cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Eb 2020: „Óriási szívvel, hittel, előremutatóan"

2020. január 23. 21:44

A Bíró Attila irányította válogatottunk a drámai elődöntően 11-10-re kikapott Spanyolországtól. Folytatás szombaton, a bronzmeccsen 17:30-tól Hollandia ellen. A döntőt a spanyolok Oroszországgal vívják, akik így megszerezték az olimpiai kvótát.

A drámai elődöntőt (mint beszámoltunk róla, női válogatottunk 11-10-re elveszítette az elődöntőt a vb-ezüstérmes spanyolok ellen) követően érthetően csalódott, ugyanakkor büszke főszereplők nyilatkoztak a vegyes zónában. A viadalon szerezhető egyetlen olimpiai kvóta a döntős oroszoké lesz, mivel a spanyolok tokiói indulása már korábban biztossá vált. Válogatottunk március közepén a Triesztben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornán harcolhatja ki az ötkarikás indulást. Ott 12 csapat két hatos csoportban küzd majd egymással, amennyiben lesz afrikai résztvevője a tokiói viadalnak (az első jelentések szerint Dél-Afrika vállalja az indulást), akkor kettő, ellenkező esetben három válogatott szerezhet kvótát.
 
„Az elején jól védekeztünk és rendben voltak a blokkok, de aztán az utolsó negyed elején akadtak védekezésbeli hiányosságaink, amelyek a kipontozódások és a sérülések miatti fáradtságnak tudhatók be" - fogalmazott a vegyes zónában Bíró Attila, aki szerint az, hogy a végén egyáltalán vissza tudtak jönni a mérkőzésbe, egy mindent vagy semmit játéknak volt köszönhető, ugyanakkor az utolsó másodpercekben nem volt szerencséjük a hét a hat elleni akció befejezésekor.
HUN-ESP32.jpg  
„Nem ezt az eredményt vártam, de gratulálok a lányoknak, mert ilyen szívvel játszani óriási dolog, amely hitet adhat a bronzmérkőzésre és az olimpiai selejtezőre is" - tette hozzá a kapitány. Kiemelte, fontos lenne megszerezni a bronzérmet, mert akkor a csapat az olimpiai selejtezőre olyan érzelmi töltettel utazhatna el, amely ha nem is garantálja az ötkarikás részvételt, de "többletet tud adni" ahhoz, hogy megszerezze a kvótát.
 
Spanyol kollégája, Miguel Oca így értékelt: „Roppant szoros meccset játszottunk egy nagyszerű csapat ellen.  Igyekeztünk nyugodtak maradni, mert az elődöntőkben mindig ez az egyik legfontosabb tényező. A negyedik negyedben sikerült négy góllal ellépni, és ez elégnek bizonyult."
 
HUN-ESP35.jpg Vályi Vanda elmondta, annak ellenére, hogy sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, úgy érezte, inkább a spanyolok akarata érvényesül. Aztán a negyedik negyed elején jött a 0-4-es etap, ami annak volt betudható, hogy a rivális felismerte a védekezési hibákat. Ezek azért alakulhattak ki, mert a kipontozódások és Gurisatti Gréta sérülése miatt át kellett alakítani a játékrendszert. „Ez persze egyáltalán nem mentség semmire, ha valaki új helyre kerül, ugyanúgy kellene teljesítenie, de ez nem sikerült" - fűzte hozzá a meccsen két gólt jegyző játékos, aki kiemelte, egy óra múlva már el kell felejteniük ezt a találkozót, hogy százszázalékosan a hollandok elleni bronzcsatára koncentráljanak.
 
Leimeter Dóra kiemelte, „Azzal, hogy a végén egy gólra visszajöttünk a négygólos hátrányból, bebizonyítottuk, hogy a csapatnak óriási tartása van."
HUN-ESP56.jpg 34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
NŐK
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 10-11 (3-3, 1-2, 3-2, 3-4)
Vezette: Dervieux (francia), Stavridis (görög)
 
Magyarország: Kasó - Máté, Gurisatti 1, Vályi 2, Parkes, Keszthelyi 3, Garda. Csere: Szilágyi, Illés 1, Leimeter 3, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Spanyolország: Ester - A. Espar 3, Ortiz 2, Tarrago 3, C. Espar, Pena, Leiton. Csere: Bach 1, Gonzalez, Forca 1, Crespi, Garcia 1. Szövetségi kapitány: Miguel Oca
 
További eredmények
AZ 5-8. HELYÉRT
Franciaország-Görögország 3-13
Olaszország-Szlovákia 16-4
ELŐDÖNTŐ
Oroszország-Hollandia 7-7 - ötméteresekkel 4-3
 
Következik
2020. január 25., szombat
A 7. HELYÉRT
14.30:
 Franciaország-Szlovákia
AZ 5. HELYÉRT
16.00:
 Görögország-Olaszország
A 3. HELYÉRT
17.30: MAGYARORSZÁG-Hollandia (tv: M4 Sport)
DÖNTŐ
19.00: Spanyolország-Oroszország (tv: M4 Sport)


Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

Vízilabda hírek
Női válogatott
eb 2020