cover image
Egyéb

Elbúcsúztatták Dömötör Zoltánt

2019. december 11. 7:00

A Farkasréti temetőben kedden délután elbúcsúztatták a tokiói olimpia vízilabdatornája győztes magyar csapatának tagját, az olimpiai arany- és bronzérmes, Európa-bajnok vízilabdázót, Dömötör Zoltánt. Az úszóként is kontinensbajnok későbbi szakember vezette a KSI vízilabda-szakosztályát, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubját, aktív tagja volt a MOB elnökségének és közgyűlésének is.

Dömötör Zoltánt életének 85. esztendejében, november 20-án érte a halál. A búcsúztatáson a család és a barátok mellett részt vettek egykori sporttársai, olimpikontársai, a Nemzet Sportolói, köztük Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja és dr. Nébald György, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke; a tokiói bajnokcsapatból dr. Kárpáti György és dr. Bodnár András - írta az olimpia.hu.

A Dömötör család képviseletében röplabdázó unokája emlékezett vissza, mint nagyapára. A katolikus szertartást dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök vezette, az olimpiai család, a Magyar Vízilabda Szövetség és a MOB elnökségének részéről Vári Attila elnök, olimpiai bajnok vízilabdázó, az 1964-es bajnokcsapat képviseletében dr. Kárpáti György egykori játékostárs, a Nemzet Sportolója, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke, a KSI és az UTE nevében pedig Zsoldos Péter, a KSI elnöke búcsúzott.

Vári Attila emlékeztetett, hogy Dömötör Zoltán hosszú, tartalmas életet élt; 19 évesen már Európa-bajnokságot nyert úszásban, majd 1957 és '68 között 116-szor szerepelt a válogatottban. Edzőként dolgozott Algériában, majd 1981-től két évtizeden keresztül a KSI fiataljainak felkészülését segítette. Nyolc későbbi olimpiai bajnok kötődik az utánpótlás-nevelő műhelyhez, köztük ő maga is. Azt mondta, egykori bajnokként, a szövetség jelenlegi elnökeként, a MOB elnökségi tagjaként is ígéretet tesz arra, hogy a magyar vízilabdázás folytatni fogja azt az utat, azt a munkát, amelyet Dömötör Zoltán is végzett az egyetemes sport és az olimpiai mozgalom meghatározó tagjaként.

domotorzolibavari.jpg „Ez az esztendő nem kímélte a vízilabdázókat, itt hagyott bennünket Ambrus Miki, majd Szivós Pista és most Dömötör Zoli" - kezdte dr. Kárpáti György, aki egy évtizeden keresztül játszott együtt Dömötörrel, akit a búcsúztatás alkalmával a vízilabdázás egyik Héroszának nevezett. Az egykori bajnoktárs beszélt arról is, hogy ejtése, úszótudása és technikája nagyon hasonlított elődje, Zádor Ervin stílusához, akivel, ha 1960-ban is együtt játszottak volna, megynyerhették volna a római olimpiát is.

Zsoldos Péter a Tungsram-uszodában és az Újpesten eltöltött időkre emlékezett vissza, hiszen a KSI elnöke is ott kezdte vízilabdás pályafutását. A sportvezető hangsúlyozta Zoli bácsi klubhűségét, amit mi sem mutat jobban, mint több mint két évtizedes kötődése játékosként Újpesthez, majd újra ennyi a KSI-hez edzőként, szakosztályvezetőként. Emlékeztetett, hogy a balkezes center kiválóság 1985-ben megkapta a mesteredzői címet, 1986-ban pedig a válogatott mellett is dolgozott, jelentős fő műve azonban a KSI utánpótlás-nevelő munkájának megszervezése, kiépítése volt; elismerései közt megkapta a MOB-érdemérmet és a Budapest Díszpolgára-címet is. 

Dömötör Zoltánt a MOB, az MVLSZ, az UTE, a Fővárosi Közgyűlés és a KSI SE is saját halottjának tekinti. Az eseményen olimpiai bajnokhoz méltóan felcsendült a Magyar és az Olimpiai Himnusz is.
 

Vízilabda hírek
gyász
dömötör zoltán