cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

A horvátoké a bronzérem, a mieink a negyedik helyen zártak

2019. július 27. 11:06

A Märcz Tamás irányította férfiválogatottunk a kvangdzsui világbajnokság kisdöntőjében nagy csatában 10-7-re veszített Horvátország ellen. A világbajnoki címet Olaszország nyerte, miután a döntőben 10-5-re győzte le Spanyolországot.

Hősies küzdelem - így jellemezhettük a csatát.
 
Így jellemezhettük, hiszen egyrészt a rengeteg kiállítás miatt szinte minden támadásnál emberhátrányban kellett védekezni, másrészt többen is sérülések mellett játszottak - így tudvalévően az a Varga Dénes, akire a vártnál talán több szerep hárult, lévén a második negyedben Bátori Bence szemébe nyúltak, így a kispadra kényszerült...
 
Az első félidőben a tizenegy emberhátrányból hetet sikerült kivédekezni - elöl a hét fórból kettőt lőttünk be (Hárai Balázs, Vámos Márton), plusz Manhercz Krisztin értékesített egy ötöst. Több fórt nem nagyon tudtunk kapni, mert akadt néhány eladott labda, mi tagadás, nem csak a mieink, a horvátok is a kellő motivációval, agresszivitással pólóztak. Ki kell emelnünk Nagy Viktort, aki sérült, összeragasztott ujjával is magabiztosan, jól védett, más kérdés, átellenben Bijac is hozta klasszisát.
 
Fordulás után kapusunk nagy védései tartották leginkább az eredményt, Jokovic belőtt ötöse után Angyal Dániel kipattanó után volt eredményes fórban - majd Märcz Tamás időkérését követően jött volna a „tízes" figura, de kimaradt.  A kétgólos Jokovic megsérült, a parton ápolták, miközben sajnos sorra maradtak ki az emberelőnyös helyzeteink, rossz döntések miatt nem sikerült egyenlíteni - odaát Setka belőtt egyet, így 6-4-re vezettek. Sedlmayer Tamás kettős fórban pattintotta el a labdát, de a negyed végén Manhercz kilőtte a bal felsőt - ez jelentette a reményt a záró etapra.
 
Amelyben „sakkoznia" kellett a két kapitánynak, lévén a sok kiállítás miatt mindkét oldalon vagy kipontozódtak, vagy annak széléra sodródtak a játékosok. Nagy Viktor és Bijac volt a csapatok legjobbja, nekik is köszönhetően volt kevés gólos a parti. A medencébe visszatért Jokovic fórban lőtt bombagóljával 7-5-re vezetett Ivica Tucak együttese, majd egy könnyen befújt büntetőt is értékesített a horvátok ötöse, ezzel 4:48-cal vége előtt 8-5 állt a táblán.
 
Szövetségi kapitányunk időkérése, majd egy jól megjátszott fórunk is jelezte, nem adta fel a társaság, hitt abban, sikerülhet utolérni az ellenfelet. Kettős emberelőnyben - a később a torna álomcsapatába beválasztott - Zalánki Gergő volt pontos, pillanatok alatt feljöttünk egy gólra! A nagy adok-kapokban Jokovic lőtt be ismét egy fórt, nem tudtuk tartani a balkezes kiválóságot. Kimaradt nálunk a következő előny, átellenben Benic akciógólja zúzta porrá a reményeinket. A meccset 10-7-re nyerte meg Horvátország, megszerezte ezzel a bronzérmet. A mieink a negyedik helyen zártak, ott voltak a világ legjobb négy csapata között, a körülményeket ismerve jónak tekinthető ez a produkció, emelt fővel jöhettek ki az urak a medencéből.

A világbajnoki címet Olaszország nyerte, miután a döntőben 10-5-re győzte le Spanyolországot. 
 
18. FINA VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU 
VÍZILABDA 
FÉRFIAK 
A 3. helyért

Horvátország-Magyarország 10-7 (2-1, 2-2, 2-2, 4-2)
Vezette: Alexandrescu (román), Sztavridisz (görög)

HORVÁTORSZÁG: Bijac – Vukicevic, Fatovic, Vrlic, García Gadea, Jokovic 6, Buslje. Csere: Loncar 1, Benic 1, Setka 1, Milos 1, Macan. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

MAGYARORSZÁG: Nagy V.  – Jansik Sz., Bátori, Manhercz K. 2, Hárai 2, Vámos 1, Sedlmayer. Csere: Pohl, Mezei, Angyal 1, Zalánki 1, Varga Dénes. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

További eredmények
Döntő 
Spanyolország-Olaszország 5-10
Az 5. helyért 
Szerbia-Ausztrália 13-9
A 7. helyért 
Németország-Görögország 6-11

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
vb