cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Hiányzik az érem, de menni kell előre!

2019. július 27. 13:01

Az elveszített bronzmeccs után Märcz Tamás harcról, küzdelemről, hitről is beszélt, miközben bevallotta, az, hogy érem nélkül jönnek haza, hiányérzetet táplál. Varga Dénes rendkívül sajnálja, hogy nem tudott úgy segíteni a csapatnak, ahogy tervezte, míg a csalódott Nagy Viktor kiemelte, lehet, ez volt az utolsó vb-szereplése.

"Kemény és jó meccset játszottunk a torna legnagyobb esélyese ellen, amellyel nem a döntőben, hanem a bronzmérkőzésen kellett összecsapnunk. Nagyon nehéz legyőzni a horvátokat, komplett, friss csapatra van szükség rá, amelynek a tagjai a legfontosabb pillanatokban a legjobb döntést hozzák. Most nem így történt. Volt esélyünk kiharcolni a harmadik helyet, ám a kritikus időszakban, a meccs közepén nyolc percen keresztül nem lőttük be a fórokat. Egyszer-egyszer kapkodtunk, máskor adódott helyzet, de nem lőttük el. Ezeket kell jól kiválasztani, a friss játékos jól dönt - értékelte a két évvel ezelőtt a Margitszigeten győztes horvátokkal szemben 10-7-re elveszített bronzmérkőzést után az interjúzónában Märcz Tamás. - A végjátékban egyre fáradtabbak voltunk, elfogytunk a végére. Varga Dénes beszállt, amennyire tudott segíteni a többieknek. Külön köszönöm neki, hogy ilyen kondíciók mellett rendelkezésre állt. A minimumszintet teljesítettük, négybe kerültünk. Az igazi csalódottság és a nagy lehetőség az olaszok ellen volt, amely azonnali érmet és extra eredményt nyerhettünk volna. Valószínűleg ott is kellett volna valami pluszt beleadni, minimalizálni kellett volna a hibákat. Itt is kaptunk néhány lefordulást, ami megbosszulta magát. Hagytuk lőni azt a játékost, aki a legjobbjuk, és nem érkeztünk rá oda időben, pedig tudjuk, ha valakinek, Maro Jokovicnak nem kellene lőni. Valószínűleg a fáradtságnak tudható be, de ilyenkor fáradtságnak sem kellene szerepet játszania, oda kellene érni rá. Tanulni kell ebből a meccsből is. Nehéz volt kevesebben lejátszani a tornát, a harc, a küzdelem és a hit jellemezte a srácokat, ilyen szempontból nincs hiányérzetem. Az érem szempontjából igen."

Arra a kérdésre, miszerint "Megfordult a fejében, hogy gyakorlatilag modellezték az olimpiai tizenegy fős csapattal való szereplést?", így refkeltált: "Jó lett volna, ha a másik oldalon is tizenegyen szerepelnek. Borzasztóan nehéz tizenegy lesz emberrel szerepelni, még kétnaponta is, nekünk ez pluszterhelést jelentett Dumi kiesése. Bíztam benne, hogy valami plusszal sikerül áthidalni ezt a hátrányt, de többnyire érződött, hogy az utolsó pillanatokban már nem volt friss a fej, az izom. Ebből most ennyit tudtunk kihozni. Hogy ez a világ négy legjobb csapata közé jutás vagy elvesztett érem, azt mindenki eldönti. Nekem most biztosan nagyon fáj az elmúlt két nap történése, hiszen úgy építettük fel a nyarat, hogy ideérjen a csapat. Mindkét meccset felemelt fejjel és nagy küzdelemben veszítettük el, ez a nemzetközi vízilabda szintje, kicsi hibák, kicsi különbségek döntenek."

"Nagy Viktor arról beszélt, valószínűleg ez volt az utolsó vébéje, Varga Dénes is megjegyezte, hogy már nem olyan sok torna van előtte"- jegyezte meg a Nemzeti Sport tudósítója, amire a kapitány így válaszolt: "Két nem huszonéves játékosról beszélünk, most pihenniük kell, amennyit tudnak. Jönnek az újabb feladatok, ki kell jutnunk az olimpiára, izzadva vagy másképpen, de most ez a feladat kell lebegjen fiatal és idős játékosok előtt. Mindenki eldönti, hogy utána mi történik, meddig akar a válogatottban lenni, hiszen az nem kötelező. Fontos láncszemei a csapatnak, szeretném, hogy segítsék addig a csapatot, ameddig bírják és kell is az ő jó teljesítményük. Azt mondtam, akkor tudunk jó eredményt elérni a kemény nemzetközi mezőnyben, ha az összes sztárjátékosunk rendelkezésre áll és jó teljesítményt is nyújt. Viktor itt volt és jól is teljesített, Dumi tette a dolgát, amennyire a körülményekhez képest tudott. Ebből a szempontból vannak tartalékaink, remélem, a következő eseményen komplettek legyünk, és gondoskodom a felkészítésről, hogy még jobbak legyünk, mint most."

