cover image
Egyéb
Utánpótlás

Férfi U20-as vb, Kuvait: fiatal csapatként küzdöttek, de Montenegró győzött

2019. december 17. 18:00

A Kemény Kristóf által irányított, a vb legfiatalabb csapata, a magyar válogatott hatalmasat harcolva 15-14-re kikapott Montenegrótól, így nem jutott a legjobb nyolc közé.

Azzal, hogy a csoportmérkőzések során Montenegró elrontott az amerikaiak elleni mérkőzését, és így csak harmadik helyen zárt, rögvest a nyolc közé jutásért bivaly erős alakulat várt a mieinkre. A rivális a csoportelső olaszokkal döntetlent játszott (úgy, hogy ha a végén kettős fórból betalál, győz...), ami jól mutatta az erejét, mindazonáltal a magyar válogatott legalább ilyen szintet képvisel, ergo ők sem örültek feltétlen nekünk...
 
A kapuban Mizsei Márton kezdett, Fekete Gergő akciógóljával megszereztük a vezetést, ám aztán sajnos a továbbiakban sohasem álltunk jobban... Az első negyedben Baksa Benedek, a másodikban Fekete, majd Szeghalmai Zsombor révén még egyenlítettünk - utóbbi esetnél mínusz kettőtől sikerült. Montenegró azonban ismét ellépett kettővel, sőt a negyed végén hárommal is.
 
Nagyszünet után sem, tudtuk a rivális támadásait jól szűrni, és ugyan 11-7-ről Magyar Márton és Bóbis Botond találatával zárkóztunk, a több esélyt elszalasztottuk, a kapufákkal bizony nem volt szerencsénk. A negyed végén bezzeg Vuskovics gólt szerzett, így háromgólos hátrányból kellett elkezdeni a záró etapot.
 
Ebben előbb Bóbis szépített, de sajnos az időközben kapuba álló Bányai Márk másodszorra tehetetlennek bizonyult a montenegrói lövéssel. Átellenben Dala Döme szépített, majd időkérés fór után Fekete egy gólra hozta fel a mieinket! De hiába, mert ellenfelünk élt minden lehetőségével, hiába reklamált például szinte az egész uszoda két métert megadták a 15. gólját is, amivel ismét hárommal állt jobban... Csapatunk elképesztőt küzdve ment tovább, pillanatra sem adta fel, Baksa és az elsőrangúan játszó Fekete révén az utolsó percre feljött egy gólra, sőt egy kivédekezett montenegrói támadást követően az egyenlítésért harcolhatott. Ítéletet azonban nem kapott, és miután az ellenfél a végén „lenyelte" a labdát, 15-14-es vereséggel zárt. Mindez azt jelenti, hogy a 9-12. helyért játszhat tovább, első ízben szerdán magyar idő szerint 10 órától Új-Zéland ellen.
 
