cover image
Egyéb

BENU Férfi Magyar Kupa: jöhet a java!

2020. augusztus 12. 8:01

A címvédő Ferencváros az élmezőnybe „visszatérő” Vasassal, a Filip Filipoviccsal menetelő Szolnok a tisztán magyar játékosokból álló OSC-vel találkozik az elődöntőkben: kell-e ennél színvonalasabb végjáték?

Sokan irigyelték sportágunkat, elvégre a koronavírushelyzet miatt meglehetősen szűk volt az a keresztmetszet, ami a magyar sportélet, benne a csapatsportágak aktivitását jelezte az elmúlt hetekben. Hála a szabadtéri helyszíneknek, vízilabdázni lehetett, és a teljes OB I-es mezőny meg is tette ezt.

A megszokottnál jóval összetettebb lett a BENU Magyar Kupa lebonyolítása, négy szakaszban küzdöttek az OB I-es csapatok. Az elsőben négy helyszínen (Budapesten, Szegeden, Kaposváron és Tatabányán) négyfős csoportokban, majd a másodikban - megkevert felállásban - szintén négyfős csoportokban zajlottak a mérkőzések, a Hajós-uszodában, Szegeden, Tatabányán és Szentesen.

Jött a harmadik forduló, amikor a csoportelsők találkoztak a csoportmásodikakkal, ezeket a találkozókat már Budapesten, a Hajós-uszodában rendezték, ahogyan az alsóház tagjai is a fővárosban játszottak, avagy a teljes OB I-es mezőnyt egy helyszínen, a sportág meghatározó helyszínén lehetett követni.

Ami az alsóházat illeti: az UVSE és a Szeged volt az a két csapat, amely mindhárom mérkőzését megnyerte a harmadik fordulóban, így ők a 9-12. helyért vívhatnak, a Kaposvártól némileg meglepetésre vereséget szenvedő Szentessel, valamint a KSI ellen pontot vesztő Péccsel. Nem kérdés, hogy nagy presztízscsata lesz a zárószakasz az alsóház tagjai számára, egyben jó értékmérő és visszajelzés önmaguk, a támogatók, a vízilabdabarátok számára. Először értékelődött fel a helyezések sorsa a kupában (már csak azért is, mert nem szoktak a csoportmeccsek után további mérkőzéseket rendezni).

A 13-16. helyért is nagy csata várható, a Kaposvár, a KSI, a Tatabánya és a Debrecen rendezi majd le ezt a kérdést.

A kupa harmadik szakaszában az volt a kérdés, képes lesz-e a négy „nagyot" megszorongatni a Miskolc-BVSC-Honvéd-Eger négyes, és bár voltak nagy kilengések, az élmezőny tagjai arattak nagyarányú győzelmeket, előfordult, hogy a középmezőny szorongatta az oroszlánok bajszát. A Hosnyánszky Norbert vezérelte Honvéd 5 méteresekkel győzte le a Vasast, a BVSC a Szolnok ellen az utolsó pillanatokban kapott csak ki, a Miskolc az OSC ellen mutatta meg, hogy számolni kell vele, de az Eger is odatette már magát, még az első fordulóban játszott szoros meccset a Honvéddal. Éppen ezért roppant izgalmas lehet az 5-8. helyért vívott négy mérkőzés, szinte megjósolni sem lehet, ki érhet oda az elejére.

vasas-eger-1.jpg Ami pedig a nagyokat illeti: a Varga Dénest és Zalánki Gergőt is nélkülöző, címvédő Ferencváros eddig nem hibázott, hullámvölgyei sem igazán akadtak, így annak ellenére esélyese a Vasas elleni elődöntőnek, hogy az ellenfél is imponáló játékkal jutott el idáig. Vigvári Vendel és Fekete Gergő fiatalként remekel a zöldeknél, megilletődésnek nyoma sincs, előbbi 27 gólnál jár a sorozatban.

A megerősített Vasasban Bátori Bence a gólvágó (28 találata van már), Vad Lajos elégedett lehet az eddig látottakkal, egyedül a Honvéd elleni, 5 méteresekkel elvesztett pont jelenti a homokszemet a gépezetben. A Mitrovic-Randjelovic-Brguljan légióstengely nagy erőssége lehet a csapatnak a végjátékban, de az FTC is fel tud vonultatni egy Jaksic-Fountoulis-Constantin-Bicari sort, nem beszélve a magyar válogatott névsorról - kíváncsiak leszünk a szerdai rangadóra.

A 33 gólos Manhercz Krisztián (ő a pillanatnyi gólkirály a kupában) játékán sok múlik majd az OSC-Szolnok elődöntőn, Varga Dániel csapata sem hibázott eddig. Előzetesében azt mondta, nem a kupa lesz az, ami a csapat idei szereplését meghatározza, de nem kérdés, hogy a csapat meg szeretné nyerni a Szolnok elleni elődöntőt, aminél már csak egy nehezebb meccs lesz, a másnapi (legyen szó a döntőről vagy a bronzmeccsről).

Zsivko Gocics csapata persze szeretné megakadályozni, hogy az OSC döntőbe kerüljön, és erre nyilván megvan az esélye, amennyiben a formaidőzítés megfelelő lesz szerda estére. Filip Filipovics klasszisát megcsodálhattuk már az előző fordulókban, de a szolnokiak által igazolt fiatalok (Konarik Ákos, Schmölcz Norman) is villognak a már rutinosnak számító többiek mellett, igazi csemege lesz ez az elődöntő is.

Mindkét elődöntőt közvetíti az M4 Sport. A csúcsmeccsek előtt rendezik meg a nyári masters torna két mérkőzését, ahol vízbe ugranak az olimpiai bajnokok a Millennium Mastersben, ahogyan az FTC KEK-győztes csapatának néhány tagja is.

BENU Férfi Magyar Kupa:

Augusztus 12., szerda:

A 13-16. helyért:
10:00: Kaposvári VK-Tatabányai VSE (Széchy-medence)
10:00: KSI SE-Debreceni VSE (Hajós 50-es)

A 9-12. helyért:
11:30: UVSE-Hunguest Hotels-Metalcom-Szentes (Széchy-medence)
11:30: Szegedi VE-PVSK-Mecsek Füszért (Hajós 50-es)

Az 5-8. helyért:
13:00: Budapesti Honvéd-ZF-Eger (Hajós 50-es)
13:00: BVSC-Zugló-PannErgy-Miskolci VLC (Széchy-medence)

Waterpolo Masters Summer Cup
16:30: FTC Masters-Oázis Masters (Hajós 50-es)
17:15: Millennium Masters-OSC Masters (Hajós 50-es)

BENU Magyar Kupa elődöntők:
19:00: FTC-Telekom Waterpolo-A-Híd-VasasPlaket (Hajós 50-es) - M4 Sport
20:15: OSC Újbuda-Szolnoki Dózsa (Hajós 50-es) - M4 Sport

Vízilabda hírek
benu női magyar kupa