cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Döntetlen és tornagyőzelem a világbajnok otthonában!

2020. január 5. 13:24

A Märcz Tamás irányította, a januári, hazai Európa-bajnokságra készülő férfiválogatottunk a cuneói nemzetközi torna utolsó napján öldöklő csatában 14-14-re végzett Olaszországgal, így jobb gólkülönbséggel megnyerte a tornát!

A tornagyőzelemért ugrott vízbe a világbajnok otthonában a magyar válogatott. Märcz Tamás ezen a mérkőzésen a 15-ös keretéből Hosnyánszky Norbertnek és Hárai Balázsnak adott pihenőt.
 
Ugyan di Fulvio nagy góljával Olaszország szerzett vezetést, ezt követően az első negyedben egyértelműen a mieink domináltak. S miután hátul a görögök ellen látott stabilitás jellemezte a csapatot, elöl is nagy önbizalommal pólózhatott, aminek meglett az eredménye. A jó formában játszó Erdélyi Balázs egy Vámos Mártontól kapott keresztpasszt zúdított a kapuba, a center pozícióból Angyal Dániel által kiharcolt büntetőt Varga Dénes váltotta gólra, majd Zalánki Gergő balja villant.
 
A jó kezdés után azonban a védekezésben jött néhány hiba, amelyet kíméletlenül használt ki az egyre jobban felpörgő házigazda, sorrendben di Fulvio, Aicardi, majd kétszer Figlioli vette be Nagy Viktor kapuját. A leblokkoló támadásunkat egy szépen belőtt fór törte meg: Varga varázsolta a kiemelkedő Pohl Zoltán kezére a labdát, aki nem hibázott. Az egyenlítésre is megvolt az esély, ám Varga kapufát lőtt, s a kipattanóra di Fulvio ért oda hamarabb. Aicardi találatával újra kettővel vezetett Alessandro Campagna együttese, de még a térfélcsere előtt Varga szerencsés góllal szépített.
ITAHUN.jpg  
Fordulás után Pohl lőtt nagy gólt, majd a Jansik Szilárd ellen elkövetett szabálytalanság ért büntetőt, amelyet Vámos értékesített - újra vezettünk. Luongo ugyan egyenlített, de Vámos újfent jelezte, győzni jött csapatunk! Igazi presztízscsata zajlott a vízben, hiába hangsúlyozta mindkét kapitány, hogy a tornán nem feltétlen az eredményen van a hangsúly, érződött mindkét társaságon a feltétlen győzni akarás vágya. Luongo időkéréses emberelőny után egyenlített, átellenben Varga fórból elengedett lövése a kapufán csattant. Úgy tűnt, Zalánki briliáns szabaddobásgólja után előnnyel mehetünk a záró menetre, ám Aicardi centerakciójával egyenlített. A végén még Sedlmayer Tamás és Aicardi páros kiállítása jelezte a csata intenzitását, az amúgy fáradó felek motivációját.
 
A negyedik negyed egy pazar olasz fórral indult (Fiagri a falból volt eredményes), de válaszul Erdélyi lőtt nagy gólt hátulról. Aicardi Pohlról szerzett centergólt, főleg a védekezésen volt érezhető itt is, ott is a fáradtság. Märcz Tamás egy kiállítás után kikérte második idejét is, de nem sikerült gólt szerezni - Zalánki lövésébe belekapott del Lungo, majd Varga lőtt fölé. Egy kivédekezet hátrányt követően újra előnybe kerültünk, Zalánki nem teketóriázott sokat, 11-11-re egyenlített.
 
Négy és fél perccel a vége előtt Figari volt eredményes Zalánki mellől, ami után kakaskodásba kezdett a két játékos - mindkettőnek befejeződött a parti. Előnyünkbe kontrát fújtak, majd di Fulvio villant, 13-11 volt oda. A következő emberelőnyünknél Sedlmayer középről lepett meg mindenkit, három perccel a vége előtt 13-12 állt a táblán. A következő percben mindkét oldalon elrontottak egy emberelőnyt, majd a labdát szerző Vámos pattintott a rövidbe.
Egy, fogalmazzunk úgy, érdekes olasz fór és időkérés után nem éltek a lehetőséggel - nem úgy, mint átellenben a mienk: Jansik kezét lehúzták fórban, a büntetőt Varga Dénes belőtte. Az utolsó olasz támadásnál azonban Filgioli  lövése utat talált a kapuba, így 14-14 lett az öldöklő csata vége, ami azt jelentette, hogy a magyar válogatott jobb gólkülönbséggel megnyerte a tornát riválisa előtt!
itahunedzo.jpg  
„Nagyon jó meccset játszottunk, talán igazságos is a döntetlen, hiszen mindkét csapat volt előnyben még a vége felé is. Nagyon jó felkészülési mérkőzés volt ez az Európa-bajnokság előtt. Elégedett vagyok ezzel a meccsel is és az egész tornával" - mondta a tornáról a helyszínrő tudósító vlv.hu-nak Märcz Tamás szövetségi kapitány. 

Nemzetközi felkészülési férfitorna, Cuneo (Olaszország)
Olaszország-Magyarország 14-14 (1-3, 5-2, 3-4, 5-5)

Gólszerzők: Aicardi 4, di Fulvio 3, Figlioli 3, Lungo 2, Figari 2, ill. Vámos 3, Zalánki 3, Varga D. 3, Erdélyi 2, Pohl 2, Sedlmayer
 
Görögország-Egyesült Államok 13-14
 
A férfiválogatott 15-ös cuneói kerete
Kapusok
: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) 
 
Az 34. LEN Vízilabda Európa-bajnokságot 2020. január 12-26. között a Duna Arénában rendezik.
Az Eb hivatalos weblapja:
 itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen


Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
2020-21 up-bajnokságok