„Nagyon nagy küzdelemben, nagyot harcolva egy góllal alulmaradtunk Montenegróval szemben. A világbajnokság eddigi mérkőzésein nagyon jól védekeztünk és a kapusaink is jól teljesítettek, ezúttal azonban a tizenöt kapott gól is jelzi, hátul nem voltunk elég stabilak, és kapust sem véletlen kellett cserélnünk. Ennek ellenére az első negyedben Montenegró egy szót sem szólhatott volna akkor, ha mi vezetünk, ám egyrészt nem volt szerencsénk, másrészt elkövettünk néhány olyan hibát, ami miatt végül 3-2-es hátránnyal zártunk. A folytatásban sajnos az előbb elmondottak miatt is sikerült az ellenfelünknek két-három góllal ellépnie, sőt a harmadik negyedben már négy góllal is vezetett. Ennek ellenére egyetlen pillanatig sem adtuk fel, igazi csapatként harcoltunk. Védekezést váltottunk, ami bejött, ugyanakkor az M-zónából elég volt pár rossz döntés, és olyan gólokat kaptunk, amki sokkba kerültek. Hozzá kell tenni, hogy kétgólos hátrányban egy három-egyes lefordulásunk során mi kaptunk érthetetlen kontrát, és kiélezett szituációban volt még egy számunkra kedvezőtlen ítélet. A mérkőzésen remeklő Fekete Gergőt korai, peches két személyi hibája miatt nem tudtuk annyit játszatni, amennyit szerettük volna, a végén kapott egy pofont, de ítéletet nem, mint ahogy a centerbejátszás során Aranyi Máté sem. Mondani sem kell, mennyire elkeseredtünk, mert megérdemeltük volna az egyenlítést, olyan szépen jöttünk fel rájuk, olyan odaadással, egymásért küzdeni akarással tették a dolgukat a fiúk. A teljes világbajnoki mezőny legfiatalabb csapata vagyunk, vannak olyan játékosaink, akikre akár négy-öt világverseny is várhat még az utánpótlásban. A magyar vízilabda céljait figyelembe véve állítottuk össze ezt a tizenhármas csapatot, miközben továbbra is azt gondoljuk, így, ez a legerősebb keret, amelyet összeállítottunk. A világbajnokságon sajnos szerencsénk sem volt, mert nagy meccsen kikaptunk a tavalyi bronzérmes spanyoloktól, és miután a csoportelső olaszokat kis híján legyőző Montenegró még korábban elszórakozta a csoportban az amerikaiak elleni összecsapását, a tavalyi ezüstérmessel már a nyolc közé jutásért kellett játszanunk egy egygólos mérkőzést. Folyamatosan építkezés zajlott a vízben, a parton, sokat dolgoztak a játékosok, a stáb, ám végül a korai ki-ki mérkőzésen alulmaradtunk. A sport ilyen, fáj, de tanulni kell ebből is. A csapat erejét és tartását a folytatásban is igazolnunk kell, nem eshetünk össze, a kilencedik helyezést magabiztosan, jól játszva meg kell szereznünk, és akkor bátran nézhetünk a tükörbe" - értékelt Kemény Kristóf szakvezető.
 
A FINA helyszíni tudósítása angol nyelven: itt!

Férfi U20-as világbajnokság, Kuvait
A 8. közé jutásért
Magyarország-Montenegró 14-15 (2-3, 4-6, 3-3, 5-3)
Gólszerzők:
Fekete 4, Bóbis 3, Baksa 2, Dala 2, Magyar, Vigvári, Szeghalmi, ill. Vuskovics 4, Cetkovics 3, Mijuskovics 3, Vucsurovics, Macsics, Radovics, Matkovics, Franeta

További eredmények
A 13-20. helyért
Kína-Üzbegisztán 18-10
Dél-Afrika-Brazília 7-6
Egyiptom-Irán 11-7
Oroszország-Kuvait 17-7
A 8 közé jutásért
Horvátország-Új-Zéland 15-6
Japán-Ausztrália 11-10
Kanada-Egyesült Államok 6-12
 
A férfi juniorválogatott vb-kerete
Kapusok: Bányai
 Márk (Szolnok), Mizsei Márton (Miskolc)
Mezőnyjátékosok: Aranyi Máté (UVSE), Ágh György (BVSC), Baksa Benedek (Eger), Bóbis Botond (KSI), Dala Döme (UVSE), Fekete Gergő (Debrecen), Magyar Márton (Eger), Sugár Péter (BVSC), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Turnai András (Pécs), Vigvári Vince (UVSE)

Következik - magyar idő szerint
December 18., szerda

Helyosztók
A 17-20. helyért
Üzbegisztán-Kuvait, 12:40
Brazília-Irán, 7:20
A 13-16. helyért
Kína-Oroszország, 6:00
Dél-Afrika-Egyiptom, 8:40
A 9-12. helyért
Új-Zéland-Magyarország, 10:00
Ausztrália-Kanada, 11:20
Negyeddöntő
Szerbia-Montenegró, 14:00
Spanyolország-Horvátország, 15:20
Olaszország-Japán, 16:40
Görögország-Egyesült Államok, 18:00
Vízilabda hírek
Utánpótlás
kemény kristóf
U20
junior