bronzkispad.jpg„Egy sérülés sosem jön jól, csak azért sajnálom, mert a Ferencvárossal nagyon jó szezont produkáltunk és nekem is jól ment a játék, kifejezetten fontos tagja lehettem volna ezen a nyáron a válogatottnak, de egy ilyen szerencsétlenség közbeszólt – mondta a zöld-fehérekkel Bajnokok Ligája-győztes, a hannoveri nyolcas döntő legértékesebb játékosának is megválasztott Varga Dénes. – Próbáltam teljes értékű játékosként funkcionálni, de a lövés és az irányítás sem ment igazán. Nagyon sok bennem maradt, ma is volt olyan akcióm és lövésem, ami nem így nézett volna ki, ha engedelmeskedik a végrehajtó testrész. Bízom benne, hogy a januári Európa-bajnokságon már azt mondhatom, hogy tökéletes állapotban vagyok, de ez sajnos egy nagyon makacs dolog” – aki hozzátette, hogy rendkívül sportszerűek voltak vele a riválisok, hiszen nem ütöttek oda a sérült ujjára szándékosan.

Elég furcsa az új szabály, egyszer így, máskor úgy alakul a meccs, és azt tapasztalni, hogy még inkább a bírók kezében van a mérkőzés, ahogyan éppen gondolják, úgy adnak kiállítást, igaz, ide is, oda is – válaszolt Nagy Viktor a sok kiállításra vonatkozó kérdésre. – Olyan ítéletek születnek, amelyektől egy másik meccset nézve is kikerekedik a szemünk, miért lett az. Igaz, eddig is ez volt a jellemző, nem ezért kaptunk ki, hanem mert nem tudtunk a horvát csapat fölé kerekedni. Jobban védekeztek, pontosabban fejezték be a támadásaikat. Nagyon nehéz mit mondani, el vagyok keseredve, szomorú vagyok, amiért nem sikerült megszerezni a harmadik helyet. Ez még hiányzott a világbajnoki helyezéseim közül. Egytől hatig minden le van fedve, kivéve a bronz, szóval én személy szerint nagyon akartam a harmadik helyet. Gratuláltunk a horvátoknak, jobbak voltak, de hiába vagyunk sportemberek, azért ez nem ilyen egyszerű. Belül nagyon fáj ez a vereség, mert nem mindegy, hogyan távozol egy vébéről. Szokták mondani ismerősök, barátok, a bronz is szépen csillog, meg az ezüst is, de negyedik hely után megyünk haza.”

Felvetették neki, hogy a válogatott a tavalyi Európa-bajnoki 8. helyhez képest azért óriásit lépett előre – erre így reflektált: „Nem lehet összehasonlítani világeseményt világeseménnyel, nem is tenném. Hagyjuk azt is és a mostanit is, ez is már a múlt. Én azért élem meg különösen nehezen, mert valószínűleg ez volt az utolsó világbajnokságom. Ki tudja, mit hoz a jövő, de én most úgy készülök, ez volt az utolsó. Nehéz is most mit mondani, úgyhogy nem is akarok.”
 
18. FINA VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU 
VÍZILABDA 
FÉRFIAK 
A 3. helyért
Horvátország-Magyarország 10-7 (2-1, 2-2, 2-2, 4-2)
Vezette: 
Alexandrescu (román), Sztavridisz (görög)

HORVÁTORSZÁG: Bijac - Vukicevic, Fatovic, Vrlic, García Gadea, Jokovic 6, Buslje. Csere: Loncar 1, Benic 1, Setka 1, Milos 1, Macan. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

MAGYARORSZÁG: Nagy V.  - Jansik Sz., Bátori, Manhercz K. 2, Hárai 2, Vámos 1, Sedlmayer. Csere: Pohl, Mezei, Angyal 1, Zalánki 1, Varga Dénes. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

További eredmények
Döntő 

Spanyolország-Olaszország 5-10
Az 5. helyért 
Szerbia-Ausztrália 13-9
A 7. helyért 
Németország-Görögország 6-11
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
vb