cover image
Egyéb

Válogatott edzések és Világliga-meccs is a programban

2019. szeptember 30. 11:56

Märcz Tamás, férfiválogatottunk szövetségi kapitánya jövő héten fontos keretedzéseket tart. Csapatunk indul a Világligában is, amelyen Oroszország és Franciaország mellé kapott besorolást.

A svájci Lausanne-ban a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elkészítette a Férfi Világliga-programot, egyúttal elkészítette az európai selejtező beosztását. Ebben érintett volt a magyar válogatott is, hiszen miként Märcz Tamás fogalmazott: „Tekintettel arra, hogy a Világliga lebonyolítása ebben az idényben változott, és jól illeszkedik úgy az Európa-bajnoki, mint az olimpiai felkészülésbe, ezúttal is részt veszünk az amúgy sehova sem kvalifikáló sorozatba. A német kivételével így tesz minden erős ellenfelünk, erős tehát a mezőny.”

A 12 nevezőt négy háromcsapatos csoportba sorsolták – a mieink Oroszország és Franciaország mellé, a B-csoportba kerültek. A szövetségi kaptány ennek tudatában vázolta a közelgő programot: „A lebonyolítás szerint az első fordulóban, november 12-én, hazai pályán fogadjuk majd az oroszokat, a másodikban, december 17-én szabadnaposak leszünk, amit kimondottan kedvezőnek ítélek, mert nem esik bele a közvetlen Európa-bajnoki felkészülésünkbe. A harmadik fordulóban, február 11-én játszunk idegenben a franciák ellen. A negyedik fordulóban csoportunk első két helyezettje keresztbe játszik az olaszokkal és görögökkel fémjelzett A-csoport első két helyezettjével, méghozzá úgy, hogy az elsők lesznek a pályaválasztók. Éppen ezért az erős orosz, és a feltörekvő francia válogatott ellen nem szabad hibáznunk, és akkor újabb hazai meccset rendezhetünk. A júniusi Szuperdöntő – amelynek még nincs helyszíne – jól illeszthető az olimpiai felkészülésbe, éppen ezért bízunk abban, hogy sikerül kiharcolni majd a részvételt.”

A novemberi, oroszok elleni Világliga-meccsig (a helyszínt később nevezi meg a szövetség) sem tétlenkedik a kapitány: egyrészt rajta tartja a szemét a klubok meccseink, másrészt lesz alkalma tesztelni is kiválasztottjait.

„Október 10-12. között három nap alatt négy válogatott edzést tartok a bővebb keretnek. Az egy fontos összetartás lesz, éppen ezért az általunk legerősebbnek vélt keretet hívjuk össze. Ezen kívül egy rövidebb kétnapos válogatott edzés szerepel a programban november 22-23. között. A közvetlen Európa-bajnoki felkészülés december 16-án kezdődik. Túlnyomó részt itthon készülünk majd, de várunk egy hivatalos visszaigazolást az olasz szövetségtől, amely január 4-6. között négycsapatos tornát rendez. Itt a hazaiak mellett az amerikai és a görög válogatottal játszanánk, mintegy ráhangolásképpen az Eb-meccsekre” – ismertette a közeljövőt Märcz Tamás.


Férfi Világliga, európai selejtező
A-csoport:
Görögország, Olaszország, Georgia
B-csoport: Magyarország, Oroszország, Franciaország
C-csoport: Hollandia, Szerbia, Horvátország
D-csoport: Montenegró, Ukrajna, Spanyolország

A B-csoport programja
1. forduló, 2019. november 12.

Magyarország-Oroszország
2. forduló, 2019. december 17.
Oroszország-Franciaország
3. forduló, 2020. február 11.
Franciaország-Magyarország

Negyeddöntő, 2020. március 17.
A1-B2, B1-A2, C1-D2, D1-C2

A Szuperdöntő időpontja: 2020. június 23-28.

Vízilabda hírek
märcz tamás
Férfi válogatott
világliga