cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2020: „Extra kapus, extra védőmunka, extra öröm!"

2020. január 24. 22:07

A Märcz Tamás irányította férfiválogatottunknak az elődöntőben 10-8-ra győzte le Montenegrót. A meccs után a főszereplőink érthetően jó hangulatban nyilatkoztak. A vasárnapi döntőben 19 órától a már kvótás, a másik elődöntőben Horvátországot legyőző Spanyolországgal mérkőzik!

Autogramok, nyilatkozatok, közös fotók, mosoly, mosoly, mosoly. Férfiválogatottunk tagjai, élén Märcz Tamás szövetségi kapitánnyal Montenegró 10-8-as legyőzése után joggal ünnepelték a szurkolókkal az Eb-döntőbe jutást, az olimpiai kvótát.
 
Szakvezetőnk ezt követően kezdett higgadt, majd érthetően érzelmesebb értékelésébe: „Nagyon jól kezdték a montenegróiak a mérkőzést, a középső szakasz pedig borzasztóan nehéz volt, óriási erőfeszítésre kényszerítettek minket. Az én játékosaim viszont nem veszítették el a hitüket az elején kétgólos hátrányban, és gyorsan vissza tudtunk jönni a találkozóba. Bosszantott a kezdés, hiszen több emberelőnyt is elhibáztunk, ráadásul egyszer sem azt csináltuk, amit előtte megbeszéltünk."
Märcz Tamás aztán hozzátette, ezt követően helyreállt a védekezés, és mérhetetlen küzdeni akarást látott a játékosokon.. „Az extránál is extrább volt a védőmunka, elöl pedig a gólok is megérkeztek, mindig bízom azokban a játékosokban, akik felelősek a találatokért. A hajrára úgy ki tudtuk nyitni ezt a mérkőzést, hogy a vége azért simább is lehetett volna, de például Montenegró a horvátok elleni csoportmérkőzésen ötgólos hátrányból egyenlített öt perc alatt. Ugyanakkor a játékosok megérdemelték a mai győzelmet, főként ilyen közönség előtt."
hun_mne_2-67.jpg  
Kapusposzton ezúttal rutinos világbajnokának, Nagy Viktornak adott szerepet - aki parádés teljesítménnyel hálálta meg mindezt. Märcz Tamás erről íny nyilatkozott: „Egy ideje már meghoztuk ezt a döntést, de a mérkőzés előtti edzésen véglegesítettük. Azt láttam Viktoron, hogy a felkészülés során egyre jobb és jobb formába lendült. A spanyolokat talán megleptük Vogel Soma beállításával, aki nagyon jól védett, mint ahogyan az utóbbi két meccsen Viktor is remekül teljesített. Két jó kapusunk is van, ami a válogatott szempontjából nagyon fontos. Viktor ragyogóan védett ezen a meccsen, megalapozta a sikert."
 
A spanyolok elleni fináléról elmondta, a rivális rendkívül összetett vízilabdát játszik, sokat készültek rájuk az elmúlt időszakban. Hozzátette, biztos abban, hogy a két csapat döntetlennel végződött csoportrangadóján a spanyolok még eldugtak egyes taktikai elemeket, amelyekre remélhetőleg tudnak majd válaszolni. Hangsúlyozta, ugyan már mindkét csapat olimpiai induló, a spanyolokat azonban hajtja, hogy még soha nem nyertek Európa-bajnokságot, a magyarokat pedig az, hogy ezt a címet évek óta nem kapta vissza a magyar vízilabdasport.
Montenegrói kollegája, Vladimir Gojkovics is higgadtan fogalmazott: „Nem tudtuk a legjobbunkat adni, kifárasztottuk magunkat a negyeddöntővel... Mégis jól kezdtünk, ám utána nem használtuk ki a helyzeteinket, és túl nagy hátrányba kerültünk. Ráadásul bármikor betaláltunk, a magyarok válaszoltak, ezért sem tudtuk megragadni a meccset. Ugyanakkor szeretnénk megszerezni a bronzérmet, sokat jelentene a fiatalabb játékosaimnak."
hun_mne_2-1.jpg  
A mérkőzés egyik legjobbja, a négygólos Varga Dénes a vegyes zónában elmondta, olyan fizikális mérkőzést kaptak, mint amilyenre számítottak, ugyanakkor a montenegróiak a vártnál talán hamarabb készültek az erejükkel, ők pedig ennek köszönhetően szereztek jelentős előnyt, amit a hajrában meg tudtak tartani. A szédületes csavartgólt jegyző bajnok megjegyezte, az oroszok elleni negyeddöntő óta először volt vízben, mivel egy gyomorrontás miatt az ágyat nyomta. „A spanyolok taktikailag nagyon felkészültek lesznek és elejétől a végéig fognak valami olyasmit csinálni, amit ők előre elterveznek, ezen kell nekünk felülkerekednünk. Hozzátenném, hogy nem feltétlenül fizikálisan lesz nehéz a mérkőzés, hanem azért, mert a spanyoloknak olyan hosszú a padjuk, hogy gyakorlatilag négy negyeden keresztül tudják tartani ugyanazt a tempót."
 
