cover image
Egyéb

Gyárfás Tamás: Egy hajóban evezünk

2013. november 24. 10:18

A vizes sportokat összefogó európai szervezet, a LEN kincstárnokaként és a világszervezetként működő FINA alelnökeként dolgozó Gyárfás Tamás azt mondja, a nyári vízilabda Európa-bajnokságon a tisztségek ellenére inkább szurkolóként lesz jelen.

Elindult a jegyértékesítés és az Európa-bajnokság előzetes műsorterve is ismert már. Mondhatnánk, a júliusi esemény kapcsán ráfordultunk a célegyenes bevezetőkanyarára.

A Magyar Vízilabda Szövetség és a Magyar Úszó Szövetség együttműködése köztudott, elég csak a 2021-es vizes világbajnokság megrendezésének elnyerésére gondolni. Gyárfás Tamás a hazai úszószervezet vezetése mellett sok tisztséget betölt, így hát kíváncsiak voltunk a véleményére a jövő nyári Eb-vel kapcsolatban.

-A kezdetek óta követem ezt a vállalást. Még Martin György volt az elnök, amikor a szövetség delegációja kint járt Rejkjavíkban, ahol a Büro döntött a rendezésről, 2011-ben –utalt a két évvel ezelőtti döntésre Gyárfás Tamás. Isztambullal versenyeztünk, és egyébként a masters-Eb megrendezéért is harcba szálltunk. Én akkor úgy éreztem, és közöltem is Martin Györggyel, Kemény Dénessel, akkor még Gyarmati Dezsővel, hogy - nem lebecsülve a masters csapatok lelkesedését - nekünk az Európa-bajnokságra kell koncentrálni. Ellenünk szólt, hogy már rendeztünk vízilabda-Eb-t, Isztambul még nem. Ennek ellenére a magyar vízilabda tekintélyének köszönhetően sikerült elhozni ezt az eseményt. Az egyik fő érv az volt, hogy sehol a világon nincs olyan háttér a közönséget illetően, mint Pesten. A LEN családon belül volt már olyan Eb, ahol, ha nem a rendező játszott, üresek voltak a lelátók. Itt ilyen 2001-ben sem volt, mert az emberek imádják a vízilabdát. A mindenkori klasszisok megszerettették az emberekkel ezt a sportágat, és az a tény, hogy Benedek Tibi világbajnoki címmel mutatkozott be, garantálja, hogy mindig jönnek újabb és újabb csillagok.

A LEN egyik tisztségviselőjeként és sok egyéb munkája mellett sikerül majd elengednie magát, kicsit szurkolóként részt venni az Európa-bajnokságon?
Mindent el fogok felejteni, amikor a magyarok játszanak, már előre bocsánatot is kérek a LEN-től. Akkor nem tudok átvedleni semlegessé, csak a mérkőzés érdekel majd, és az, hogy győzzenek a mieink. A szervezeten belül egyébként megvan a hatékony munkamegosztás, nem feltétlenül nekem, vagy a LEN elnökének, főtitkárának kell felügyelnie az Európa-bajnokságot. Élvezni akarom ezt az eseményt, és boldogan verni a mellemet a kollégák előtt majd Merész András és Benedek Tibi csapatainak sikereinél. Nem akarom a terhet növelni a játékosok vállán, hiszen Dénes mondta ki a sajtótájékoztatón: nyerni kell. Mint az úszóknál, anélkül, hogy hazabeszélnék: Gyurta Daninak és Hosszú Katinkának is csalódás már fő számában a második hely, az egyébként is, kisebbfajta csodának számítana. A magyar vízilabdának óriási a felelőssége a világ vízilabdasportjában, hiszen mi vagyunk a legjobbak, így mi adjuk a mintát is, gondoljunk csak például az új szabályok alkalmazására.

Az úszószövetség az elmúlt időszakban megannyi világeseményt rendezhetett hazánkban. Mi lenne a fő üzenete a vízilabda szövetség felé: mire kell a legjobban figyelni, mi legyen a szemünk előtt?
Először is azt mondanám a vízilabdázóknak: csak így tovább. Bizonyítottak, sokszor. Nem véletlenül itt lesz az Európa-bajnokság. Igazából minden megvan már, csak egy kis pénz kellene még, fontos lenne még több szponzort bevonni. De ezt is jól csinálja a szövetség, örülök, hogy Drávucz Rita és Kásás Tamás személyében sztárokat vonnak be az Eb népszerűsítésébe. Össze kell fognunk. Harmonikus az együttműködés a vizes sportok szervezetei között nemzetközi és hazai szinten is. Dénessel már kicsit előre is gondolkodunk, a 2021-es vb menedzselése is feladatunk már. Nagy lesz a felelősségünk, elég csak arra utalnom, hogy az idei barcelonai világbajnokságot 4,5 milliárd ember követte a világon, 186 országban közvetítették a vb-t, szinte fel sem fogjuk még, mekkora eseményt rendezünk majd. Ez a vízilabda-Eb, amely garantálom, hogy simán és sikeresen lemegy majd, csak ujjgyakorlat a 2021-es vb-hez képest. Nagyon örülök, hogy már most is együtt dolgozunk, vállvetve küzdünk, soha nem egymás ellen. Nincs köztünk rivalizálás, egy hajóban evezünk. Még azt is el tudom képzelni, hogy közös szponzorokat találunk a jövőben. Megtiszteltetés, hogy a vízilabdázókkal együtt dolgozhatunk a 2021-es vb sikeréért.
Vízilabda hírek
EB Budapest 2014
eb
Európa-bajnokság
gyárfás tamás