cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Belgrádi tapasztalatok, kvangdzsui vb-hangsúly

2019. június 24. 20:47

A Märcz Tamás irányította férfiválogatott több klasszisát is nélkülözve, a szövetség elnökségének támogatását élvezve a Világliga Szuperdöntőjében úgy lett ötödik, hogy két elődöntőssel döntetlent játszott, a két legjobbal pedig nem találkozott. A stáb a tapasztalatokat leszűrte, a vb-re 16-os, legerősebb keret készül tovább.

Voltaképpen igazolódott a papírforma a Férfi Világliga Szuperdöntőn: a hazai pályán játszó, olimpiai bajnoki címvédő Szerbia győzött, s szerezte meg ezzel az első tokiói kvótát. Persze szerették volna ezt megakadályozni többen is, így például a komplett horvát és spanyol válogatott, előbbinek volt erre nagyobb sansza, végül azonban a szoros finálét elveszítette. Természetesen a magyar válogatott is mindent megtett, hogy borítsa a papírformát, a rossz kezdés (vereség Kanada ellen) után ötméteresekkel legyőzte az Európa-bajnoki ezüstérmes Spanyolországot, majd Japán legyőzése után a negyeddöntőben a komplett ausztrál együttes ellen ötméteresekkel maradt alul, s végül két győzelemmel zárva lett ötödik.
 
Tegyük hozzá azt, amit a belgrádi utazó keret kijelölés után egyértelművé vált: több olyan játékosunk is itthon készült a nyári megméretésekre, a kvangdzsui világbajnokságra, akikkel egyértelműen erősebb lett volna a csapat. Märcz Tamás szövetségi kapitány és stábja azonban - többek között a tavalyi tapasztalatok alapján - úgy gondolta, hogy feltétlen meg kell osztani az erőket, és a hangsúlyt a vb felé tolni, hiszen mind csapatilag, mind fizikálisan akkor érhet be a munka - ebben a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége egyhangúlag támogatta.
 
A szakvezető 27-es nyári keretből tíz játékos a Bajnokok Ligája-győztes, magyar bajnok FTC-ből került ki - akceptálható indokként hangzott el, hogy amennyiben ők minden sorozatban játszanak, akkor két hónap alatt 22-23 mérkőzésük lett volna, amit a kettő olimpiai kvótát adó vb-t tekintve kellett figyelni.
 
MVLSZ_VL_Ferfi_HUN_AUS_20190621_MaD_018.jpg Mindettől függetlenül Märcz Tamás elmondta, hogy „Reális cél volt előzetesen a belgrádi négy közé jutás, a látottak alapján mindez megvalósítható is lett volna. A csapatban tíz olyan játékos szerepelt, akik játszottak az idényben a válogatottban, köztük három világbajnok, Európa Kupa- és Világkupa-győztesek, Eb-ezüst- és bronzérmesek. Az elődöntős spanyol és ausztrál válogatottal egyaránt döntetlenre végeztünk a meccsen, nagyon sajnáljuk, hogy a horvátokkal és a szerbekkel nem kertültünk össze. Több kulcsjátékosunk nélkül ez nem rossz teljesítmény, még akkor sem, ha jobb pozícióban reménykedtünk."
 
A folytatás? Tekintettel arra, hogy 12 játékosunk Németh Zsolt, Mátéfalvy Csaba és Zala György irányításával itthon készült a világbajnokságra, a munka nem állt meg - sőt! Märcz Tamás a belgrádi csapatból négy játékost (Bátori Bence, Jansik Dávid, Kovács Gergő, Német Toni) hívott be hozzájuk, így 16-an folytatják a felkészülést a világbajnokságra, illetve azt ezt megelőző BENU-kupára (június 30.-júlis 2.), amelyen sorrendben Franciaország, Hollandia és Görögország ellen játszik majd a csapat a Hajós-uszodában.
MVLSZ_VL_Ferfi_HUN_AUS_20190621_MaD_021.jpg  
A válogatott vb-kerete
Kapusok: Nagy 
Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
 
BENU-kupa, nemzetközi férfitorna - jegyek itt!
A program
2019. június 30., vasárnap
Görögország-Hollandia, 16:30
Magyarország-Franciaország, 19:30
2019. július 1., hétfő
Görögország- Franciaország, 16:00
Magyarország-Hollandia, 19:30 
2019. július 2., kedd 
Hollandia- Franciaország, 16:00 
Magyarország-Görögország, 19:30
 
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
vb