Vámos Márton kiemelte, ami az oroszok elleni negyeddöntőben nem működött, az most rendben volt és Nagy Viktor szenzációs védéseinek köszönhetően kiváló volt a hátsó alakzat. „Azt gondolom, a spanyol csapatnak nem feltétlenül fekszik a mi játékunk, inkább a délszlávok ellen tudnak jól játszani. Remélem, ez a döntőben csúcsosodik majd ki."
hun_mne_2-60.jpg  
Pohl Zoltán szerint „A védekezés volt ennek a meccsnek a kulcsa. Tudtuk, hogy a végletekig kiélezett mérkőzés lesz, még akkor is, ha a nagy részében több góllal vezettünk. Tudtuk, hogy a bekkeléssel nyerhetünk, a blokkokkal, jó zónával, és akkor elöl is be fognak menni a helyzeteink. Az elején mások vitték el a személyi hibákat, szerencsém is volt, mert rám nem fújtak kiállításokat, habár a végére kiegyenlítődött az arány. A kvóta tudatában egy árnyalattal felszabadultabban játszhatunk, már ha egy döntőben ez lehetséges."
hun_mne_2-35.jpg  
Erdélyi Balázs a meccs végével kezdte: „A legfontosabb, hogy kint vagyunk az olimpián, a másik, hogy nagyon köszönöm Vámos Marcinak, hogy a végén megmentette az életem! A kvóta megszerzésénél nagyobb könnyebbség nem létezik, beszéltünk a felszabadultságról is, eleinte mégis volt bennünk némi görcs. Tudtam, hogy nekem is kell majd bekkelnem, Montenegró ellen ez benne van. Örülök, hogy meg tudtuk oldani, hátul mindig volt, aki tudott segíteni, Nagy Viktor pedig olyan tartást adott, amire könnyű építkezni."
 
A fantasztikusan védő Nagy Viktort M4-nek adott nyilatkozata:
.
34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
FÉRFIAK
ELŐDÖNTŐ                      
MONTENEGRÓ-MAGYARORSZÁG 8-10 (2-1, 1-3, 2-4, 3-2)
Vezette: Alexandrescu (román), Colombo (olasz)
 
Montenegró: Lazics - Brguljan, Radovics 3, Petkovics 1, Csucskovics, Vidovics, Ivovics. Csere: Obradovics, Durdics 1, Spaics, Draskovics 1, Pjesivacs 2. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
 
Magyarország: Nagy V. - Zalánki 2, Vámos 1, Pohl 1, Erdélyi 1, Varga D. 4, Mezei 1. Csere: Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz., Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
További eredmények
A 11. HELYÉRT
Törökország-Románia 3-20
A 9. HELYÉRT
Grúzia-Németország 8-9
AZ 5-8. HELYÉRT
Olaszország-Oroszország 14-12
Szerbia-Görögország 12-9
ELŐDÖNTŐ
Spanyolország-Horvátország 9-8
 
Következik
Január 26., vasárnap
A 7. HELYÉRT 
14.30:
 Oroszország-Görögország
AZ 5. HELYÉRT 
16.00: 
Olaszország-Szerbia
A 3. HELYÉRT 
17.30:
 Montenegró-Horvátország (tv: M4 Sport) 
DÖNTŐ 
19.00:
 MAGYARORSZÁG-Spanyolország (tv: M4 Sport)
 
Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen
 
 
 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
eb 2020