cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2020: „Csapatként, egymást segítve harcoltunk"

2020. január 18. 22:00

A máltaiak elleni, csoportelsőséget jelentő 26-0 után a főszereplők kiemelték, egyáltalán nem volt könnyű teljesíteni a célt, nagy egység kellett hozzá. A folytatásban, a negyeddöntőben az orosz-grúz csata győztese vár szerdán a csapatra.

Miként beszámoltunk róla, a csoportelsőség megszerzése okán gólkényszerben pólózó férfiválogatottunk parádés védekezéssel, Nagy Viktor védéseivel 26-0-ra győzte le Máltát, így a jobb gólkülönbséggel a spanyolok előtt zárt. Mindez azt jelenti, hogy már biztos negyeddöntős, szerdán pedig az orosz-grúz mecccs győztesével találkozik. Ami a statisztikát illeti: a 26-0 csúcs, korábban kapott gól nélkül 1995-ben Ausztriát 20-0-ra, 2012-ben Törökországot 22-2-re győzte le a válogatott Eb-meccsen. Zalánki Gergő 7 gólja csúcsbeállítás, korábban Németh János (1931), Budavári Imre (1983) és Dóczi István (1991) szerzett Eb-n ennyit.
 
A mérkőzést követen Märcz Tamás érthető elégedettséggel értékelt a vegyes zónában: „Talán ez volt a legrövidebb mérkőzés előtti megbeszélésünk. Egyszerű dolgokat kértem, melyeket azonban nem olyan egyszerű megvalósítani, mint ahogy esetleg kívülről tűnhetett. A játékos-pályafutásomat is beleértve nagyon el kell gondolkodnom azon, mikor fordult elő utoljára, hogy egy csapat nullára hozza a meccsét. Nagyon fontos volt, hogy kevés gólt kapjunk, mert még Máltának sem könnyű huszonhat gólnál többet lőni. Rendkívül fegyelmezettek voltak, tényleg mindent betartottak a megbeszéltekből. Csapatként funkcionáltak, mindenki ott segített a másiknak védekezésben, ahol csak tudott. Igyekeztek kiszorítani a máltai játékosokat a lövőhelyzetekből, így is elég jó lövések zúdultak a kapunkra, de Nagy Viktor ragyogóan védett. Amit benne hagytunk a spanyolok elleni találkozóban, azt a máltaiak ellen összeszedtük. Semmiképpen sem fogunk előreszaladni, lesz elég pihenőnk a reménybeli elődöntő előtt. Természetesen figyeljük az összes mérkőzést, ám elsősorban arra koncentrálunk, hogy mi történik az orosz-grúz nyolcaddöntőn. A papírforma alapján az oroszoknak kellene beérkezniük a negyeddöntőbe, de bármi előfordulhat a ki-ki meccsen. Akárki következik, készen állunk rá."
038.jpg  
Karl Izzo, a máltaiak mester így fogalmazott: „Lehetetlen helyzetben voltunk, nem nyerhettünk, és szerintem nem sportszerű, hogy a gólkülönbség döntsön a helyezésekről. A magyar csapat nagy nyomás alá helyezett minket, ráadásul a játékvezetők sem segítettek minket, többször kerülhettünk volna mi is emberelőnybe."
 
Nagy Viktor: „Elégedett vagyok. Az az érdekes, hogy minden mérkőzés után, bármilyen jól is sikerül, a kapus az esetek túlnyomó részében úgy jön ki a medencéből, hogy kapott gólt, és nem teljesen elégedett. Ez volt a pályafutásom során az egyetlen találkozó, ami után maximálisan elégedett lehetek, nem tudok hibát találni, mert nem kaptam gólt. Ebben nagy szerepe van a jó védekezésünknek, annak, hogy végig komolyan vettük a meccset, s hogy ilyen remek közösséget alkotunk a válogatottban."
031.jpg  
Erdélyi Balázs: „Nehéz szakmailag elemezni az ilyen jellegű meccseket, nekünk a célunk az volt, hogy lehozzuk úgy, hogy húsz góllal nyerünk. Fontos volt, hogy nem kaptunk gólt, mert ebben az esetben mindegyik duplán számított volna." 
 
34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
FÉRFIAK
CSOPORTKÖR, 3. forduló       
C-CSOPORT

MÁLTA-MAGYARORSZÁG 0-26 (0-6, 0-7, 0-8, 0-5)
Vezette: Rakovics (szerb), Dutihl-Dumas (holland)
 
Málta: Kane - Gabaretta, M. Zammit, S. Camilleri, J. Camilleri, Cousin, Dino Zammit. Csere: Galea, Pace, Darren Zammit, Abela, Plumpton, Cole (kapus). Szövetségi kapitány: Karl Izzo
 
Magyarország: Nagy V. - Zalánki 7, Vámos 2, Pohl 3, Erdélyi 2, Varga D. 6, Hárai. Csere: Angyal 1, Manhercz 2, Hosnyánszky 1, Jansik Sz. 1, Mezei 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
További eredmények
A-CSOPORT
Szlovákia-Horvátország 4-16
Németország-Montenegró 3-10
A végeredmény: 1. Horvátország 9, 2. Montenegró 6, 3. Németország 3, 4. Szlovákia 0
B-CSOPORT
Románia-Oroszország 11-10
Szerbia-Hollandia 11-4
A végeredmény: 1. Szerbia 9, 2. Oroszország 3, 3. Románia 3, 4. Hollandia 3
C-CSOPORT
Törökország-Spanyolország 7-24
A végeredmény: 1. Magyarország 7, 2. Spanyolország 7, 3. Törökország 3, 4. Málta 0
D-CSOPORT
Franciaország-Görögország 10-12
Olaszország-Grúzia 18-6
A végeredmény: 1. Olaszország 9, 2. Görögország 6, 3. Grúzia 3, 4. Franciaország 0

Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
eb 2020