cover image
Egyéb

BL: megtörik-e az egri átok?

2013. november 19. 22:44

Szerdán hat helyszínen indul a Bajnokok Ligája főtáblájának küzdelemsorozata: egyetlen képviselőnk, a ZF-Eger rögtön a Pro Reccóval csap össze 19 órától.

Miután totálisan felborította az erőviszonyokat Fortuna istenasszony, a magyar bajnokcsapatnak irdatlanul nehéz dolga lesz. Nem elég, hogy elképesztően eltérő a két csoport összetétele, az Eger hatosában van a Barceloneta, amelyik a hatos döntő házigazdája lesz jövő májusban, azaz csupán két továbbjutó helyért hajt a másik öt csapat. Mely között ott van a horvát bajnok és az elmúlt szezonban BL-döntőig jutó Jug Dubrovnik, az olasz bajnok, 2012-es győztes Pro Recco, a Szolnokot kiejtő horvát ezüstérmes, 2012-es finalista Primorje Rijeka, valamint bónusznak az Olympiakosz, amelyik aligha pályázhat továbbjutásra, viszont bárkinek bekavarhat.

Ha az egrieknek komolyabb terveik vannak – és azért vannak – a BL-ben, akkor ugyebár a hazai meccseiket hozniuk kell. A nagy menetelést éppenséggel a Pro Recco ellen illene eredményesen elindítani, aminél el tudunk képzelni könnyebb feladatot is. Egy évnyi „nyenyegés” után a Recco visszatért az európai küzdőtérre, no meg a csapatot pénzelő mágnás, Gabriele Volpi is hajlandó volt nyíltan visszatolatni a bajnokcsapat mögé (tavaly bakapántos kivonulást rendezett, ami után szélnek eresztették a légiósok döntő többségét).

Így aztán hamar sikerült feldúsítani a keretet, övék a két legjobb montenegrói pólós, Mladan Janovics és Alekszandar Ivovics, valamint a remek horvát balkezes, Maro Jokovic – meg persze az olasz válogatott alapemberei. Mindenekelőtt a kapus, Stefano Tempesti, aztán a nagyszerű center, Matteo Aicardi, a két nagy bombagyáros, Pietro Figlioli, illetve a Debrecennel perlekedő Alex Giorgetti, a kortalan játékmester, Maurizio Felugo, hogy csak a nagyobb klasszisokat említsük.

Na meg Madaras Norbert. Vele együtt öt barcelonai világbajnok lesz a medencében – megnyugtatóbb lenne, ha legalább ő az Egerben játszana. Nem lenne nagy meglepetés: végül is itt született és tanulta meg a játék alapjait... Norbi egyébként folyamatosan arról beszél, hogy a Reccóval nem stimmel valami, eddig sehogysem tudták kihozni magukból a legjobbat. Otthon buktak a Radnicki ellen a BL-selejtező második körében, így a harmadikban összekerültek a Zvezdával, amely ellen csupán büntetőkkel tudták kiharcolni a főtáblát, pluszban kikaptak a bajnokságban a Bresciától is. Mondják, hiányzik az a fajta keménység, amit Pino Porzio testesített meg edzőként, utóda, Tempestini igazi úriember, talán túlságosan is.

Az egrieknek volt lehetőségük úgymond rápihenni, rákészülni erre a mérkőzésre. Gerendás György csapata a korai, szegedi kupakiesés után csak bajnokikon játszott, és ott eddig kizárólag sikerélményük volt, hiszen tízből tízszer győztek. A szolnokiak elleni siker volt az, ami igazán komoly derbin született, kérdés, tűzbe tudnak-e jönni úgy, hogy az elmúlt néhány mérkőzés nem volt igazán drámai, sem fordulatszámában, sem izgalmaiban (talán a Honvéd elleni hasonlított). A négy barcelonai világbajnokkal (Bátori Bence, Bedő Krisztián, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs) és egy háromszoros olimpiai bajnokkal (Biros Péter) felálló hevesiek mindenesetre sokszor bizonyították, ha fegyelmezettek, képesek lehetnek bárki ellen meglepetést szerezni.

Jó kérdés persze, milyen stílusban fújnak a játékvezetők, elvégre itthon tisztán az új szabályok érvényesítése zajlik, nemzetközi vizeken viszont nem egyszer és nem kétszer láttuk, hogyha egy mód van rá, inkább a régi felfogás szerint vezetnek. Mindenesetre az új metódus nyírásában főszerepet játszó horvátoktól, illetve a szomszédos Szlovéniából érkeznek a bírók, ami „konzervatív” megközelítést ígér.

És van egy másik aggály is: az egrieket sújtó BL-átok. Gerendás György ugyanis számon tartja, hogy ahányszor indultak a legrangosabb kupában, az első meccsüket eddig sohasem tudták megnyerni. Tavaly már-már úgy tűnt, garantáltan megtörik a rossz sorozat, hiszen a grúz Tbiliszi ellen kezdett az Eger. Pontosabban: kezdett volna, ám a kinti találkozót el kellett halasztani, így az igazi első partit „szokás szerint” elbukták Barcelonában.
Viszont egyszer minden rossz véget ér – ezt is tudjuk.

Bajnokok Ligája, A-csoport, 1. forduló:
 
ZF Eger–Pro Recco – 19 óra (Tv: Sport2)

Játékvezetők: Franulovic (horvát), Margeta (szlovén)
Delegátus: Jean-Claude Demey (francia)
Vízilabda hírek
Bajnokok Ligája
zf eger
eger
gerendás györgy
pro recco