cover image
Egyéb

Lehet, hogy álom marad a 16 csapatos ob I

2013. november 8. 13:15

A DigiSport Reggeli Start című műsorában Tóth Sándor ligaelnök volt Szombathy Pál vendége, és többek között a bajnokság lehetséges átalakításáról, illetve az új szabályok értelmezéséről szolgált érdekes információkkal.

Tóth Sándor először is kitért arra, hogy bizonyos fordulók időpontjainak mozgatása – például a mai is átkerült péntekre – a válogatott érdekében történik, hogy a keddenként esedékes Világliga-mérkőzésekre pihenőnap után tudjon készülni a társaság. „Benedek Tibor rendszeresen eljön az üléseinkre, ott elmondja, mit miért kér, a személye pedig annyira elfogadott, hogy rendszeresen egyhangúlag szavazzuk meg a módosításokat” – mondta az elnök.

Van ugyanakkor egy olyan téma, amelynek kapcsán eddig sehogysem tudtak zöldágra vergődni. Ez pedig az ob I létszáma. Tavaly a juniorválogatott részvétele miatt 14-re emelték fel, ám aztán határozatba foglalták, hogy visszatérnek a 12-es mezőnyhöz. Ugyanakkor több vidéki bázis is jelezte, csak akkor van esélyük a túlélésre, ha ob I-ben szerepelnek – ez esetben a várostól kapnak támogatást, a másodosztályra viszont aligha –, emiatt pedig hónapok óta próbálják kialakítani egy 16 csapatos ob I szisztémáját. „Viszont az a gond, hogy a válogatott játékosokat szerepeltető csapatoknak – amelyek többnyire a nemzetközi kupákban is érdekeltek – olyan sűrűvé válna programjuk, hogy tavasszal már kétnaponta kellene meccseket játszaniuk. Ráadásul az sem garantált, hogy mondjuk annyira hamar el tudjuk kezdeni az idényt, mint most, amikor már augusztus 31-én elindult a Magyar Kupa. Az már látszik, hogy a 16 csapatos bajnokság csak úgy működhet, ha az első forduló után ketté tudnánk választani a mezőnyt. A vaksorsolás miatt azonban nehéz igazságos megoldást találni, hiszen egy adott gárda hátrányba kerülhet, ha mondjuk az összes rangadóját idegenben kellene játszania. Egyelőre nem jutottunk dűlőre, azaz úgy fest, álom marad a 16 csapat, és az évtizedek óta megszokott tizenkettes létszámmal játszunk továbbra is.”

Tóth Sándor az új szabályokról is beszélt. A ligaelnök úgy véli, nálunk a kezdeti káosz már a múlté, nagyjából egységes felfogásban vezetnek a játékvezetők – igaz, időről időre hallani, hogy az értelmezés kissé eltér a szerbeknél, olaszoknál, horvátoknál. Mindenesetre jövő héten egy vacsora keretében ismét találkoznak az edzők, ellenőrök és játékvezetők, és újból átbeszélhetik a tapasztalatokat. „Talán az egyetlen gondot az egyéni szubjektivitás okozza: a bírók nem teljesen ugyanúgy fújnak, mert mindenkinek van egy adott stílusa, és ezen nehéz változtatni. Ezért kértük azt, hogy adott esetben az ellenőrök avatkozzanak be, azaz ha úgy látják, hogy valaki nem teljesen az új szabályok szellemében vezet, arra a szünetben hívják fel a figyelmet.

A Komjádi-kupában kipróbált magyar verzió – minden fault kiállítás – kapcsán Tóth Sándor elmondta, ha már elkezdődött a sportág átformálása, akkor nekünk, magyaroknak igenis az élére kell állnunk a folyamatnak. „A múltban és a jelenben is az okozza a problémát, hogy az új szabályokat tapasztalatszerzés nélkül vezették be: mi most videóanyaggal, szakmai elemzésekkel tudjuk majd adott esetben alátámasztani, miért is javasoljuk ezt vagy azt.

Tóth Sándor végül elmondta, a szövetségi kapitányok által bevezetni szánt új, a játékosok felkészültségét mérni hivatott tesztrendszert úgymond nem kellett lenyomni a klubok torkán: „még zajlanak a finomhangolások, de a csapatok már alig várják, hogy elkezdhessék a méréseket.

A teljes beszélgetést az alábbi videóban lehet megnézni.

 
watch?v=ZvKAzCFMO5s  
Vízilabda hírek
tóth sándor
reggeli start
digi
ligaelnök