítva ezzel, a játékrész utolsó percében. Decker Ádám előnyből szépített, ez volt a harmadik gólja a mérkőzésen.

4. negyed:

Túl sok kérdés nem maradt a negyed negyedre. Ráadásul Bisztritsányi továbbra is remekelt, így nem tudott közelebb kerülni a Szeged. Kovács Gábor ráadásul meglőtte a 13. egri gólt az etap negyedik percének elején. Tóth Márton szépített aztán előnyből, Salamon Ferenc is kipontozódott mellesleg egri részről.
A végén még többet próbálkozott a Szeged, de ez már inkább kétségbeesett rohamnak tűnt.

Az Eger veretlen maradt, és hatalmas lépést tett az alapszakasz megnyerése felé.

A mérkőzés utáni edzői nyilatkozatok itt olvashatóak.

Eredmény – ob I.-es bajnokság, 10. forduló:

A Híd-Szeged – ZF-Eger 7-13 (3-5, 2-5, 1-2, 1-1)
Szeged, 400 néző, játékvezetők:
Székely Balázs, Molnár Péter

Szeged: Nagy V. – Decker Á. 3, Kiss Cs., Szivós 1, Juhász, Tóth M. 3 (1), Seman. Csere: Molnár (kapus), Hegedűs G., Jansik Sz., dr. Molnár Vezetőedző: dr. Vincze Balázs
Eger: Bisztritsányi – Bátori 1, Graham 1, Gór-Nagy 2, Bundschuh 1, Biros 1 (1), Hárai. Csere: Sántavy, Salamon 2, Kovács 1, Varga Zs. 2, Lőrincz 1, Bedő. Vezetőedző: Gerendás György

Gól/emberelőny: 3/16, illetve 4/9
Ötméteresek: 1/1, illetve 1/1
Kipontozódott: Sántavy (18.), Salamon (28.)
Kapusok: 4/18 (22,2%), illetve 6/13 (46,2%)
 
watch?v=EaRvauMYjPA  
Vízilabda hírek
ob 1
szeged
eger
bisztritsányi dávid